Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V vladi v senci Janeza Janše le dvanajst “ministrov”, med njimi ni Logarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th november 2023, 07:13 dop

Izvršilni odbor SDS je včeraj imenoval strokovni svet SDS, to je vlada v senci, ki jo vodi Janez Janša. Za razliko od vlade Roberta Goloba, ki je izjemno obilna tudi v primerjavi z veliko večjimi in bogatejšimi državam, saj ima kar devetnajst ministrstev in dvajset ministrov, ima vlada v senci le dvanajst resorjev in “ministrov”. Sestava je zanimiva, ker kaže, na koga v SDS na posameznih področjih najbolj računajo. Med zanimivostmi je, da področja zunanjih zadev ne bo vodil Anže Logar.

Predsedniki posameznih odborov (ministri v senci) so:

 1. Odbor za finance: Andrej Šircelj
 2. Odbor za pravosodje: Vinko Gorenak 
 3. Odbor za zunanje zadeve: Tone Kajzer 
 4. Odbor za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek 
 5. Odbor za delo, družino in socialne zadeve: Romana Tomc
 6. Odbor za šolstvo, znanost in šport: Milan Zver
 7. Odbor za kulturo: Vasko Simoniti 
 8. Odbor za obrambo: Janez Stušek 
 9. Odbor za infrastrukturo in prostor: Zvonko Černač
 10. Odbor za kmetijstvo in okolje: Jože Podgoršek
 11. Odbor za notranje zadeve in upravo: Aleš Hojs
 12. Odbor za zdravje: Alenka Forte

Vladajoče stranke Svoboda, SD in Levica pa se danes usklajujejo o ideji premiera Roberta Goloba, da bi rekordno število ministrstev znižali, ker tako velike vlade ni mogoče učinkovito voditi. Za zaposlitev svojih kadrov so vladajoči pred manj kot letom dodatno ustanovili pet dodatnih ministrstev. Najbolj skrajen predlog je, da bi bilo ministrstev poslej namesto 19 le sedem. A malo verjetno je, da bi zapravljivi oblasti, katere simbol je inflacija ministrstev in funkcij, pa tudi posebnih premierjevih državnih sekretarjev, uspelo racionalizirati poslovanje vlade.

Veliko število premierovih državnih sekretarjev, ki jih je za še eno vlado, kaže pregled vlade same:

Strokovni svet je statutarno delovno telo SDS, ki preučuje strokovna vprašanja, akte, predloge zakonov, novel in drugih dokumentov, ki jih sprejemajo posamezna ministrstva, vlada in parlament. Strokovni svet oblikuje stališča, daje pobude, predloge in mnenja Izvršilnemu odboru in poslanski skupini SDS.  Strokovni svet SDS v ožji sestavi sestavljajo predsedniki odborov, ki lahko glede na svoje strokovne reference prispevajo k iskanju alternativ in novih priložnosti za stranko in tudi za Slovenijo. Člani Strokovnega sveta so lahko osebe, ki po svoji strokovnosti prispevajo h kvaliteti dela SDS, članstvo v Strokovnem svetu SDS ni vezano na članstvo v SDS.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu