Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klemenčiču s sodnikom Đorđevićem spodletelo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th marec 2018, 12:01 pop

Z rezultatom 7:7 je večina poslancev v mandatno volilni komisiji včeraj zavrnila predlog pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, da bi državni zbor že ta mesec vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića za šest let izvolil za podpredsednika vrhovnega sodišča. “Desus,” je bilo med poslanci SMC v dvorani slišati razočaran šepet, kdo je kriv, da Đorđević ni bil dodatno uvrščen na dnevni red.

Ko nihče noče kandidirati

 

Poslanca Desus Ivan Hršak in Franc Jurša med sejo mandatno volilne komisije

“Drži, vzdržali smo se. Se je pa tudi en poslanec SMC,” mi je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pozneje potrdil, da šepetanje poslancev SMC ni bilo povsem netočno. Koalicija ima v mandatno volilni komisiji deset poslancev.  Če bo parlament predsednik republike Borut Pahor v treh tedni razpustil, kar napoveduje,  bo Klemenčičev predlog, da bi Đorđević postal podpredsednik šefa vrhovnega sodišča najbrž končal povsem v smeteh, predsednik  Damijan Florjančič pa bo še nekaj čas brez podpredsednika, ki bi mu pomagal pri vodenju.

Težava je, kot sem že poročal, da za podpredsednika nihče od drugih vrhovnih sodnikov noče kandidirati, Đorđević pa ne velja za idealno izbiro, ker je menda nekoliko nenavaden karakter. Je pa ambiciozen sodnik, ki pogosto kandidira za funkcije, a praviloma ni izvoljen, hkrati pa je družabno, ko gre za pomembne ženske, precej aktiven.

 

Problemi s poslanci in Pahorjem

V preteklosti je Đorđević neuspešno kandidiral za šefa vrhovnega sodišča, evropskega sodnika in tudi za ustavnega sodnika. Za ustavnega sodnika ga je leta 2007 predlagal predsednik Janez Drnovšek, v državnem zboru je bilo za kandidata 35, proti pa 42 poslancev. Za izvolitev je nujnih 46 glasov in ni bil izvoljen za ustavnega sodnika. Nazadnje pa Đorđevića tudi v več poskusih predsednik republike Borut Pahor nikakor ni želel predlagati za evropskega sodnika. Njegovo kandidaturo sta podprla vlada in sodni svet. A pri Pahorju se je ustavilo. Če bi ga Pahor predlagal, bi kar polovico kandidatne liste tvorila nekoč zakonca Miodrag Đorđević in vrhovna sodnica Nina Betetto. Predvsem bolj rumene medije je Đorđević zadnje mesece polnil zaradi domnevnih težav s sinovoma, ki ju ima z drugo pomembno žensko: z državno sekretarko (to je enako kot namestnica) Gorana Klemenčiča  Tino Brecelj. Težave so bile najprej menda na osnovni šoli  Prežihovega Voranca, nadaljevale pa bi se naj tudi na osnovni šoli Poljane, kamor sta starša zaradi težav menda prepisala enega od precej živih fantov.

SDS po odstopu Damjanoviča brez nadzornika na RTV

Večina v mandatno volilni komisiji je državnemu zboru včeraj predlagala, naj v nadzorni sveti javne RTV izvoli predstavnika NSI Janeza Čadeža. Čadežu je koalicija v komisiji naklonila več glasov kot kandidatki SDS Luciji Ušaj Šinkovec. Zastopnika v nadzornem, svetu RTV bo, če to potrdi še državni zbor, dobila stranka z vsega šestimi poslanci, ne pa stranka, ki jim ima 19.   A to je deloma povzročila SDS sama, njihov decembra lani že izvoljen predstavnik v nadzornem svetu Damjan Damjanovič je namreč takoj po izvolitvi odstopil.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu