Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskave javnega mnenja: SMC ob več kot pol volivcev

(Last Updated On: 26/07/2017)
image_pdfimage_print

Več kot polovico volivcev je od volitev izgubila SMC Mira Cerarja. To kažejo rezultati treh raziskav javnega mnenja, ki so jih ta mesec objavile televizije. Po vseh treh bi na volitvah z veliko prednostjo zmagala SDS Janeza Janše.

Kaj pokaže primerjava

Takšni rezultati niso novost. Podobna razmerja moči so vse večje javnomnenjske raziskave pokazale že prejšnji mesec.
Zadnja je rezultate raziskave Mediane to nedeljo objavila POPTV, teden prej rezultat Ninamedije TVS in v začetku meseca ugotovitve agencije Parsifal SC Nova 24TV. Med meritvami so izjemno velike razlike pod vrhom. Tam je prevsem Ninamedia pokazala bistveno višje rezultate levim strankam, denimo SD, kot Mediana in Parsifal. Parsifal pa nekoliko odstopa v desno.

Da bi olajšal primerjavo z volitvami poslancev leta 2014 in med različnimi raziskavami, sem pri zgornji grafiki iz vseh treh raziskav izločil neopredeljene volivce, ki jih v volilnem rezultatu ni. Preračun je le za ponazoritev. Vsebuje domnevo, da bi anketirani, ki so odgovorili z ne vem, nobene stranke ali ne grem na volitve, glasovali po enakem vzorcu kot opredeljeni, kar pa ni nujno.

Razlike pri najmanjših

Primerjavo dodatno otežuje, ker različne agencije meritve opravljajo na nekoliko različne načine in se zato različno odrežejo majhne stranke. Pri Parsifalu so posebej merili in prikazali nove stranke, ki šele nastajajo: Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja in gibanje Aleša Primca, ki je prav ta teden preraslo v stranko Glas za otroke (GSO).

Pri Mediani pa se med strankami, ki so blizu praga, pojavi PS Zorana Jankovića, ki je drugi dve raziskavi ne zaznata.

Primerjalni rezultati vseh treh raziskav, ki vsebuje vse podatke, torej tudi neopredeljenje, so objavljeni tukaj:

V medijih pogosto ugibajo, kaj bi pomenil rezultat volitev, ki ga kažejo raziskave in ali bi  desnica ali levica po njem lahko prevzela oblast.

Pogosto je mogoče v medijih prebrati predvsem, da ni zelo verjetno, da bi SDS in Janezu Janši, če na volitvah dobi relativno večino, uspelo sestaviti vlado, češ, da je v sporih s NSi, SLS.

Te ocene je dobro prebirati z nekaj kritične distance: pogosto vsebujejo vrednostne opredelitve piscev in posameznih medijev.

Dejstva so preprosta. V zgodovini države je z le eno izjemo še vsakič relativni zmagovalec volitev po njih sestavil koalicijo in z imenovanjem vlade prevzel oblast.

Edina izjema, ko se to ni zgodilo, je bila po volitvah leta 2011.

Takrat je listo PS volilo 28,5 odstotka volivcev, listo SDS pa 26,2. A vlado je, čeprav njegova stranka ni bila relativni zmagovalec, sestavil Janez Janša, ki je bil s SDS takrat spretnejši v povolilnih pogajanjih kot Zoran Janković za PS.

(Visited 52 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: