Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobov varčevalni polom in nova diskreditacija Hajdinjaka, ker z bivšim partnerjem Tine Gaber ni delovala

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th november 2023, 07:12 dop

Polom premiera Roberta Goloba je bilo včerajšnje srečanje vrha koalicije, na katerem je poskušal doseči bolj vitko vlado, ki bi jo bilo mogoče voditi, napovedoval pa je tudi rekonstrukcijo. Število ministrstev bi iz 19 znižal na dvanajst ali celo sedem po vzgledu Švice. Po pogovoru s predsednico SD Tanjo Fajon in predsednico Levice Asto Vrečko pa smo izvedeli, da ne bo nobenega zmanjševanja števila nepotrebnih ministrskih in drugih funkcij v vladi. Robert Golob je svoj pričakovani polom pojasnil tako: “Koalicija je edini branik, ki ga imamo pred tem, da ne spet zdrsnemo v stanje, katero ne želimo.” Govora ni bilo niti o rekonstrukciji vlade, torej dodatnih menjavah slabih ministrov. Ta ideja Goloba je bila nenavadna, saj rekonstrukcijo že izvaja, doslej je odstopil ali odstavil že pet ministrov iz svoje stranke Svobode. Tri zamenjave še išče. Iz Svobode pa medtem na vso moč poskušajo diskreditirati bivšega direktorja DARS Valentina Hajdinjaka in s propagando proti njemu tudi obe opozicijski stranki: NSi in SDS.

Ko se diskreditacija z nekdanjim partnerjem Gabrove Snežičem sfiži

Način diskreditacije so spremenili, prva zgodba se jim je sfižila v škodo vladajočih strank samih in ne NSi, katere podpredsednik je nekoč bil Hajdinjak in SDS Janeza Janše, ki je glavni sovražnik Svobode. O sovraštvu do največje opozicijske stranke priča izjava Mojce Pašek Šetinc za Dnevnik prejšnji teden o “smešnih” Golobovih idejah o zniževanju števila ministrstev, ki je bila takšna:

“Ta poteza se mi zdi smešna, ker smo pred letom dni vsi na glas zagovarjali in ljudi tudi na referendumu prepričevali, da je za dobro delovanje vlade po menedžerskih principih bolje imeti 20 ministrov. Zdaj pa jih bomo zaradi istih menedžerskih principov imeli dvanajst, deset oziroma morda sedem. Ker je predsednik vlade nenadoma ugotovil, da se ne da normalno usklajevati 20 ministrov in ministric. Tvorec te ideje švicarskega modela zanesljivo ne pozna prav dobro. Švica je federalna država, razdeljena na kantone, ki imajo veliko avtonomijo, na zvezni ravni pa je sedem ministrstev, ki delujejo kot superresorji, pri čemer je eno ministrstvo vedno v rokah opozicije. Bomo mi predali en resor osovraženi opoziciji? Take ad hoc domislice daje nekdo, ki o političnih sistemih in oblikah vladanja ne ve prav dosti.”

Odstavljanje Hajdinjaka z vrha DARS, po tem, ko je NSI v komisiji za nadzor javnih financ zahtevala razpravo o dveh milijonih, ki jih je Marjan Šarec (Svoboda) s sumljivim razpisom preko sumljivega podjetja odredil za reklamni šov za slovensko vojsko na POP TV, se je začelo z zgodbo žvižgača za POP TV, kako bi naj nekdanjemu intimnemu prijatelju premierove spremljevalke Tine Gaber Roku Snežiču njihov žvižgač plačal pet tisoč evrov podkupnin za pridobitev poslov na DARS. Skupaj bi naj bilo plačanih, tako je trdila novinarka Nina Kunaver na POP TV, 90.000 evrov podkupnin, da bi žvižgač POP TV na nepošten način dobil posel z DARS. Po doslej znanem žvižgač POP TV s pomočjo podkupnine posla ni dobil in je torej, tako se zdi, na POP TV javno protestiral, ker mu ni uspelo z goljufijo zaslužiti. Smo pa izvedeli, da je k članu uprave DARS iz Svobode Andreju Ribiču večkrat šel zdaj že nekdanji poslanec Svobode Dejan Zavec in Ribič je v komisiji za nadzor javnih financ povedal, da mu je Zavec zanikal, da bi lobiral za Snežiča. Ob Snežiču, ki je registriran lobist, je bila lobistka v preteklosti tudi Tina Gaber. Iz registra lobistov se je naglo izpisala, ko se je januarja razvedelo, da je bila s premierom Robertom Golobom na novoletnem koncertu v Vatikanu, kjer so ju ujele kamere.

Ker se ta zgodba, s katero so poskušali diskreditirati tudi SDS, ki so jo v preteklosti lažnivo povezovali s Snežičem, češ da je ta svetovalec prejšnje vlade ali celo premiera (oboje je bila čista medijska propagandna laž) so zdaj poskusili z novo zgodbo, ki jo spet propagandno najbolj širi propagandni portal Golobove Svobode Necenzurirano. Na bolj korekten način, ker so Hajdinjaku ponudil možnost odgovora, pa tudi POP TV, ta televizija je zaradi NSi izgubil milijonski posel z obrambnim ministrstvom.

Ribič ukinil službo, ki bi morala ukrepati

Na POP TV je Uroš Slak sinoči preverjal, kaj se je dogajalo, ko je direktor Autocomerca  Rasto Oderlap poklical Hajdinjaka in ga vprašal ali Gašper Bedenčič dela zanj, saj mu je ta ponujal posel na razpisu DARS za vozila za košnjo za provizijo. Tudi tega posla DARS do danes še ni dodelil nikomur in se torej dejansko ni zgodil.

Hajdinjak je o tem povedal: “Ko me je direktor Autocommerca poklical, me je vprašal, ali gospoda poznam, ali prihaja v mojem imenu. V imenu Darsa sem mu vse zanikal, kajti gospoda Bedenčiča ne poznam, ga še do danes nisem videl, hkrati sem mu pa predlagal, da ga postavi pred vrata in prijavi policiji. In direktor Autocommerca je dejal, da bo to storil. Še isti dan sem poklical vodjo službe za korporativno varnost na Darsu in to je služba, ki je imela edina pristojnosti, da izvede notranjo preiskavo in da v imenu Darsa podaja naznanitve kaznivih dejanj na policijo. Seznanil sem jo s celotnim pogovorom, ki sem ga imel z direktorjem in hkrati naročil naj izvede vse ukrepe, ki jih lahko v skladu s pravilnikom. Tako da jaz sem svoje dolžno ravnanje opravil. Res pa je, da je bila kmalu po tem ta služba ukinjena na zahtevo Andreja Ribiča.”

Direktor Autocomerca Oderlap, ki bi naj dobil nespodobno ponudbo in je edini imel tudi dokaze o tem, policije o dogodku pozneje, tako kaže, ni obvestil.

Ribič, ki je s Svobodo in Robertom Golobom povezan član uprave DARS, ki je odstavljal Hajdinjaka, je za POP TV potrdil, da je res ukinil službo za notranje preiskave. Tako: “Zaradi tega, ker sem smatral, da gospa, ki je to dolžnost opravljala, ni sposobna tega delat, kar je dokazala tudi s tem, da ni – to je bilo ustno obvestilo, da ni bilo pisne sledi, da ni, če bi mene nekdo opozoril, da se take stvari v družbi dogajajo, bi vsaj vprašal, ali je ukrepala, kaj je, kako je ukrepala zaradi tega, ker tukaj je šlo sum za prirejanja razpisnih pogojev. Mene bi to zanimalo in jaz sem imel ta razpis potem na mizi in me nihče ni opozoril. Mene so delavci opozorili. To sem zameril in to mi je bilo, zaradi tega sem se počutil nekje prizadetega. To je bil edini spor, ki sva ga praktično imela.”

Hajdinjak pa je še opozoril: “Naj pa povem, da v tistem telefonskem klicu, ko me je direktor Autocommercea obvestil, ni omenil nobene politične stranke, ne. Druga zadeva, jaz sem to službo obvestil. Služba je, ko sem se potem pozanimal v teh dneh, ko zadeve prihaja na plano, služba je določene zadeve delala. Povedali so mi, da notranja preiskava ni mogla biti izvedena, kajti po internih pravilnikih se notranja preiskava lahko izvaja samo, če so vpleteni zaposleni iz Darsa, da pa bi verjetno na koncu bila podana ovadba ali pa sum naznanitve kakšnega kaznivega dejanja, če bi ta služba še obstajala. Ampak je bila ukinjena.”

Na posnetku sta novinarka in podjetnica Dnevnika, Siol.net in Necenzurirano Vesna Vuković, ki je danes tudi generalna sekretarka Gibanja Svoboda, in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob po koalicijskem vrhu, kjer je premier propadel z idejami o bolj vitki vladi in o rekonstrukciji vlade.

Robert Golob in Vesna Vuković Foto: vlada na tw
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu