Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kongres: Ali Cerar SMC lahko vrne med velike?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th marec 2018, 08:35 dop

Čez teden bo v Mariboru še tretji v seriji volilnih kongresov velikih strank, na katerih ni dilem, kdo bo vodil stranko. Brez protikandidata bo po Janezu Janši in Karlu Erjavcu tudi predsednik SMC in premier Miro Cerar. Te tri stranke imajo v državnem zboru največ poslancev. Nekaj časa je kazalo, da Cerar ne bo edini kandidat na kongresu v Mariboru. V mestu ob Dravi je bil lani že kongres SDS. A si je pogumni član SMC, katerega identitete v stranki nočejo razkriti, hitro  premislil in umaknil kandidaturo. Za SMC dolge zgodovine volilnih rezultatov, kakršno sem lani predstavil pred kongresi SDS Janeza Janše in Desusa Karla Erjavca, ne morem prikazati. SMC ima celo manj zgodovine kot stranke iz katerih je nastala Levica Luke Meseca: nastala je pred slabimi štirimi leti. Doslej je nastopila le na treh volitvah. Za resno grafiko je to malo.

Zmaga pri poslancih, polom pri županih

Na volitvah poslancev pred štirimi leti je SMC zmagala, dosegla je drugi najvišji rezultat, kar imamo državni zbor in prevzela oblast v državi. Boljši rezultat je doslej dosegla le LDS leta 2000. Na uspeh SMC je najbrž vplivalo tudi, ker je moral predsednik SDS Janez Janša med volilno kampanjo pred štirimi leti v zapor. Sodbo je pozneje ustavno sodišče razveljavilo kot kršitev člena ustave,. ki pravi: “Nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo.”  Sodniki so odločili tudi, da bi se v postopkih pred tem predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša moral izločiti, da bi ohranil videz nepristranosti sojenja. Masleša ni povsem brez povezav s Cerarjem, ki je bil pred politično kariero profesor na pravni fakulteti. Preden je bil Masleša izvoljen za šef vrhovnega sodišča, je vodil za pravosodje zelo pomembni sodni svet, Cerar je bil tam njegov namestnik. Na lokalnih volitvah konec leta 2014 SMC uspeha iz parlamentarnih volitev ni ponovila. SDS je, čeprav je imela predsednika še v zaporu, dosegla boljši rezultat pri volitvah v občinske svete (v večjih občinah, kjer ljudje po sorazmernem sistemu volijo stranke), pri večinskih županskih volitvah pa je SMC celo povsem propadala: niti en sam njihov kandidat ni bil izvoljen. Zadnje v nizu treh volitev so bile predsedniške volitve lani, na katerih je kandidatka SMC ministrica Maja Makovec Brenčič dosegla precej slab rezultat. Volilo jo je le 1,7 odstotka volivcev. Grafično so rezultati doslej videti tako:

Od rezultata, ki ga stranka doseže na volitvah, je odvisno, koliko dotacij in denarja za strokovno pomoč prihodnja leta stranka dobi iz državnega in občinskih proračunov.

SMC finančno med najmočnejšimi

Tudi o denarju za stranke, in ne le o oblasti, bomo odločali na parlamentarnih volitvah, ki bodo junija in proti koncu leta na lokalnih volitvah. Finančno SMC sodi zadnja leta zaradi volilnih uspehov leta 2014 med najbolj trdne stranke.  Struktura prihodkov je zadnja leta takšna:

Koliko denarja so vsako leto v celoti zbrali in porabili in kakšen je skupen rezultat v njihovi bilanci, v katerem počasi kopičijo rezerve za letošnje volitve, kaže ta grafika:

Prihodki leta 2014 so le za pol leta, pred tem stranka namreč še ni obstajala. Za leto 2017 poročila strank o finančnem poslovanju še niso objavljena.

Je SMC že med manjšimi strankami?

Čeprav ima SMC daleč največ poslancev med vsemi strankami v državnem zboru (35 od 90) in politika iz te stranke Miro Cerar in Milan Brglez vodita vlado in državni zbor, jim javnomnenjske raziskave zadnje mesece ne kažejo najbolje. Primerjava nihanja podpore velikim strankam v zadnjih mesecih, ki jo naredim tako, da za vsak mesec izračunam povprečje raziskav treh televizij, na začetku pa prikažem rezultat volitev leta 2014, jim kaže takšen rezultat:

Preračun nikakor ni natančen. Že raziskave same so precej nenatančno, so že nekajkrat pokazale volitve, ki so demantirale napovedi.  Odšteva pa preračun, na katerem temelji grafika tudi del anketiranih, ki so dejali, da ne bodo volili ali da ne vedo, kako bodo, a ti si lahko do volitev seveda premislijo in ni nujno, da se njihovi glasovi porazdelijo sorazmerno odločenim.

Stranka Mira Cerarja (SMC) je bila ustanovljena 2. junija 2014, tri dni pozneje je bila vpisana v register strank ministrstva za notranje zadeve.  Za predsednika je bil izvoljen Miro Cerar, za podpredsednika pa Milan Brglez in Simona Kustec Lipicer. Že dober mesec po ustanovitvi, 13.7.2014, so zmagali na volitvah poslancev.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Za generalnega sekretarja je svet SMC, ki ga vodi Dragan Matić 16. 7. 2014 izvolil Erika Kopača. Po imenovanju Kopača za premierovega svetovalca za nacionalno varnost pa posle stranke vodi Jože Artnak.

Namen kongresa v Mariboru je najbrž tudi začeti kampanjo, da bi stranko Miro Cerar spet dvignil proti velikim, kar so, vsaj po raziskavah zadnje mesece, SD Dejana Židana, SDS Janeza Janše in Lista Marjana Šarca.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu