Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Gregorčič nosilec liste SLS na EU volitvah, ni več v Uri moči

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd november 2023, 08:36 dop

Peter Gregorčič, ki ga je vladna koalicija s spremembo zakona o RTV lani predčasno odstavila kot predsednika programskega sveta RTVS, da bi “depolitizirala” RTVS (nastavila svoj vrh), bo nosilec liste Slovenske ljudske stranke (SLS) na evropskih volitvah. Na več evropskih volitvah v preteklosti je SLS že uspešno nastopila, na zadnjih je bil za poslanca iz vrst te stranke izvoljen Franc Bogovič.

Peter Gregorčič Foto: DZ/Matija Sušnik

Bojan Požar, pri katerem je (bil) Gregorčič komentator v Uri moči na Planet TV, se je na hitro razglašeno kandidaturo odzval tako:

V podobnem položaju je lani Mojca Pašek Šetinc še nekaj mesecev pred volitvami komentirala politično dogajanje v Utripu državne RTVS in pozivala novinarje k uporu proti prejšnji vladi. Požar vodi zasebno medijsko podjetje. Veliko pred volitvami kandidature za Svobodo Paškova niti ni mogla napovedati, ker je stranka Roberta Goloba s prevzemom in preimenovanjem EKO stranke Z.dej Jureta Lebna “nastala” tik pred volitvami. In na volitvah zmagala.

Na prejšnjih evropskih volitvah leta 2019 je največji polom doživela povezava DeSUS Karla Erjavca in Igorja Šoltesa, ki je do volitev imela dva sedeža v evropskem parlamentu, po volitvah pa nič. DeSUS je propadel tudi na zadnjih volitvah poslancev. Šoltes je danes državni sekretar v vladi Roberta Goloba kot še številni na volitvah ne preveč uspešni politiki.  Franc Bogovič je bil pred štirimi leti izvoljen v koaliciji SDS+SLS, kjer sta poslanca ostala Milan Zver in Romana Tomc.

Gregorčič se rodil leta 1980, je doktor fizike, oče štirih otrok in rekreativni kolesar. Leta 2012 je doktoriral iz fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Za odmevnost doktorskega dela mu je Institut Jožef Stefan leta 2014 podelil Zlati znak Jožefa Stefana. Trenutno je izredni profesor na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, kjer se ukvarja z lasersko tehnologijo, predvsem z uporabo laserskih mikro in nanoobdelav za funkcionalizacijo površin. S tega področja je v mednarodnih revijah s faktorjem vpliva objavil 60 znanstvenih člankov. Bil je tudi gostujoči profesor na Ruhr-Universität Bochum v Nemčiji. Februarja 2022 je bil izvoljen za predsednika Programskega sveta Radiotelevizije Slovenija. Mandat mu je prenehal z uveljavitvijo novele Zakona o RTV Slovenija, s katero je vlada Roberta Goloba z namenom »depolitizacije« javnega zavoda RTV Slovenija programski svet ukinila. Gregorčič se je kot prvopodpisani pod pobudo za oceno ustavnosti te novele obrnil na Ustavno sodišče, ki o skladnosti zakona z ustavo še vedno odloča. Od maja 2021 do junija 2022 je bil član Strateškega sveta za digitalizacijo. Od leta 2019 do 2022 je kot politični komentator sodeloval v oddaji Faktor na TV3, leta 2021 pa se je pridružil komentatorski ekipi oddaje Ura moči na Planet TV. Od junija 2021 je podpredsednik Kolesarske zveze Slovenije. Tudi sicer je navdušen rekreativni kolesar, ki je za kolesarstvo navdušil tudi svoje otroke.

Da bo na volitvah v evropski parlament, ki bodo 9. junija 2024, njihov prvi adut Gregorčič, so iz SLS pojasnili tako:

“Politična kriza, v kateri se je znašla Slovenija, se odraža v izraziti družbeni polarizaciji in v ukvarjanju samim s seboj. Verjamemo, da je en od razlogov za to tudi dejstvo, da v našem političnem prostoru nikoli ni zares prišlo do generacijskega preloma. Niti na ravni formalnih nosilcev oblasti, še manj na ravni centrov moči. Starejša generacija političnih akterjev vzvodov oblasti nikoli ni zares in v celoti prenesla na mlajšo generacijo. Tega jim seveda ne gre zameriti. Prepričani smo namreč, da izvedba generacijskega preloma ni naloga starejše generacije politikov. To je naša naloga. Naloga mlajše generacije. Mi in samo mi smo tisti, ki si moramo sami poiskati in izboriti svoj prostor pod soncem. Zavedati se moramo, da je uspeh preloma generacij izključno v naših rokah. Mi, mlajša generacija smo sami odgovorni za našo prihodnost in za prihodnost države, v kateri nam je dano živeti. Menimo, da je čas dozorel in da smo tudi sami dozoreli za to, da lahko to dokončno izvedemo. Zato si Slovenska ljudska stranka, kot najstarejša politična stranka v Sloveniji, želi v širšem družbenem prostoru iskati sposobne ljudi, ki so se uveljavili kot aktivni državljani in ki so s svojim angažmajem pokazali, da jim je mar za našo državo. Ponuditi jim želimo okolje, znotraj katerega se bodo opogumili vstopiti v aktivno politiko. Oblikovanje liste za volitve v EU parlament, ki bodo prihodnje leto, je prvi v nizu korakov, s katerimi si kot stranka prizadevamo k uspešnemu generacijskemu prehodu. Ker verjamemo, da to Slovenija potrebuje in si tudi zasluži.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu