Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

To je katastrofalna napaka Golobove vlade

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 12:23 pop

Vinko Gorenak je bil notranji minister in državni sekretar na notranjem ministrstvu in v kabinetu premiera. To delo je opravljal tudi v zadnji vladi Janeza Janše. Od zamenjave vlade je upokojenec. Za poslanca SDS je bil izvoljen leta 2008, 2011 in 2014. Foto: DZ

V vladi Roberta Goloba, ki ji popularno pravimo tudi »golobnjak«, so se odločili (kdo je kaj podpisal in odločil ni pomembno): »Na državni meji s Hrvaško in Madžarsko bomo začasno uvedli mejno kontrolo – razlog povečana stopnja terorističnih ogrožanj Slovenije«. Nič pa niso povedali o številu ilegalnih migrantov, sploh ne o tistih, ki bi prihajali iz Madžarske. Odločitev o uvedbi mejne kontrole na meji z Madžarsko in Hrvaško bom komentiral tudi po povsem osebni izkušnji. Praktično sem preizkusil, kako je videti v praksi. Privoščil sem si nekaj dni bivanja v Termah Lendava z avtodomom. Nobene resne potrebe ni bilo, da bi odšel na Madžarsko, a sem to zaradi aktualnega dogajanja storil. Na tržnici v Lentiju sem kupil nekaj malenkosti in se vrnil nazaj v Slovenijo.

Nisem bil sumljiv kot tihotapec migrantov ali terorist

Na poti na Madžarsko sem opazoval dogajanje na mejnem prehodu Dolga vas. Na naši strani nobene kontrole, na madžarski strani prav tako ne. In brez ovir sem se znašel v Madžarski. Na poti nazaj pa ni bilo tako. Na madžarski strani nobene mejne kontrole, na naši strani pa seveda resna mejna kontrola in nekaj deset vozil pred menoj. Čakalna doba ni bila pomembna, a je bila. Policistko, ki je izvajala mejno kontrolo sem opazoval že nekaj vozil pred seboj. Resen, a prijazen in nasmejan pogled, kontrola dokumentov in to je to. Nekaj podobnega sem pričakoval tudi, ko sem sam prečkal državno mejo. »Kaj bo dobrega?« sem rekel policistki. V roki pa sem imel osebno izkaznico. »Kam greste?« se je glasilo njeno vprašanje«. Ob širokem nasmehu. Za trenutek sem pomislil, da me je prepoznala, kot nekdanjega policista in notranjega ministra. A ni.

Očitno pa je bilo, da v meni ni prepoznala terorista ali tihotapca teroristov, zato se je odločila, da mojega avtodoma ne bo pregledala. Tako se je zadeva zaključila. Če bi prijazna policistka v meni prepoznala nekdanjega notranjega ministra in bi me le zaradi tega spustila čez mejo, bi bilo to narobe. Tako pa je, pač po svoji presoji, svoje delo opravila. Poglejmo pa si podrobneje še odločitev »Golobnjaka« o tej mejni kontroli na meji s Hrvaško in Madžarsko.
Golobova vlada je v koalicijski sporazum zapisala, da bo ograjo na meji s Hrvaško odstranila v nekaj mesecih, kar se seveda sploh ni zgodilo. Vsaj v celoti ne. Je pa Golobova vlada že na samem začetku dala jasno vedeti, da bo Slovenija prijazna do ilegalnih migrantov in to sporočilo jih je seveda, ob današnjih komunikacijah, doseglo v nekaj minutah ali urah. Posledice so jasne. Slovenija je leta 2000 beležila 35.000 ilegalnih migrantov, kar je največ do sedaj, če odštejemo leto 2015, ko je šlo dejansko za organiziran državni prevoz ilegalnih migrantov s hrvaške na avstrijsko mejo. Letos smo številko 35.000 presegli v osmih mesecih in do konca leta bo zagotovo absolutni rekord. To je res “dosežek” Golobove vlade. Toda, pazite, Golobova vlada sedaj vzpostavlja nadzor na mejnih prehodih, nobenega podatka pa ni, da bi povečala nadzor na zeleni meji. Ilegalni migranti bodo pač ubrali stare načine prehajanja meje in to je vse.

Vir: Poročilo policije o migracijah


Teroristične ogroženosti to nič ne zmanjša

Argument, da uvajajo mejno kontrolo zaradi povečane stopnje ogroženosti Slovenije, me ne prepriča. Gre za priročen izgovor, glede na stanje, v katerem se je znašla Slovenija po zaprtih mejah z Avstrijo in Italijo. Ni mogoče zanikati, da se je stopnja ogroženosti Slovenije zaradi napada Hamasa na Izrael in povračilnih ukrepih povečala. Hkrati je jasno, da kontrola na mejnih prehodih ne bo v ničemer zmanjšala te ogroženosti Slovenije. Golobova vlada bi morala že zdavnaj, to je tak čas lani, povečati nadzor na zeleni meji s Hrvaško, sploh pa po vstopu Hrvaške v Schengen, ko je bilo jasno, da Hrvaška zelo slabo varuje zunanjo Schengensko mejo.
Ukrep ponovnega nadzora na meji s Hrvaško (ne vem zakaj so ga uvedli z Madžarsko, saj ni podatkov o ilegalnih migrantih, ki bi v večjem številu prihajali z Madžarske), je kontraproduktiven. Prizadel bo zlasti prebivalce Slovenije in Hrvaške, ki vsak dan prehajajo mejo, če ne drugače zaradi upočasnitve prometa in posledično kolon. Ilegalni migranti pa se bodo preselili nazaj tja, kjer so že bili in poti poznajo, to je na zeleno mejo. In tu je katastrofalna napaka Golobove vlade, ki je lahko za našo varnost usodna.

Če pa govorimo o eventualnih teroristih, je to drugo vprašanje. Ti bodo v Slovenijo in Evropo prišli na ilegalen način brez dokumentov, pomešani med ilegalne migrante ali legalen način s ponarejenimi dokumenti. Ključno vprašanje je torej, kdaj bo Slovenija zaščitila zeleno mejo s Hrvaško. Nič nisem slišal o dodatnem številu policistov, ki bi varovalo zeleno mejo s Hrvaško, sploh pa nisem nič slišal o aktivaciji 37/ a členu zakona o obrambi, ki za varovanje zelene meje dopušča uporabo vojske.

Ne pozabimo, v času pristopanja k EU in Schengnu je Slovenija dodatno zaposlila nekaj nad 3000 policistov za varovanje Schengenske meje, po vstopu Hrvaške v Schengen nihče ni izgubil službe, razporejeni so bili v notranjost države, zato bi poleg vojske lahko večino njih angažirali za varovanje zelene meje s Hrvaško.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu