Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So Martića ob Groznikovi preigrali? In anonimka za Forbicija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th oktober 2023, 11:56 dop

Ob predlogu nove uprave RTVS, vodi jo Zvezdan Martič, ki za direktorico televizije predlaga Ksenijo Horvat, za direktorico digitalnih vsebin Katarino Jakopič, je nekoliko presenetljiva le odločitev, da bo direktor radia ostal Mirko Štular. Vse tri direktorje mora potrditi še svet RTV, kjer pa ni pričakovati težav, ker so si tam vse (kot tudi Martića) s hitro spremembo zakona nastavile vladne stranke. Sredi septembra, ko je večina kandidatov prvič nepopolno vložila kandidature, izjema je bila takrat le Natalija Gorščak, ki je pravilno kandidirala za šefico digitalnih vsebin, je veliko razburjanje sprožala kandidatura Darje Groznik za direktorico radia proti dosedanjemu direktorju Mirku Štularju, ki ga je na vrh kot Gorščakovo za direktorico televizije v preteklosti spravil še generalni direktor Igor Kadunc. Štular je imel s ponovno kandidaturo nekaj težav, ker je bil tudi del prejšnjega vodstva Andreja Graha Whatmougha, ko se ni pridružil protestom levičarskih novinarskih aktivistov, da je treba celotno vodstvo, torej tudi njega, odstaviti. Kadunc je bil septembra javno zelo kritičen do Groznikove, ker je ta povedala, da se je o svoji kandidaturi proti Štularju pogovorila z novim šefom uprave Martićem, ki bi jo naj podpiral. Kadunc je takrat opozoril, da Martić ni generalni direktor kot je bil Kadunc v preteklosti, je le eden od štirih članov uprave. In člani uprave so se pozneje Martiću zgodili, je slišati in Groznikova je izpadla iz igre. Martiću so s tem pokazali, da ni tisti, ki zares odloča.

Komentar sem skušal pridobiti tudi od Groznikove, ki pa je sporočila, da ne bo ničesar komentirala in nič izjavljala.

Sta pa tako Martić kot predsednik sveta RTVS Goran Forbicij prejela dopis zaposlenih iz radia, ki se niso podpisali. Aktivisti na RTV Slovenija se pogosto ne podpišejo. V dopisu pišejo tudi o mnenju KPK, ki ga med objavljenimi dokumenti KPK, ko sem preverjal, nisem uspel najti, sem pa KPK zaprosil, če lahko preverijo, ali takšno mnenje obstaja in mi ga, če obstaja, posredujejo.

Iz KPK so odgovorili, da tak dokument ne obstaja. Tako so odgovorili:

“Na Komisiji v zadnjih štirih letih, kot navajajo avtorji pisma, nismo obravnavali Mirka Štularja. Prav tako v povezavi z njim nismo izdali nobenega načelnega mnenja ali ugotovitev. V letu 2013 (torej pred 10 leti) smo obravnavali prijavo z očitki glede domnevnega nasprotja interesov Mirka Štularja pri zaposlovanju določenih zaposlenih na Radiu Slovenija, kjer pa nepravilnosti iz svojih pristojnosti nismo ugotovili.”

Odgovor odvzame veliko verodostojnosti pisanju, če je že začetek, kot kaže odgovor iz KPK, neresnica.

Dopis Martiću in Forbiciju je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu