Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vasle je guverner BS, Purič minister

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th januar 2019, 08:33 dop

Za guvernerja Banke Slovenije, ki ga država nima že skoraj osem mesecev, so poslanci izvolili Boštjana Vasleta. Za novega guvernerja je glasovalo 51 poslancev, proti pa 28 poslancev. Pred tajnim glasovanjem so  podporo Vasletu za SMC napovedali Igor Zorčič, za SAB Maša Kociper in za Desus Franc Jurša. Da bodo proti Vasletu pa je za Levico napovedal Luka Mesec. Za ministra brez listnice za kohezijo je 45 poslancev (30 jih je bilo proti) izvolilo tudi  Iztoka Puriča. Podprl je Puriča nekoliko presenetljivo Marjan Pojbič iz SDS. A kot je pojasnil za Spletni časopis se je to zgodilo pomotoma.  Dosedanji minister Marko Bandelli je poslal poslanec, nadomestni poslanec Andrej Šušmelj je izgubil sedež.

Peti guverner, nekaj časa država brez

Zadnji guverner Boštjan Jazbec se je predčasno poslovil aprila, ker je prevzel bolj plačano funkcijo na ravni evropske unije. Oktobra pa je DZ zavrnil predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da bi guverner postal Primož Dolenc. Tajno je bilo za Dolenca le 30 poslancev, proti jih je bilo 39. Za izvolitev je nujnih 46 glasov. Dolenc je ostal viceguverner, torej namestnik guvernerja, ki je začasno vodil Banko Slovenije, ker ni pravega šefa. Za viceguvernerja je bil Dolenc izvoljen februarja 2016 z glasovi 56 poslancev. Podprli so ga iz takrat koalicijske stranke (SMC, DeSUS in SD),  ki so združevale 51 poslancev. Danes imajo te stranke le še 25 poslancev. Proti sta bili leta 2016 SDS in Levica. Vasleta je SDS tokrat podprla, to mu je najbrž zagotovilo večino. Iz LMŠ Marjana Šarca so namreč neuradno napovedali, da ga ne bodo podprli.

Vasle bo peti guverner v zgodovini države. Najdlje, deset let, je bil doslej guverner France Arhar, ki je to delo opravljal že ob osamosvojitvi:

Že pred glasovanjem o guvernerju je bil s 45 glasovi (eden poslanec je bil proti) Miha Špilar izvoljen za okrajnega sodnika v Kopru.

Purič minister, Bandelli nazaj v DZ 

Za ministra brez listnice je 45 poslancev po tajnih volitvah guvernerja z običajnim glasovanjem izvolilo še Iztoka Puriča, ki bo v vladi nadomestil Marka Bandellija. 30 poslancev je bilo proti. Purič je takoj tudi prisegel. Nekoliko presenetljivo je Puriča dobil tudi glas opozicijskega poslanca. Iz SDS. Zanj Je bil Marjan Pojbič. A pomotoma, je povedal poslanec. Ker je bila razlika velika, ta glas ni bil pomemben. Razplet glasovanja po strankah je bil takšen:

Levica se je v celoti vzdržala. Dogovor s koalicijo imajo, da jim ni treba glasovati, ko njihovi glasovi niso res  nujni.  Če bi glasovali proti, bi lahko postalo napeto. To zato spet ne smejo.

Bandelli je moral na zahtevo premiera Marjana Šarca odstopiti, pika na i je bilo pismo, ki ga je septembra poslal županskemu kandidatu v občini Komen Eriku Modicu. Ta občina je bila v preteklosti edina v državi, ki jo je vodil politik iz Sab. Bandelli namreč. Iz pisma, ki ga je Bandelli poslal na več naslovov, je bilo razvidno, da ga kandidatura ne navdušuje. In zapisal je: »Pa sam veš pomen ne podpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture.« Modic se ni umaknil. Pozneje je bil  izvoljen za župana Komna že v prvem krogu s podporo 61,89 odstotka volivcev. Bandelli pa je moral na zahtevo premiera Marjana Šarca odstopiti, sicer bi predsednik vlade predlagal razrešitev. Od danes je Bandelli spet poslanec.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu