Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Državi svet vodi Alojz Kovšca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th december 2017, 08:58 dop

Državni svet bo prihodnja leta vodil Alojz Kovšca. To je na ustanovni seji odločilo 21 svetnikov. Za Samerja Khalila (SD) je bilo devet in za župana Kopra Borisa Popoviča štirje svetniki. Glasovanje kaže, da ima desnica v državnem svetu večino, ki pa ni zelo odločna.

Kovšca je za predsednika kandidiral že pred petimi leti, a mu takrat, ker je bila levica močnejša, ni uspelo dobiti večine. Ni pa državnemu svetu danes uspelo izvoliti podpredsednika. Nobeden od kandidatov ni dobil 21 glasov. Volitve bodo ponovili na prihodnji seji. So pa svetniki za sekretarja državnega sveta izvolili Dušana Štrusa, ki je bil zadnja leta namestnik sekretarja in vodja pravne službe.

Majhen zaplet pri Hrovatu

Novi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca Foto: P.J.

Pred odločanjem o predsedniku si je 39 svetniki potrdilo mandate. Odločalo je le 39 svetnikov, ker sta vrhovno sodišče in ustavno sodišče ugotovila, da so predstavniki športa nekoliko goljufali pri določanju elektorjev.

Zaradi zapleta področje kulture in športa prve mesece ne bo imelo predstavnika v državnem svetu. Svetniki so danes posebej potrdili mandat predstavnika vzgoje in izobraževanja Toneta Hrovata, h kateremu je državni svet dobil pritožbo, a pritožniki prej niso pravočasno spora sprožili pred vrhovnim sodiščem, zaradi česar je mandat za državno volilno komisiji obveljal za nespornega.

Pritožniki lahko mandat še spodbijajo pred sodiščem.

Državni svet pa ne more, kot se je pred leti pokazalo pri primeru Franca Kanglerja, kar na lepe oči zavrniti potrditve mandata, če ta pravno ni sporen.

Dva bolj leva in en bolj desni

Pred glasovanjem o predsedniku DS

„Lahko da bom kandidat,“ mi je svetnik Samer Khalil v soboto potrdil, da bo najbrž kandidiral za predsednika državnega sveta. Khalil, ki politično sodi k SD, je zadnja leta že svetnik, predstavlja pa območje Črnomlja, Metlike in Semiča. Poročen, oče dveh otrok, zaposlen v Petrolu, se je danes predstavil svetnikom. „Je mogoče,“ mi je pred sejo povedal predstavnik obrtnikov Alojz Kovšca, ki je za predsednika kandidiral že pred petimi leti in je danes že v prvem krogu zbral dovolj glasov, da je tudi postal predsednik. Kovšca sodi na desno, a strankarsko zadnja leta ni vezan. Star je 52 let, obramboslovec, urarski mojster in zlatar, štiri otroke ima. Svetnik je že dva mandata. Kovšca je napovedal, da bo za sekretarja predlagal Dušana Štrusa, ki je zadnja leta namestnik in vodja pravne službe.

Kandidaturo je vložil tudi župana Kopra Boris Popovič, ki je, podobno kot Khalil, posamezne svetnike zadnje dni, kot sem poročal, spraševal, ali bi podprli njegovo kandidaturo. Popoviču je pred tem oktobra spodletelo postati predsednik republike. Za Popoviča je bilo na predsedniških volitvah vsega 1,8 odstotka volivcev. Krepko ga je prehitel mariborski radikalec Andrej Šiško. Sem velik podpornik in tudi velik kritik tega državnega sveta, je dejal Popovič, ki je na seje zadnja leta prihajal bolj redko, prihaja pa iz največje svetniške skupine lokalnih interesov, ki ima med 39 svetniki 22 sedežev. Je pa Popovič pohvalil državni svet, da je z vetom dosegel ,da se bo zdaj gradila dvotirna proga med Divačo in Koprom in da bodo tujci (Madžari) pri tem projektu dobili manjšo vlogo kot bi sicer, je ocenil

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu