Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Leto svobode v aferi Patria obsojenega Jureta Cekute

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th julij 2018, 09:49 dop

“Sodišče dopolnjenega mnenja zdravniške komisije še ni prejelo in torej še ni sprejeta odločitev glede prestajanja kazni zapora za imenovanega,” so mi iz ljubljanskega sodišča ta teden odgovorili, ali se je slikar in nekdanji predsedniški kandidat Jure Cekuta že pojavil v zaporu, kjer so ga zaman čakali pred točno letom zaradi 460.875 evrov, ki jih je dobil za informacije o načrtih države, kako bo kupovala osemkolesnike.

Čez pol leta je res padel v komo

Da Cekuta ni prišel v zapor in je pobegnil v BiH, kjer je zaprosil za azil, sem v Spletnem časopisu razkril lani po anonimni informaciji, ki se je izkazala za točno. Cekuta je bil politično blizu LDS Janeza Drnovška. O njem mediji, čeprav so obstajali materialni dokazi nezakonitega ravnanja v povezavi s Patrio, niso veliko poročali. So pa ogromno o predsedniku SDS in nekoč premieru Janezu Janši, kjer takšnih dokazov ni bilo.  Iz Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij so mi lani tako odgovorili na vprašanje, ali držijo informacije, da se Cekuta ni pojavil v zaporu:

»Zavod za prestajanje kazni zapora Dob je skladno s pristojnostmi dne 11. 7. 2017 obvestil pristojno sodišče, ki je izdalo poziv za nastop kazni, da imenovani zaporne kazni ni nastopil.«

Na Dobu so Cekuto najbrž zaman čakali, ker so jih iz sodišča pozabili obvestiti, da se je pritožil, da ni dovolj zdrav za prestajanje kazni. Po obvestilu, da se Cekuta ni pojavil, sodišče namreč ni sprožilo iskanja. Čez poletje so zdravniške komisije potem preverjale, ali je Cekuta res tako zelo bolan, da ne more v zapor. Cekuta je medtem, kot so poročali mediji, dobil dovoljenje za začasno bivanje v BiH, dokler ne odločijo o njegovi prošnji za azil. Uradno slovenske oblasti o tem niso nič vedel. Ko sem preverjal so mi predlagali, naj vprašam kar v BiH, češ da to ni stvar slovenskih oblasti.  Cekuta pa je bil toliko pri močeh, da je razstavljal, se udeleževal javnih dogodkov in celo nastopal na televizijah v BiH. Slovensko sodišče je od poletja, ko se ni pojavil na Dobu, do novega leta presojalo njegove pritožbe, da ni dovolj zdrav, da bi lahko odsedel kazen. Cekuti pa se je čez novo leto zdravstveno stanje drastično poslabšalo, v BiH je padel v komo zaradi sladkorne bolezni, zaradi česar so ga prepeljali na zdravljenje v Slovenijo (v Celje). Iz kome se je zbudil že v BiH.

Korupcija v primeru Patria in podtikanja krivde

Sodišče je marca letos odločilo, da obsojenemu odloži izvršitev kazni za tri mesece, torej do junija letos, ko bodo volitve. Zapleti ob dilemi, ali Cekuta mora v zapor, pa tudi po volitvah še trajajo. V zapor mora Cekuta za štiri leta in pol, ker je sodišče pravnomočno ugotovilo, da je za pridobivanje informacij od Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornega v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, v več obrokih na svoj avstrijski bančni račun od Riedlovega podjetja in finske Patrie dobil 460.875 evrov. Cekuta je ob nekdanjem upokojenem vodji službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Petru Zupanu edini, za katerega je sodišče dokončno presodilo, da je sodeloval v koruptivnih poslih v povezavi z nakupi osemkolesnikov. Postopek je potekal tudi proti nekdanjemu premieru, ki politično sodi na drug konec, Janezu Janši, a so bile vse sodbe razveljavljene na ustavnem sodišču, ker niso vsebovale pojasnil, kaj so obtoženi zagrešili, ustavno sodišče pa je v tistem primeru ugotovilo tudi kršitev pravice do poštenega sojenja zaradi ravnanja tedanjega šefa vrhovnega sodišča Branka Masleše, ki se iz odločanj o Janši ni izločil.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu