Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raftinig: Na Soči umrl državljan ZDA, ki so ga že rešili

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th september 2023, 10:31 dop

O nesreči med raftingom na reki Soči pri naselju Trnovo ob Soči (pod kampom Trnovo) v občini Kobarid, v kateri je umrl 55-letni državljan ZDA, je bila včeraj obveščena policija. Tragično dogajanje na reki, ki je vodilo do smrti, so iz policije opisali tako:

“Šestnajst državljanov ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Belgije je okoli 10.30 pod vodstvom dveh vodičev lokalnega ponudnika z dvema gumenjakoma za rafting spustilo po reki Soči od vstopne točke Boka (pri naselju Log Čezsoški) na Bovškem proti izstopni točki Trnovo 1, ki se nahaja pod naseljem Trnovo ob Soči. Med plovbo po reki Soči (v dolžini približno desetih kilometrov) je prvi gumenjak (na vsakem je bilo osem oseb in vodič) približno na polovici poti zaradi visokega vodostaja zapeljal izven idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu. Pri tem so s prvega čolna v vodo padli štirje udeleženci raftinga in jih je vodni tok odnesel. Vodniku drugega čolna (ki je bil za prvim gumenjakom) je nato iz reke Soče uspelo rešiti tri tuje državljane (med njimi tudi obnemoglega 55-letnega državljana ZDA), četrtemu udeležencu iz prvega čolna se je po padcu uspelo rešiti iz vode do bližnjega brega, nato pa se je odpravil peš do izstopnega mesta Trnovo 1. V nadaljevanju je drugi čoln (na njem se je poleg vodiča nahajalo enajst oseb) zaneslo v levo izven idealne smeri rečnega toka, kjer je čoln s prednjim delom trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vsi udeleženci raftinga padli v reko Sočo. Omenjenemu vodiču in desetim udeležencem se je uspelo rešiti iz reke Soče na bližnji breg, medtem ko je tok reke Soče 55-letnega državljana ZDA odnesel. Kasneje so pod mostom, ki se nahaja ob izstopnem mestu Trnovo 1, v reki Soči opazili negibno osebo in jo približno 300 metrov nižje od omenjenega mostu potegnili iz reke Soče ter pričeli z oživljanjem vse do prihoda reševalcev NMP ZD Tolmin na omenjeni kraj. Reševalci so nadaljevali z oživljanjem ponesrečenca, vendar je ameriški državljan kljub nudeni prvi pomoči na kraju umrl. Zdravnik ZD Tolmin je na kraju potrdil njegovo smrt in odredili sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. Prav tako sta bila lažje telesno poškodovana dva udeleženca raftinga (državljana ZDA) iz drugega čolna, prvo pomoč so jima nudili v ZD Tolmin. Kasneje je do izstopnega mesta Trnovo 1 prispel še prvi omenjeni čoln, na katerem je bilo nekaj udeležencev (4), ki so ostali na gumenjaku in z brega reke Soče pobrali še nekaj ponesrečenih udeležencev iz drugega čolna ter jih varno prepeljali do izstopnega mesta v Trnovem ob Soči. Poleg policistov in kriminalistov so na kraju včerajšnje tragične nesreče posredovale tudi druge pristojne službe: gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP ZD Tolmin. O dogodku smo obvestili tudi Okrožno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter druge pristojne inšpekcijske službe. Policija nadaljuje z dodatnim zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine včerajšnjega tragičnega dogodka.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu