Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskave javnega mnenja: SMC ob več kot pol volivcev

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 26/07/2017)

Več kot polovico volivcev je od volitev izgubila SMC Mira Cerarja. To kažejo rezultati treh raziskav javnega mnenja, ki so jih ta mesec objavile televizije. Po vseh treh bi na volitvah z veliko prednostjo zmagala SDS Janeza Janše.

Kaj pokaže primerjava

Takšni rezultati niso novost. Podobna razmerja moči so vse večje javnomnenjske raziskave pokazale že prejšnji mesec.
Zadnja je rezultate raziskave Mediane to nedeljo objavila POPTV, teden prej rezultat Ninamedije TVS in v začetku meseca ugotovitve agencije Parsifal SC Nova 24TV. Med meritvami so izjemno velike razlike pod vrhom. Tam je prevsem Ninamedia pokazala bistveno višje rezultate levim strankam, denimo SD, kot Mediana in Parsifal. Parsifal pa nekoliko odstopa v desno.

Da bi olajšal primerjavo z volitvami poslancev leta 2014 in med različnimi raziskavami, sem pri zgornji grafiki iz vseh treh raziskav izločil neopredeljene volivce, ki jih v volilnem rezultatu ni. Preračun je le za ponazoritev. Vsebuje domnevo, da bi anketirani, ki so odgovorili z ne vem, nobene stranke ali ne grem na volitve, glasovali po enakem vzorcu kot opredeljeni, kar pa ni nujno.

Razlike pri najmanjših

Primerjavo dodatno otežuje, ker različne agencije meritve opravljajo na nekoliko različne načine in se zato različno odrežejo majhne stranke. Pri Parsifalu so posebej merili in prikazali nove stranke, ki šele nastajajo: Novo ljudsko stranko Franca Kanglerja in gibanje Aleša Primca, ki je prav ta teden preraslo v stranko Glas za otroke (GSO).

Pri Mediani pa se med strankami, ki so blizu praga, pojavi PS Zorana Jankovića, ki je drugi dve raziskavi ne zaznata.

Primerjalni rezultati vseh treh raziskav, ki vsebuje vse podatke, torej tudi neopredeljenje, so objavljeni tukaj:

V medijih pogosto ugibajo, kaj bi pomenil rezultat volitev, ki ga kažejo raziskave in ali bi  desnica ali levica po njem lahko prevzela oblast.

Pogosto je mogoče v medijih prebrati predvsem, da ni zelo verjetno, da bi SDS in Janezu Janši, če na volitvah dobi relativno večino, uspelo sestaviti vlado, češ, da je v sporih s NSi, SLS.

Te ocene je dobro prebirati z nekaj kritične distance: pogosto vsebujejo vrednostne opredelitve piscev in posameznih medijev.

Dejstva so preprosta. V zgodovini države je z le eno izjemo še vsakič relativni zmagovalec volitev po njih sestavil koalicijo in z imenovanjem vlade prevzel oblast.

Edina izjema, ko se to ni zgodilo, je bila po volitvah leta 2011.

Takrat je listo PS volilo 28,5 odstotka volivcev, listo SDS pa 26,2. A vlado je, čeprav njegova stranka ni bila relativni zmagovalec, sestavil Janez Janša, ki je bil s SDS takrat spretnejši v povolilnih pogajanjih kot Zoran Janković za PS.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu