Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo diskreditiranje NSi na POP TV rešilo Svobodo, ko Golobove odstavitve niso?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd oktober 2023, 10:41 dop

SDS Janeza Janše bi volilo že več volivcev kot na lanskih volitvah Svobodo Roberta Goloba, ki vse bolj tone. To je pokazala včeraj na POP TV objavljena raziskava Mediane. Rast SDS, ki vse bolj prehiteva Svobodo, raziskave javnega mnenja kažejo že dalj časa. Premier Golob je v tem času udaril po mizi in odstavil ministrico Ireno Šinko in ministra Uroša Brežana, zaradi afere pa je moral odsloviti še Sanjo Ajanović Hovnik. A te menjave ministrov iz vrst stranke Svoboda niso pomagale. Popularnost Svobodi še kar upada, SDS pa raste. Včeraj so, tako se zdi, na vladni strani poskusili še z diskreditiranjem NSi, a tudi SDS, z zgodbo na POP TV, kako bi naj neznanec Roku Snežiču plačal pet tisoč evrov podkupnin za pridobitev poslov na DARS. Direktor tam je nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.

Metode mafije: Je “razkritje” podkupnine za DARS protiudarec, ker je Vrtovec vrtal po Šarčevih dveh milijonih za resničnosti šov na POP TV?

Se NSi maščujejo za Šarčeva dva milijona POP TV?

Skupaj bi naj bilo plačanih, tako trdi novinarka Nina Kunaver na POP TV, 90.000 evrov podkupnin DARS, da je žvižgač POP TV na nepošten način dobil posel in dobro zaslužil. Da POP TV na tak način opisuje korupcijo in krajo javnega denarja, je nenavadno. Sam sem se na to odzval na družabnem omrežjih tako:

Zanimivo ozadje je, da se dogaja skoraj hkrati, ko je obrambni minister Marjan Šarec (Svoboda) v težavah, ker je na razpisu obrambno ministrstvo dodelilo dva milijona evrov za resničnostni šov za populariziranje vojske, ki bi bil predvajan na POP TV. O tej nenavadni razsipnosti “med prijatelji” je prejšnji teden razpravljala komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi) in ni mogoče izključiti, da je bila zgodba o podkupninah za posle na DARS na POP TV objavljena kot maščevanje za ogrožen dvomilijonski posel, kjer Vrtovec ne bi smel vrtati.

Da mediji, kjer ima vpliv Svoboda, pogosto udarijo po bivših ministrih, direktorjih državnih podjetij, ki bi jih vladajoči radi odstavili ali opoziciji, če je ta uspešna pri nadzoru vladajočih, je znano.

Prav pa je, da se vse razčisti.

Jerneju Vrtovcu (NSi) so vodenje komisije za nadzor javnih financ iz vladnih strank po volitvah na sporen način dodelili mimo rezultata volitev, da te komisije ne bi vodil poslanec iz veliko večje SDS. Vladajoči so si tem zagotovili manj nadzora, NSi pa vodilne funkcije, ki bi jih po rezultatu volitev morala dobiti njim konkurenčna SDS. A to je, seveda, pomenilo, da Vrtovec ne bi smel odpirati preveč neprijetnih tem. Morda tudi ne zgodbe, zakaj sta Marjan Šarec in njegov v medijih vpliven državni sekretar Damir Črnčec podjetju brez resnih medijskih referenc zagotovila dva milijonski posel za shov za promocijo vojaškega življenja na POP TV. V zameno za položaje za NSI v parlamentu, ki bi jih morala po rezultatu volitev prevzeti SDS, vladajoči, tako se zdi, niso odstavili Hajdinjaka in še nekaj direktorjev pomembnih državnih podjetij, ki so blizu NSi. Z objavo o podkupninah na “njihovem” Darsu je NSi dobila sporočilo iz Svobode. V nekoliko mafijskem slogu.

Dramatičen upad podpore volivcev Svobodi v primerjavi z rezultatom volitev in skok SDS, ki je že nad lanskimi rezultati Golobove stranke, je po raziskavi Mediane za POP TV, ki je bila objavljena sinoči, takšen:

Še manj prijetna bi bila ta primerjava, če bi k rezultatu Svobode prišteli deleže LMŠ in SAB, ki sta se po volitvah zlili v Svobodo.

V zgodbo o podkupovanju za posle na Darsu je POP TV vpletel tudi SDS. Nina Kunaver trdi, da bi naj del denarja bil namenjen pred Golobom vladajoči SDS, kar bi naj “žvižgaču” POP TV, ki se je poskusil okoristiti s podkupovanjem, povedal Snežič. Zakaj jim je to razkril šele po vsem tem času, niso pojasnili.

Snežič je za POP TV, kot poroča Kunaverjeva, zanikal, da bi prejemal podkupnine za DARS in tudi, da bi zbiral podkupnine za SDS. Podobne zgodbe o podkupninah, ki bi se naj nakazovale na račun SDS ali celo na račun Janeza Janše, so bili v medijih v preteklosti že objavljene v aferi Patria. Pokazalo se je, tudi na sodiščih, da je šlo za propagandne laži, ko so novinarji in mediji vedeli, da pišejo neresnice. Pa so to vendarle objavljali. V Delu je Dejan Karba razkril, kdo je “žvižgač”, ki je lagal, da je denar dobil Janša: Jure Cekuta. Danes že pokojni Cekuta je bil pozneje pravnomočno obsojen, da je od avstrijskega podjetnika Hansa Wolfganga Riedla in direktorja v podjetju Patria Reija Niitynena na svoj avstrijski bančni račun dobil 460.875 evrov. Cekuta in ne Janša. Ob Cekuti je bil obsojen še nekdanji vodja službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Peter Zupan, ki je po sodbi Cekuti posredoval informacije. Poročanje Karbe je ustavni sodnik Rok Čeferin, ko so na ustavnem sodišču presojali ravnanje Dela, opisal tako:

“Novinar je v svojem članku zapisal (1) žaljivo in (2) neresnično obtožbo na račun politične stranke, pri čemer se je, in to je v obravnavanem primeru bistveno, (3) zavedal, da ta obtožba ni resnična.”

Rok Čeferin, ustavni sodnik

Več o sodbi ustavnega sodišča in tem ravnanju medija, lahko preberete tukaj: Ustavno sodišče o poročanju o financiranju SDS

Tudi za POP TV je znano, da občasno širi propagando proti SDS, ker so jim stranke leve sredine že v času vlade Mira Cerarja zagotovile finančne ugodnosti (profit za lastnike) na državnem Telekomu, s predstavniki lastnikov iz Češke pa se je lani kmalu po prevzemu oblasti tudi premier Robert Golob sestal in to pozabil prijaviti KPK in razkriti javnosti. Takšno srečanje je prejšnji premier Janša prijavil kot lobistični stik.

Karba je po propagandnem delu proti Janši za Delo neuspešno kandidiral za župana za SD, ta stranka pa mu je uredila tudi službo piarovca v vladi, ki jo je izgubil, ko je oblast prevzel Janša. Po zadnjih volitvah je bil po političnem ključu ponovno zaposlen v vladi Roberta Goloba. Ali bo tokratno širjenje zgodb o domnevnem podkupovanju učinkovalo in kdo bo dolgoročno nagrajen, bo pokazal čas.

Kako po raziskavah Mediane v zadnjem mesecu dni po objavah na POP TV in v Delu pada podpora Svobodi in raste SDS, kaže grafike:

Ko gre za manjše stranke je ves čas blizu praga Resni.ca Zorana Stevanovića, ki pa po raziskavi za POP TV ne bi prišla v državni zbor. A je s 3,7 odstotki blizu in ne zaostaja veliko za Levico Aste Vrečko, ki bi jo volilo vsega pet odstotkov volivcev. Druge manjše stranke so daleč od praga. Bolj dolgoročna nihanja popularnosti petih največjih strank so takšna:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu