Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Projekcija EU parlamenta: SDS+SLS in SD dva sedeža, LMŠ, Levica, SNS in NSi po enega

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:09 pop

Velikanska prednost LMŠ Marjana Šarca pred drugimi strankami je dober mesec pred evropskimi volitvami nenadoma izpuhtela, je pokazala zadnja projekcija, kako bi se razpletle volitve, ki jo je pred EU volitvami danes objavil Evropski parlament.

Podatki za Slovenijo temeljijo na meritvi agencije Mediana. Nenadoma je v Sloveniji na vrhu, podobno kot že lani pred volitvami poslancev, SDS Janeza Janše, ki na evropskih volitvah nastopa v koaliciji s SLS Marjana Podobnika. Skoraj bolj presenetljivo pa je, da projekcija kaže, da bi sedež s SNS lahko dobil tudi Zmago Jelinčič.

Fajonova pred Jovevo

LMŠ ni niti na drugem mestu, Prehitela jih je SD Dejana Židana. To nenavadno nihanje, ki smo mu bili priča že lani pred volitvami poslancev, je v grafiki, ki jo objavil EU parlament, takšno:

Prednost SDS+SLS, nosilec liste je Milan Zver, pred prvo zasledovalko SD s Tanjo Fajon, je po tej zadnji meritvi več kot sedem odstotnih točk. Manj odločno SD vodi pred LMŠ z Ireno Jovevo in pred Levico z Violeto Tomić.

Na nevarni meji, ko bi lahko dobili ali ostali brez sedeža in bi glasovi šli v nič, sta SNS Zmaga Jelinčiča s presenetljivih 9,3 odstotka in NSi, nosilka je Ljudmila Novak, s 9,2:

To razdelitev deležev, po meritvi, ki jo je opravila Mediana, so v projekciji evropskega parlamenta v sedeže preračunali tako, da bi dva sedeža dobila SDS+SLS, dva SD, po enega pa LMŠ, Levica, SNS in NSi. (V tekstu in v naslovu sem v naglici prvotno napak povzel, da SDS+SLS dobi tri sedeže, NSi pa nič, za napako se opravičujem.)

NSi na nevarni meji izpada

Glasovi preostalih strank bi šli v nič. NSi bi s tem prvič, kar volimo evropski parlament, lahko, ker je povsem na meji, celo ostala izven. A do volitev je še daleč, kampanje se še začele niso in možni so tudi še veliki premiki. Razdelitev sedežev iz Sloveniji je v projekciji prikazana tako:

Na ravno celotne EU projekcija kaže, da bosta najmočnejši stranki ostali EPP, h kateri sodijo SDS, SLS in NSi in S&D, katere članica je SD. A obe največji skupini bi izgubili vsaka po 37 sedežev. Nekaj bi jih pridobili liberalci (Alde), h katerim sodijo LMŠ, SMC Mira Cerarja in SAB Alenke Bratušek:

Ko gre za največji stranki v evropskem parlamentu je pomembno tudi, kako jima kaže po posameznih državah.

EPP se krepi na Madžarskem, S&D izgublja Italijo

EPP ostaja močna v Nemčiji, na Poljskem, v Franciji in v Španiji, a vseh teh državah izgublja, krepi se pa v sosednji Madžarski, kjer Fides Viktorja Orbana podpira več kot polovica vseh volivcev.

Socialni demokratom trenutno hudo slabo kaže v primerjavi s preteklostjo v Italiji in Nemčiji, krepijo se pa v Veliki Britaniji, ki se iz EU sicer poslavlja, a ima pri izvedbi Brexita precejšnje težave. Več sedežev pa se jim obeta tudi v Španiji. Pregled po državah je takšen:

Trendi največjih skupin v zadnjem letu, ko EPP ohranja moč, S&D pa jo rahlo izgublja, so takšni:

Celotno zadnjo projekcijo, ki so jo v Evropskem parlamentu pripravili pred evropskimi volitvami, ki bodo pri nas 26 maja, z rezultati za vse države, si lahko preberete na povezavi tukaj.

Katero stranko boste volili, lahko odgovorite tudi v anketi Spletnega časopisa, v kateri sta trenutno, glasovalo je skoraj 1500 bralcev, v veliki prednosti SDS+SLS z nosilcem Zverom in nekoliko presenetljivo nova stranka DOM Bernarda Brščiča:

Katero listo boste volili na EU volitvah?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu