Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaradi “šlatanja” odstopil rešitelj Martića, njegov šef Mesec pričakuje preiskavo “pristojnih”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:38 pop

“Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za narodnosti Janez Doltar je danes generalni sekretarki vlade dal odstopno izjavo. S položaja v. d. direktorja urada za narodnosti odstopa s 1. 1. 2024. ” To so iz vlade pravkar sporočili zaradi številnih vprašanj, ki so jih prejeli iz medijskih hiš. Generalna sekretarka Barbara Kolenko Helbl je odstop sprejela, so še pojasnili iz vlade.

Zvezdan Martić in Janez Doltar, RTVS je včeraj v sporočilu za javnost objavila, kako podpisujeta anekse za dodatnih pet milijonov Foto Adrian Pregelj/RTVS

Doltar je bil včeraj dvojna zvezda, na RTVS je z Zvezdanom Martićem podpisoval anekse, s katerimi je premier Robert Golob za letos mimo državnega proračuna za plače zaposlenih tam zagotovil dodatnih pet milijonov evrov (še deset bo prihodnje leto). Uradno bo denar za programe za narodnosti. A Doltarja je odnesla zgodba o nespodobnih povabilih, nepričakovanih objemih v pisarni in neprimernem dotikanju na delovnem mestu, kar so mu v anonimnem pričevanju očitale zaposlene, o čemer je premiera Roberta Goloba obvestilo tudi društvo Ključ. Zaposlene trdijo tudi, da jih je naslavljal s pomanjševalnicami in ljubkovalnimi imeni kot “moje punce” in “ljubice”. O očitkih, da Doltarja precej zanaša, je že pred časom Bojan Požar poročal tako:

Za POP TV je Doltar včeraj očitke zaposlenih žensk, da bi jih nadlegoval, zavrnil, češ, da je le topel človek.

Doltar je bil v preteklosti poslanski kandidati stranke Aktivna Slovenija znanega političnega delavca, ki ga tudi plačuje RTVS, Francija Keka. A leta 2004 ni bil najbolj uspešen.

Na dogajanje se je odzval tudi minister za delo Luka Mesec (Levica). Tako:

»Na ministrstvu smo bili seznanjeni z očitki o neprofesionalnem in neprimernem vedenju vršilca dolžnosti vodje vladnega Urada za narodnosti Janeza Doltarja. Od javnih funkcionarjev na kakršnemkoli položaju, še posebej pa na čelu ustanov, ki bi morale varovati pravice najbolj odrinjenih in marginaliziranih skupin, pričakujemo, da bodo svoje delo opravljali strokovno. Pričakujem, da se s strani pristojnih organov čim prej raziščejo obtožbe, ki so zelo resne, ter da se razčistijo dvomi o njegovi usposobljenosti za opravljanje dela vodje vladnega Urada za narodnosti. Spolno nadlegovanje na delovnem mestu predstavlja kršitev delovnopravne zakonodaje ter temeljnih pravic posameznic in posameznikov. Še posebej nedopustno je, kadar se nasilje izvaja s pozicije moči, kot je nadrejeni, profesor ali starš. Ob tem poudarjam, da se spolno nasilje v praksi prepogosto relativizira in da se zmanjšuje njegov pomen. Pomembno je, da se zavedamo, da spolno nadlegovanje in nasilje ni zgolj posilstvo, ampak so to tudi neprimerne izjave in neprimerni dotiki. Naš skupni cilj mora biti – prepoznavanje vseh oblik nasilja, njegovo izkoreninjenje in zaščita žrtev.«

Za začasnega šefa urada za narodnosti je bil Doltar, ki je tudi glasbenik, postavljen letos maja, ko je vlada odstavila Stanka Baluha. Doltar je diplomiral na visoki šoli za organizacijske vede v Kranju, zaposlen je bil na mestni občini Novo mesto na področju stavbnih zemljišč, bil je pa tudi višji svetovalec za romsko problematiko in tudi predsednik komisije za integracijo Romske skupnosti pri Skupnosti občin Slovenije.

Na Erarju Doltarja najdemo kot samostojnega podjetnika. Posli z državo so bili takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu