Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Lobnik “po domače” tiskal poročila Urški Klakočar Zupančič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th november 2023, 07:50 dop

Drugič v štirih letih je računsko sodišče preverilo poslovanje Zagovornika načela enakosti, ki ga je vlada Mira Cerarja ustanovila, da bi zagotovila službo gejevskemu aktivistu Mihi Lobniku. Ta je na volitvah leta 2014 propadel kot kandidat SAB (Stranke Alenke Bratušek), ker je višji delež v ljubljanski volilni enoti zbral Jani Möderndorfer. Na podoben način je na zadnjih volitvah propadla tudi Bratuškova sama. Zaposlitev ji je koalicija Svobode, SD in Levice po volitvah “zagotovila” z ustanovitvijo novega ministrstvo. Dodatno so jih ustanovili pet. Kot že leta 2019 so tudi tokrat poslovanje Lobnika revizorji ocenili s pridržki. Glavni razlog za to je, ker za storitve grafičnega oblikovanja, tiskanja, prevajanja in lektur za 88.863 evrov ni izvedel postopka oddaje javnega naročila, kar bi moral po zakonu o javnih financah. Na tak način je plačal tudi tiskanje letnih poročil, kakršno predaja predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič (Svoboda) na posnetku.

Urška Klakočar Zupančič je sprejela zagovornika načela enakosti Miho Lobnika Foto: DZ/Matija Sušnik

Iz revizije je razvidno, da stroški za ta papirna letna poročila niso majhni: le za tisk, kompletiranje, PVC vakuumiranje in dostavo 800 izvodov letnega poročila zagovornika za leto 2021 je z DDV plačal 10.380 evrov. Trinajst evrov za vsak izvod.

Od Lobnika je računsko sodišče zahtevalo, da mora pripraviti odzivno poročilo, kako je pripravil načrt aktivnosti za izvedbo samostojnega javnega naročila za storitve grafičnega oblikovanja, storitve tiskanja ter storitve prevajanja in lekture, da bi z dobavitelji in izvajalci posloval zakonito.

Tudi leta 2019 so poslovanje Lobnika revizorji ocenili s pridržki, znašel se je celo med kršilci pravil, kaj se sme financirati iz državnih rezerv. Stroškov, ki bi jih z lahko načrtovali, denimo za plače uslužbencev, se ne sme plačevati iz državnih rezerv. A je vlada Lobniku zagotovila 35.000 evrov iz državnih rezerv za zaposlovanje. Več nepravilnosti pa so že leta 2019 ugotovili tudi pri plačilih uslužbencem, med drugim tudi plačilo za nenavadne storitve.

Stroški za varovanje pravic ljudi v naši državi zadnja leta močno rastejo. Razlog za to je predvsem, ker za to področje skrbi vse več državnih uradnikov. Kako se je v zadnjem letu “okrepil” Lobnikov urad je računsko sodišče prikazalo tako:

Večino denarja (slabih 70 odstotkov) Lobnik porabi za svojo plačo in plače zaposlenih. Posledica velikega števila novih zaposlitev je, da moramo za zaščito svoje enakosti državljani Lobniku iz leta v leto plačevati več. Rast stroškov zagovarjanja enakosti, za kar skrbi Miha Lobnik, in varovanja človekovih pravic, kjer je šef Peter Svetina, je zadnja leta takšna:

Rast stroškov varuha človekovih pravic in Zagovornika načela enakosti Infografika: Spletni časopis

Celotno revizijsko poročilo o Lobnikovih stran poteh, tudi pri naročanju storitev, je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu