Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Jelinčič Pahorju zaradi epidemiji predlaga volitve junija in ne aprila

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th marec 2022, 10:36 dop


Predsednik SNS Zmago Jelinčič je predsedniku Borutu Pahorju predlagal, naj ob hudem porastu okuženih preseka gordijski vozel in volitve razpiše na zadnji možen datum 5. junija 2022 in ne za prvo možno nedeljo 24. aprila. Junij je že v poletnem času, ko dokazano pade število okuženih, je opozoril Jelinčič. Celotna pobuda predsednika SNS predsedniku Pahorju je takšna:


“Volilna pravica je najpomembnejši element volilnega sistema, je temeljna politična pravica in je zato varovana s pravnimi sredstvi. Volivcu mora biti pri glasovanju zagotovljena svoboda glasovanja. Načelo svobodne volilne pravice je tesno povezano z načelom tajnosti glasovanja. Ta je v našem volilnem sistemu določena že v ustavi in natančneje razčlenjena v volilni zakonodaji.

Volilna pravica se očitno postavlja pod vprašanje, če bodo prve volitve – državnozborske – v super volilnem letu, razpisane na prvi možni datum – 24. april 2022.

Kljub temu, da se že s situacijo covida-19 ukvarjamo dve leti, smo se trenutno znašli v najhujši epidemiološki sliki. Širitev virusa omikron je presegla vse meje. Število novo okuženih je preseglo 12.000 na dan. Krepko preko 60 odstotkov je dnevno okuženih. Klicni centri ne zmorejo več poklicati niti najbližjih in t. i. najbolj tveganih stikov okuženih. Osebje v laboratorijih pregoreva in se je že bil primoran spremeniti protokol napotitve na PCR teste. Inštitut Jopsefa Stefana, ki je v zadnjih dveh letih dokaj natančno predvideval potek covidnih obolenj, tokrat meni, da bomo vrh petega, najhujšega vala dosegli šele konec januarja, v začetku februarja in da šele do poletja, glede na dosedanje projekcije, zna le-ta izzveneti, če se seveda ne bo prelevil v šesti val.

Kot že omenjeno, so nam ti dve leti spopadanja s covidom pokazale, kar dokazujejo tudi statistike, da se virus v poletnih časih umiri in tudi tokrat ni pričakovati drugega.

Cepljenje je sicer edini način, ki bi to agonijo s covidom ustavili, a imamo trenutno 57,1 % polno precepljenost. Ta odstotek se bo od februarja drastično zmanjšal, saj bo veliki večini potekel 270-dnevni čas veljavnosti polne precepljenosti. Odstotek teh, ki se odločajo za poživitveni odmerek ni tolikšen, da bi ohranjal neko minimalno precepljenost.

Posledično je čisto smotrno pričakovati, da bomo v aprilu, ko naj bi po dosedanjih špekulacijah potekale državnozborske, v šestem epidemičnem valu. Nehote zaradi samoizolacij in karanten ljudje ne bodo mogli izraziti svoje volilne volje. Trenutno je aktivnih primerov – so okuženi ali v karanteni – krepko preko 100.000 oseb. Podobno je pričakovati tudi meseca aprila.

O tem, kako naj bi potekale volitve v primeru povečanega števila samoizolacij in karanten že potekajo pogovori, ki še niso obrodili sadove. Jasno je sicer, da če volivci v karanteni in samoizolaciji ne bi imeli možnost oddati svoj glas, bi to pomenilo kršitev Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ) in ogrožanje ene od temeljnih političnih pravic vsakega državljana. Govori se, da naj bi glasovanje potekalo po pošti ali da naj bi volilni odbora obiskal volivca na domu, pri čemer bi morali člani odbora verjetno nositi skafandre. Oboje je dokaj neizvedljivo, saj se virus ne najavi, obisk na domu ali glasovanje po pošti je pa treba predhodno najaviti. Tudi podaljšanje časa oddaje glasovanja, ne bi rešilo zagato, saj bi lahko npr. volivec obvestilo o svoji pozitivnosti prejel v nedeljo zjutraj, oz. bi bil test samotestiranja negativen takrat.

Epidemija je na glavo postavila naša življenja in nas omejuje na vsakem koraku. V izogib kršenja pravic državljanov po svobodnem izražanju svoje volilne pravice in v luči velike verjetnosti, da bomo v aprilu sredi šestega epidemiološkega vala dajem pobudo:

»Državnozborske volitve se razpišejo na zadnji možni datum, 5. junija 2022, saj po sedanjih izkušnjah z epidemijo se v poletnih mesecih ta umiri. Na ta način se bo zagotovila verjetnost, da bodo na volišča lahko odšli vsi zainteresirani volivci.«

Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu