Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

O začasnem umiku iz operacije “neomajna odločnost” informacije pričakujeta Bevk in Nemec

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:57 pop

O evakuaciji šestih slovenskih vojakov, ki delujejo v misiji Neomajna odločenost (Inherent Resolve) v severnem delu Iraka, sta za jutri opoldne skupno nujno sejo odborov za obrambo in zunanjo politiko sklicala Samo Bevk (SD) in Matjaž Nemec (SD). Seja bo v tihi sobi državnega zbora za zaprtimi vrati.

Evakuacija ali beg?

Bevk in Nemec pričakujeta poročilo o položaju od obrambnega ministra Karla Erjavca (DeSUS), ki se je danes odločil za umik vojakov, vabljena pa sta tudi zunanji minister Miroslav Cerar (SMC) in načelnica generalštaba Alenka Ermenc. Erjavec je ocenil, da bi že jutri lahko bili vojaki nazaj v Sloveniji, umik je pa le začasen. Na začasnost je javnost opozoril na tiskovni konferenci, v jutranjih sporočilih o tem ni bilo nič.

Za takojšen beg iz nevarnega območja se je Erjavec odločil po iranskem nočnem raketiranju vojaškega oporišča v Erbilu, kjer so naši vojaki, ko so se za začasen umik odločili v celotnem nemškem kontingentu. V raketiranju po doslej znanih podatkih ni bilo žrtev.

Vojaki so bili pravočasno opozorjeni, kaj se obeta in so bili v zaklonih. Za zdaj ne kaže, da je bil tam kdorkoli poškodovan.

Da se morajo umakniti, so zahodne sile pozvale iranske oblasti.

Kaj menite o odločitvi, lahko odgovorite v anketi:

Ali podpirate umik šestih vojakov iz Iraka po iranskem raketiranju

View Results

Loading ... Loading ...

Na odzive slovenskih oblasti, ki naglo umikajo naše vojake in vladne SD, kjer ocenjujejo, da je dogajanje “norost”, se je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) odzval tako:

Vabilo na skupno sejo v času, ko je večina poslancev še na nekoliko podaljšanih novoletnih počitnicah, je takšno:

SD: Nevarna spirala

Socialni demokrati, ki jima Bevk in Nemec pripadata, so o zaostritvi na bližnjem vzhodu danes sporočili:

“Socialni demokrati smo že minuli petek opozorili pred spiralo povračilnih ukrepov, ki lahko vodijo v vojno širših razsežnosti. Iranski odgovor z izstrelitvijo balističnih raket na vojaški bazi v Iraku je novo dejanje v tej spirali, ki svet nevarno približuje k točki, ko bo vojna nepovratna izbira. Ta vojna utegne imeti za že tako nestabilno regijo, prizadeto od skoraj dveh desetletij vojn, nove pogubne posledice z nadaljnjim stopnjevanjem spopada civilizacij. Ustavimo to norost!

Potrebna je enotnost EU, ki je predpogoj za odločilne in hitre odzive za takojšnjo umiritev razmer. V dani zaostritvi med Iranom in ZDA lahko namreč prav EU odigra ključno vlogo pri preprečitvi nadaljnjega stopnjevanja napetosti. To je naša odgovornost, saj je Slovenija zagovornica miru in mirnega reševanja sporov.

Zato Socialni demokrati pozivamo vse, na čelu z Vlado Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve, da Slovenija z vsemi diplomatskimi možnostmi kot članica Evropske unije in Zveze NATO okrepi prizadevanja za umiritev razmer na Bližnjem vzhodu in za preprečitev nadaljnjih povračilnih ukrepov med ZDA in Iranom.

Predlagamo, da se v okviru skupne zunanje in varnostne politike Evropske unije oblikuje predlog za mirovno konferenco na Bližnjem vzhodu pod pokroviteljstvom Združenih narodov za vzpostavitev nove regionalne varnostne arhitekture, ki bo vključevala vse regionalne In svetovne akterje in bo zagotavljala varnostni dialog in koordinacijo z namenom zagotovitve trajne stabilnosti in miru v regiji.”

SDS: Nerazumna podpora levih sil iranskemu režimu

Iz SDS pa so se na dogajanje odzvali tako:

SDS obsoja nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu, izraža podporo ZDA in terja poročilo vlade o preiskavi milijardnega pranja denarja za Iran preko državne NLB v času vlade Socialnih demokratov.

Eskalacija na Bližnjem vzhodu se je konec 2019 pričela z nasilnim zatrtjem protirežimskih protestov v Iranu ter napadom proiranskih celic na ambasado ZDA v Iraku.

Likvidacija organizatorja iranskega terorja Soleimanija s strani ZDA je bila reakcija na omenjene in druge dogodke v regiji. V SDS podpiramo odločen odziv ZDA na provokacije ekstremističnega režima ajatol in obžalujemo, da se preiskava pristojnih slovenskih organov o odgovornosti za pranju milijarde € za iranski režim v NLB v letih 2009 in 2010 ne premakne nikamor.

Preiskava Logarjeve parlamentarne komisije, ki jo je Državni zbor sprejel soglasno, je namreč pokazala, da je iranski režim v času trojnih mednarodnih sankcij ob vednosti ključnih ljudi slovenske leve politike preko državne NLB financiral tako svojo obveščevalno agenturo in teroristično mrežo kot tudi nakup sestavnih delov za izdelavo orožij za množično uničevanje.

Nenavadna naklonjenost iranskemu režimu, ki v zadnjih dneh odseva iz sporočil nekaterih vladnih strank, uradnih predstavnikov slovenske vlade in večinskih medijev, v katerih generala Soleimanija, odgovornega med drugim tudi za nedavne brutalne poboje preko 3000 iranskih prodemokratičnih protestnikov, imenujejo celo mučenik,  pa vzbuja utemeljen sum, da so milijonske provizije od zločinskega pranja denarja v NLB končale na številnih mestih vplivanja v Sloveniji.

SDS zato najodločneje zahteva, da Vlada RS nemudoma predstavi v DZ poročilo o dosedanjih ugotovitvah policijske preiskave o odgovornosti za daleč največje kriminalno dejanje v zgodovini samostojne Slovenije, ki je imelo očitno daljnosežne mednarodne in notranje varnostne ter politične posledice.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu