Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslanci lažejo, ker so…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:40 pop

Peter Jančič, 15 let novinar in urednik Večera, deset let odgovorni urednik in komentator Dela, dve leti in pol odgovorni urednik Siol.net. Poklic novinarja je nevaren. Ob menjavah lastnikov medijev in političnih oblasti novinarje pogosto poskušajo “eliminirati”. Doslej se mi je zgodilo dvakrat. Če imaš svoj medij, te povsem utišati ne morejo. Foto: DZ/Matija Sušnik

Premier Robert Golob (Svoboda) in njegova stranka sta zgrmela na lestvicah popularnosti. Golob je moral v Klinični center, kjer so mu operirali kilo. In, čeprav so že razglasili, da se je zgodil zdravstveni uspeh, se je dodatno zapletlo in premiera konec tedna ni bilo v državni zbor, kjer bi moral odgovarjati na vprašanja poslancev, ko so potrjevali zapravljivi državni proračun. O proračunskih dokumentih je predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun povedal, da so brezpredmetni in da je ravnanje vlade neprimerno in nedopustno z vidika kredibilnega proračunskega načrtovanja. Povrhu je v glasovalne naprave vladajočih poslancev udaril še kozmični dež. Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) pa je razglasila kar zmago teh višjih sil, ko je odredila ponovitev glasovanja.

Kdo so navadne riti?

Kozmični dež se je izognil poslancev SDS Janeza Janše in NSi Mateja Tonina, pa tudi poslancev Levice Aste Vrečko. Deloval ni na Miho Kordiša in Mojco Pašek Šetinc, ki sta napovedala, da bosta proti vladi podprla predlog SDS in NSi o usklajevanju socialnih transferjev z inflacijo. Izognil se je celo podpredsednice DZ Nataše Sukič, ki je povedala, da je pred glasovanjem izvlekla svojo glasovalno kartico in videla, da so podobno ravnali tudi drugi. Ni bila torej višja kozmična sila. Je pa ta udarila v glasovalne naprave poslancev Svobode, ki sta jima Kordiš in Pašek Šetinčeva pred tem povedala, če povemo po domače, da so navadne riti, ki glasujejo po navodilih. Po izpisu glasovanj so bili zadeti Mateja Čalušić, Vera Granfol, Lena Grgurevič, Darko Krajnc, Tomaž Lah, Miha Lamut, Tine Novak, Andreja Rajbenšu, Dejan Süč, Katarina Štravs in Rastislav Vrečko.

Tem so, v primerjavi s prejšnjim glasovanjem, nenadoma odpovedale glasovalne naprave, ko bi morali glasovati za vladno politiko, ki ni všečna. Če ni šlo za kozmično dež in napad na računalnike, kakršen se je ta teden zgodil Holdingu slovenskih elektrarn (lani pa POP TV), so ti poslanci izvlekli glasovalne kartice. V smislu, da morajo nekam stran. Denimo, na stranišče. Kar je višja sila. Ker imajo veliko večino v državnem zboru so, ko so odjavili prisotnost, računali, da bo amandma SDS in NSi padel. A ni. Ker sta Pašek Šetinc in Kordiš glasovala s poslanci SDS in NSi, proti pa le dva poslanca SD in nihče iz Levice, se je zalomilo. Da je “stavkalo” še štirinajst poslancev Svobode, je bilo preveč.

Miha Kordiš (Levica) Foto: DZ/Matija Sušnik

Potem smo bili priča politiki Svobode v vsem sijaju. Povedali so nam, da so se zmotile glasovalne naprave. In ne nezmotljivi poslanci Svobode. Menda bi naj bilo fizično z glasovalnimi napravami vse v redu, zalomilo se je pri prenosu informacij od glasovalnih naprav do Urške Klakočar Zupančič. Ki je najprej tudi napačno razglasila, da amandma SDS in NSi ni sprejet. Ker ni pričakovala, da bi lahko bil.

Neodvisni novinarji naših strank

Najbolj bleščečo razlago ozadja je ponudil nekdanji novinar POP TV v vrstah Svobode (še eden v seriji najbolj neodvisnih novinarjev v strankarski politiki) Aleksander Prosen Kralj, s teorijo, da je na glasovalne naprave njegovih tovarišev vplival kozmični dež. Češ, da se je nekje na severu Evrope to že zgodilo. Zdaj pa je na vso moč udarilo pri nas. Udarilo pa je, glej čudo, le na glasovalne naprave poslancev vladne koalicije, ki sta jim Miha Kordiš in Mojca Pašek Šetinc pred glasovanjem pripisala, da so, v ljudskem jeziku, navadne riti, ki glasujejo po nareku. In ki jim je pretilo, da bodo njihova imena objavljena med tistimi, ki niso za več socialnih pravic ljudi.

Ta kozmični dež v vladnih strankah bo imel za državo še veliko manj prijetnih plati. Poslanci so glasovali o zakonu o izvrševanju proračuna. Ta določa, kako se bo izvedlo, kar s številkami določa proračun. S tem dopolnilom pa so določali odhodke, ki niso v proračunu. Porabo denarja, ki ga ni. Ker je takšno neodgovorno ravnanje, usklajevanje transferjev je le drobec, širša značilnost vladnega “načrtovanja” poslov države in njenih podsistemov, je šef fiskalnega sveta Davorin Kračun o ravnanju vladajočih izrekal kritike o popolni neresnosti, ki so še veliko hujše in resnejše od očitkov Pašek Šetinčeve in Kordiša o “ritih”. Predvsem pa bodo Kračunove kritike imele daljnosežnejše posledice.

Davorin Kračun, fiskalni svet, Foto: DZ/Matija Sušnik

Celotno vlado, in ne le poslance Svobode, je udaril kozmični dež, saj se obnašajo kot voditelji socialistične Jugoslavije, v kateri smo imeli zanič denar in je bilo zaradi tega nujno ves čas usklajevati plače in vse drugo. Vsakih par let pa odbiti nekaj nul iz valute, ki ni bila vredna papirja, na katerem se tiska. Težava je, da imamo zdaj evro. To ni dinar. Jugoslovanska ekonomska politika pa ima ob drugačni valuti drugačne posledice. Oblast z neracionalnim trošenjem javnega denarja in višanjem plač in vsega drugega povzroča težave in zmanjšuje konkurenčnost proti drugim, ki ne ravnajo enako. Dolgoročno s tem uničuje blaginjo vseh in celotne države. Kot so nekoč s takšno politiko na drug način uničevali tudi Jugoslavijo.

Glavna težava ni 18 milijonov za socialne transferje, kjer so leve populiste v vladi v opozicijskih SDS in NSi ujeli s spuščenimi hlačami. Težava je, da na tak način zapravljajo na vseh koncih in krajih. Čeprav (še) nismo v času krize in recesije, sta poraba in minus v proračunu gromozanska, povrhu je nujno sanirati škodo zaradi poplav in poplačati stroške politike zapravljanja z vzgledom, ki so jo Svoboda, SD in Levica zastavile že na začetku z ustanavljanjem kar petih dodatnih ministrstev za iskanje rud in tratenje časa. Da ne govorimo poplačevanju uslug nevladnikom za pomoč pred lanskimi volitvami, RTVS za depolitiziranje in POP TV za necenzuriranost.

Glede na vse to je logično, da je Urška Klakočar Zupančič razglasila, da je prišlo do glasovalne napake in ponovila glasovanje pod vplivom kozmičnega dežja. Napaka pri prvem glasovanju bi naj bila v tem, da se glasovi poslancev Svobode in koalicije proti amandmaju SDS in NSi niso pojavili v rezultatu. Da bi odpravili “napako” glasovalne naprave, so ponovili glasovanje. In v drugo niti en od koalicijski poslancev ni glasoval proti dopolnilu SDS in NSi. Vsi so ga podprli!. Celo vsi tisti, ki so bili prvič proti. Kozmični dež je močno udaril. Vse. Izjema sta bila le nekdanja “neodvisna” urednica na RTVS Mojca Pašek Šetinc, ki jo je v poslanski kampanji podprl Milan Kučan, in levi revolucionar Kordiš, ki sta bila obakrat za, in sta na kozmični dež očitno bolj odporna.

Varovanje zaupnosti na ravni kozmičnega dežja

Mojca Pašek Šetinc, ki so jo hkrati iz Svobode odstavljali kot predsednico koalicijske preiskovalne komisije za pregon redkih medijev, ki so blizu opoziciji, se je proslavila še z razkrivanjem, kako Sova po hotelih obveščevalno spremlja obiske madžarskih podjetnikov v Ljubljani in z zahtevo, da bi Sova za propagandne namene vladajočih pred volitvami morala še veliko bolj zbirati podatke o, povejmo naravnost, “napačnih” medijih in o opozicijski SDS.

Način dela Sove je razkrila, ko je naložbe madžarskih podjetnikov iz Evropske unije, katere del smo, enačila z milijardnimi nakazili iranske Udbe (tajne službe) preko NLB na račune miki mišk in podobnih na Zahodu, s katerimi je iranski totalitarni režim nekoč dalj časa pri nas uspešno prebijal embargo Zahoda. Naša politika pa je pomagala z mižanjem. Če ne še bolj. Ko je postalo preveč vroče, so se te transakcije iz Ljubljane preselile na račune bank v Moskvi. V času vlade Boruta Pahorja.

Tako je Iran in Madžarsko, ko gre za Madžarsko so se naložbe dogajale v času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca, izenačila Mojca Pašek Šetinc:

“Če govorimo o zasebnih interesih madžarskih državljanov, ki so tako ali drugače poslovno sodelovali z lastniki podjetij Ripost in RPRSTR, ocenjujemo, da je šlo za visoko tvegane podvige, kjer se izrisujejo sumi kaznivih dejanj pranja denarja. Tukaj se lahko, denimo, spomnimo na odmeven primer iz bližnje preteklosti, ki ga je preiskoval naš kolega, skratka, gre za ta primer iranskega državljana Farrokha, ki je pral denar tudi preko NLB in če se ne motim še 40 drugih računov v 30 bankah, pa ga denimo Sova v Sloveniji ni zasledila. Podobno Sova tudi vloge omenjenih madžarskih državljanov, razen njihovih bivanj v nekaterih ljubljanskih hotelih ni zaznala, čeprav ni šlo za kogarkoli, temveč za ljudi iz najožjega poslovnega, prijateljskega in v nekaterih primerih celo družinskega kroga madžarskega premierja.”

Da je Mojca Pašek Šetinc zašla nekam daleč, jo je Žan Mahnič opozoril tako: “Ne vem, koliko poznate delovanje obveščevalnih služb, ampak definitivno, če poveste, da obveščevalna služba ima podatke, kdo je kdaj v kakšnem hotelu spal… Kako pa lahko Sova pridobi te podatke? To so operativni podatki obveščevalno-varnostnih služb.”

Žan Mahnič (SDS) Foto: DZ

Pašek Šetinčeva je zanikala, da bi s tem izdala operativne skrivnosti Sove in to tako, da je trdila, da je to zapisano v odprtem delu poročila preiskovalne komisije, ki ga je vodila. Kar je argumentiranje na ravni kozmičnega dežja. Zaupnosti o delu Sove nismo izdali, ker smo jih javno objavili.

A še bolj zanimivo je bilo, ker se je v parlamentu skupaj s svojo vladno preiskovalno komisijo čudila, kako malo Sova preverja to, kar poskuša njena komisija, in s tem zahtevala, da bi morala Sova bolj spremljati poslovanje, saj veste, Nove24TV, Demokracije, Bojana Požarja in podobnih medijev, ki so zanjo SDS.

Zakaj je to neverjetno?

Ker Sova tega ne sme. To je zloraba obveščevalne službe, za potrebe politične propagande vladajočih, ki poskušajo onemogočiti opozicijo. Groba in podla zloraba oblasti. Kakršnim smo že desetletja priča, ker oblasti pri nas tradicionalno zlorabljajo obveščevalno službo in organe pregona za politična obračunavanja. Praviloma z Janezom Janšo in SDS. A ne le njim. Tudi pri Francu Kanglerju, ko je bil cilj uničenje SLS, kar je uspelo, je imel pomembno vlogo neodvisni sodnik, nekdanji Udbovec in nekdanji vodilni Sove. In največji mediji, RTV Slovenija in POP TV, v tej igri praviloma “neodvisno” sodelujejo. Njihovi novinarji pa potem gredo še v službe na vrh SD, LMŠ, Svobode in v ministrstva, ki jih ti vodijo in ustanavljajo…

To je bilo že ozadje spora, ko je Janša Pašek Šetinčevi očital, da je “odslužena Kučanova prostitutka”, ker je Euganija Carl, ko je bila urednica Mojca Pašek Šetinc, že spet enkrat javno podtikala povezave SDS z neonacističnimi skupinami. Očitki, s katerimi se je že v prejšnjem sistemu obračunavalo z notranjimi sovražniki. Takrat s pomočjo Udbe. Pred zadnjimi volitvami je to kulminirale v znamenito kampanjo smrt janšizmu svoboda narodu na levičarskih protestih ob petkih in vpitje ubi Janšo. Za to pozivanje k umorom je tožilstvo “neodvisno” ugotovilo, da sodi k svobodi govora in ni sovražni govor. Sodišče pa je na koncu kolesarskega aktivista levice Ludvika Tomšiča, ki je šel najdlje s povsem direktnimi pozivi k umoru Janše, in ga je kljub zavračanju tožilstva doletel kazenski pregon, oprostilo, češ, da je neprišteven.

Novinarji in skrajni levičarski aktivisti na RTVS, protesti za Eugenijo Carl in Mojco Pašek Šetinc s pozivi k smrti Foto: Peter Jančič

Vsi vemo, da pri glasovanju ni šlo za vpliv kozmičnega dežja in da se pravosodni organi, Sova in mediji pri nas zlorabljajo za politična obračunavanja po tradicijah iz časov komunizma Milana Kučana, katerega princeska je Mojca Pašek Šetinc.

Napaka ta teden pa niso bile glasovalne naprave. Napaka so bili tisti, ki jih pritiskajo in ki jim mediji ne povedo, kar bi morali.

To pa je, da so, kar sta jim med vrsticami povedala Kordiš in Pašek Šetinčeva.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu