Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Turnškovim borcem po zmerjanju “poslanskih kurcev” znova največ denarja

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 17/04/2018)

Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) je ta teden podpisala pogodbe, s katerimi je devetim veteranskim organizacijam ponovno razdelila 1,5 milijona evrov. Daleč največ Zvezi borcev NOB, ki je imela v socialističnem sistemu status politične organizacije z zastopniki v skupščinah in je dolgo vodila  totalitarno Jugoslavijo, ko so bile druge politične stranke prepovedane.

Veteranska ali strankarska zveza borcev?

Ob delitvi denarja “veteranom” je bilo pred letom, ko je o tem razpravljal tudi odbor za obrambo, precej napeto. Šefa zveze borcev Tita Turnška je predsednik odbora Žan Mahnič (SDS) celo nagnal iz seje, ker je poslance zmerjal z: “Lažnivi kurci”.  Razlog za vročo kri je bil, ker so veteranke organizacije precej politične in ne slavijo vse le poguma v veteranov v spopadih s tujci. Del retorike Zveze borcev je pogosto tudi obramba revolucije in zločinov, ki jih je, da bi zavarovali diktaturo komunistov, zagrešila partija in jugoslovanska vojska po vojni. Veteranske organizacije nikakor niso brez povezav s strankami.

V vrhu Zveze borce je cel kup znanih politikov SD Dejana Židana. SD je naslednice Zveze komunistov. Sestavo vrha Zveze borcev si lahko ogledate levo.

Turnšek je bil v času osamosvajanja v predhodnici SDS, ki jo je vodil Jože Pučnik, kjer je Turnšek veljal za radikalnega desničarja. Pozneje je prestopil k SLS Marjana Podobnika in bil do afere, ko je slovenski vohunski kombi zašel na Hrvaško, celo obrambni minister v vladi Janeza Drnovška. Pozneje so ga poslali za veleposlanika na Kitajskem, kjer pa je imel pri delu težave zaradi soprog in ljubic. Slovi po precej pestrem zasebnem življenju. Nazadnje smo ga zadnje tedne videli na predvolilnem kongresu Levice Luke Meseca, kamor je prišel kot predstavnik borcev.

“Zapustite dvorano, poslanci nismo nobeni lažnivi kurci«, je Turnšku lani  predsednik odbora za obrambo  Žan Mahnič (SDS) pokazal vrata, ko so razpravljali o delitvi denarja veteranskim organizacijam. Povsem nespodobno pripombo o poslancih SDS je Turnšek izrekel, ko ga je Mahnič opozarjal, da kot gost na seji nima pravice ugovarjati poslancu Francu Brezniku (SDS) o vlogi Zveze borcev pri vzpostavljanju povojnega totalitarnega sistema in obrambi zločinov, ki jih je ta zagrešil po vojni.

Veteranske organizacije brez veteranov

Ta teden je ministrica za obrambo Andreja Katič denar, ki ga v obrambnem proračunu za veterane določijo poslanci, ponovno razdelila veteranskim organizacijam. Vsote so podobne tistim, o katerih je odbor razpravljal lani, ko je Turnšek zaradi kritik ravnanja svoje organizacije precej izgubil živce. Grafično za zadnja tri leta so vsote takšne:

Turnšek je, ker mu je Mahnič omenil, da ga bodo odstranili varnostniki, odšel sam, je pa na poti proti vratom še glasno pripomnil: »Je pa lažniv kot pes.« Večina medijev o nespodobnem Turnškovem zmerjanju lani praktično ni poročala, na sejah odborov novinarjev namreč ni. Zmerljivk pa Turnšek ni izgovoril v mikrofon, da bi bilo to slišati na televizijskem posnetku. V dvorani, kjer sem kot novinar lani bil, pa se je zelo dobro slišalo.

Med organizacijami, ki so letos dobile več denarja kot lani in predlani, je Zveza društev general Maister, ki deluje in dobiva denar, čeprav več ni niti enega živega veterana od tistih, ki so s pogumom po prvi svetovni vojni poskrbeli, da je Maribor, slovenski del Štajerske in del Koroške postal del Slovenije in ne Avstrije.

Vsota, ki jo je letos dobila Zveza društev generala Maistra se bliža sto tisoč evrom. Pravna ureditev ne zahteva, da bi za veteranski denar v organizaciji veteranov moral biti kakšen veteran. Vse manj pravih veteranov združuje tudi zveza borcev NOB, ker je od konca druge svetovne vojne vojne minilo že krepko več kot sedem desetletij.  A zvezi borcev NOB članov ne bo zmanjkalo: ustanovili so celo nacionalno mladinsko borčevsko organizacijo, katere namen je, kot so zapisali sami:

“Krepitev in prenos vrednot NOB na mlajšo generacijo. Organizacijo smo poimenovali Mladi borci za vrednote NOB Slovenije, vanjo pa se lahko vključijo osebe v starosti med 15 in 29 let, ki sprejemajo vrednote NOB in program delovanja borčevske organizacije”.

Nove člane potrebujejo, ker jim to zagotavlja tudi dolgoročni dotok državnega denarja. Ker smo pred volitvami je dobro opozoriti, da v veteranskih organizacijah politiki niso povsem slučajno in tudi delitev državnega denarja ni le za poplačilo herojstev iz preteklosti.

Te organizacije pogosto kot podporne skupine sodelujejo v kampanjah.

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu