Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj nam mediji skrivajo Abigail?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 09:51 dop

Skromno naši mediji poročajo o podrobnostih izmenjave talcev za zapornike med Izraelom in Hamasom. Svetovni mediji, tudi denimo CNN, so objavili fotografijo štiriletne ameriške državljanke Abigail Edan, ki so jo Palestinci iz Gaze pod vodstvom Hamasa ugrabili po tem, ko so umorili njenega očeta in mamo, njo pa izvlekli izpod trupla očeta in odpeljali, kot še številne talce, da bi se lahko pogajali med vojno z Izraelom, ki so jo z brutalnim terorističnim napadom namerno sprožili.

Deklica se vrača k starim staršem. Pokol sta preživela njena brata, ki sta se skrila. Med talci, ki so jih Hamasovci iz Gaze doslej zamenjali za v Izraelu zaradi zločinov zaprte Palestince, so doslej pretežno otroci in ženske, številni med njimi niso državljani Izraela ali imajo dvojna državljanstvo. Abigail ameriško. Američanov doslej iz Gaze med talci niso veliko izpuščali. V ZDA je slišati, da je razlog, ker Hamas domneva, da bi lahko s temi talci dodatno pritiskal na ZDA, da Izrael podaljša začasno prekinitev vojne, ki se Hamasovcem ne dogaja po načrtih. Izraelci so z zračno obrambo ustavilo večino raket iz Gaze, njihovi oklepniki pa so zaradi boljše zaščite goreli veliko manj kot ruski v Ukrajini, Hamasov sistem predorov pod zemljo pa se ni dokazal za strašno oviro.

V medijih je malo točnih pojasnil, zakaj so v Izraelu zaprti Palestinci, ki jih za ugrabljene Izraelci izpuščajo iz zaporov. Gre za teroriste, ki so pogosto poskušali moriti z noži ali na še bolj nasilne načine. Menjave so en otrok ali ženska, ki niso storili nič, za kup obsojenih ali osumljenih terorističnih napadov.

Pojasnila teh menjav v medijih so na ravni lažnivih novic o bolnišnici, ki bi jo naj porušile izraelske rakete in povzročile petsto mrtvih, za katero je preverjanje pokazalo, da še stoji, da je raketa padla na dvorišče in da je bila po vsej verjetnosti palestinskega izvora in namenjena v Izrael. Mrtvih pa je bilo tudi veliko manj od petsto ljudi.

Več o dogajanju lahko izvemo na sosednjem Hrvaškem, na njihovi javni televiziji:

Skupaj je bilo med vdorom v Izrael 7. oktobra umorjenih krepko čez tisoč ljudi, v veliki večini (več kot dve tretjini) je šlo za civiliste, ranjenih je bilo več kot tri tisoč ljudi, zajetih je bilo okoli 250 talcev, med njimi so, a v manjšini, tudi vojakinje in vojaki. Kakšni sto umorjenih je bilo težko identificirati, ker so njihova trupla Palestinci skurili, v nekaj primerih tudi zvezane in še žive.

V času terorističnega napada je bilo dogajanje kaotično, prvotno ocenjeno število žrtev je bilo za nekaj sto previsoko, ker so k žrtvam na izraelski strani prišteli tudi trupla teroristov iz Gaze, ki so bili večinoma v civilnih oblačilih in vsaj deloma tudi civilisti, ki so se pridružili organiziranim skupinam, da bi ropali in ubijali.

Velikansko število žrtev na obeh straneh je tudi v vojni, ki jo je s tem iz Gaze Hamas (ob sodelovanju drugih skrajnih islamističnih organizacij) namerno sprožil, kjer pa je veliko več žrtev na palestinski strani, ker za civilno prebivalstvo vladajoči Hamas ni poskrbel za zaščito.

Javno so pojasnili, da so predore pod Gazo zgradili za vojskovanje proti Izraelu, za zaklonišča in zaščito Palestincev v vojni, ki so jo sprožili, pa bi morala poskrbeti Organizacija združenih narodov in Izrael.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu