Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Z Janez Let Grčiji vrnili migranta in skrivanja leta Črnčeca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th oktober 2023, 02:33 pop

“MNZ v letošnjem letu ni bil plačnik računov podjetja FLYCOM. Podjetju JANEZ LET pa smo plačali 10.900 evrov. Policija je letalo (let v Atene) najela za potrebe vračanja dveh državljanov Pakistana. Zaradi varnostnega tveganja vračanja ni bilo mogoče speljati z rednimi, komercialnimi leti. Pri tem gre za ustaljeno prakso držav članic EU v tovrstnih primerih. Sredstva je v celoti povrnila agencija Frontex.” Tako so iz notranjega ministrstva pojasnili edini letošnji najem zasebnega letala. Kdo je letos letal z zasebnimi reaktivci, je že prejšnji teden pojasnil urad premiera Roberta Goloba (Svoboda), a precej nepolno in šlampasto. Po njihovem obvestilu bi lahko sklepali, da so zunanji ministrici Tanji Fajon (SD) let na vrh EU plačali, da je tja letela povsem sama, kar bi bilo precej nenavadno. Dodatno preverjanje je pokazalo, da je potovala večja delegacija.

Ob premieru, ki je letala najemal tudi za ministre, so letala dodatno najemala še ministrstva sama zase. Prejšnji teden so me iz vladnega urada za komuniciranje obvestili, da mi podatkov za ministrstva ne morejo poslati, ker z njimi “ne razpolagajo”. Predlagali so mi, da naj si jih sam pridobim iz ministrstev. Ker sem vztrajal, naj se malo potrudijo, so mi ji zdaj le poslali. Ti ločeni najemi letal ministrstev niso novost. Ministrstva so tudi v preteklosti najemala letala pri zasebnih podjetjih. Novost je, da ima premier od letos posebno pogodbo zase za rabo poslovnega letala s posadko in da tudi veliko več leta na ta način. Samo avgusta je več kot Janez Janša v celem prejšnjem mandatu. Kot so pojasnili junija je razlog za posebno pogodbo, ker je Falcon pogosto pokvarjen, rednih letalskih linij iz Ljubljane je malo, po vrhu pa imata predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) pri uporabi Falcona prednost pred Golobom.

Novost je tudi, da premier zdaj najema letala tudi za ministre, ki pa jih hkrati kot v preteklosti najemajo še ločeno. Kot je, denimo, notranje ministrstvo za vrnitev dveh migrantov v Grčijo. Letalo sta letos najemala zunanje in notranje ministrstvo. Zunanje ministrstvo pri Janez let za 37.1000 evrov, notranje pri istem podjetju za dva migranta za 10.900. Premierovi stroški so zadnja leta rasli tako:

Stroški najemov letal kabineta premiera, za 2023 vsota ni dokončna

Obrambno ministrstvo pa je dodatno pojasnilo, kdo vse je uporabljal letalo, ki pa ga niso oni najeli. Prvič smo izvedeli le, da delegacija. Tudi v dodatnem odgovoru prikrivajo imena potnikov, s čemer kršijo zakon. Pišejo pa še, da so ministrstvu za zunanje zadeve povrnili polovico stroškov iz Vilne, ki pa ga to ministrstvo ni plačalo. Plačal ga je urad premiera. Sklepamo lahko, da so plačali zunanjemu ministrstvu, da je to potem vse skupaj povrnilo premieru. Tako so odgovorili:

“Ministrstvo za obrambo (MO) je Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve povrnilo polovico stroškov povratnega leta slovenske delegacije na relaciji Vilna- Ljubljana z letalom podjetja Janez let d. o. o. ob koncu zasedanja vrha Nata 12. julija letos. Predstavniki MO v delegaciji: državni sekretar na MO, svetovalka za odnose z javnostmi, višji podčastnik za protokol. Strošek MO je znašal 5.450,00 evrov.”

Zakaj skrivajo imena, ni jasno. Ima pa ministrstvo za obrambo Marjana Šarca (Svoboda) dva državna sekretarja, to sta Damir Črnčec in Rudi Medved. Ker se je vrh v Vilni nanašal za vojaške dileme, bi bilo bolj logično, da je potoval Črnčec. A uradno nočejo razkrili, kdo je letel, kar bi po zakonu morali.

Marjan Šarec in Damir Črnčec na seji sekretariata SNAV Foto: Daniel Novakovič/STA

Iz zunanjega ministrstva so najeme letal, ki so jih sami plačali (in ne premier) pojasnili bolj korektno. Tako:

“Zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve v Luksemburgu, ki je potekalo 26. junija 2023. Strošek poleta za celotno delegacijo je znašal 10.700 evrov. Potni stroški najema letala so bili v celoti povrnjeni s strani Sveta EU. Poleg ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon so bile v delegaciji: mag. Mateja Norčič Štamcar, generalna direktorica Direktorata za politične zadeve in politična direktorica MZEZ, Neva Grašič, članica kabineta ministrice, Špela Lajmiš, članica kabineta ministrice in Urška Kramberger Mendek, evropska korespondentka. Zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju, ki je potekalo 20. julija 2023. Strošek poleta za celotno delegacijo je znašal 11.500 evrov. Potni stroški najema letala so bili v celoti povrnjeni s strani Sveta EU. Poleg ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon so bile v delegaciji: mag. Mateja Norčič Štamcar, generalna direktorica Direktorata za politične zadeve in politična direktorica MZEZ, Neva Grašič, članica kabineta ministrice in Tina Kučinič, strokovna sodelavka v Službi za strateške komunikacije. Neformalno srečanje zunanjih ministrov EU v Madridu (Gymnich), ki je potekalo 31. avgusta 2023. Strošek poleta za celotno delegacijo je znašal 14.900 evrov. Poleg ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon so bili v delegaciji: minister za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške Gordan Grlić Radman (samo pri povratku), Urška Kramberger Mendek, evropska korespondentka in Milica Kotur, svetovalka ministrice za odnose z javnostmi v kabinetu ministrice.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu