Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bodo RTVS depolitizirali Kadunčevi ali Martičevi kadri?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th september 2023, 11:38 dop

Na RTVS se iztekel rok za kandidature za funkcije direktorjev televizije, radija in multimedijskega centra (MMC) po predčasni politični odstavitvi celotnega prejšnjega vrha, ki so jo uzakonili poslanci vladnih strank (Svobode, Levice in SD). Presenetljivo se je pokazalo, da je pravilno vložena le ena sama kandidatura. In sicer Natalije Gorščak, ki jo je, ko je dosegel upokojitev Ljerke Bizilj in doživel polom s Katjo Šeruga, za katero ni glasovala večina svetnikov, za direktorice televizije postavil nekdanji generani direktor Igor Kadunc. A Gorščakova zdaj ne kandidira za direktorico televizije. S tega položaja jo je odstavil prejšnji direktor Andrej Grah Whatmough. Kandidaturo je vložila za vodenje MMC. Množica drugih pa je za položaje direktorjev radia, televizije in MMC, kandidature vložila nepravilno. Vsi kandidati so zaradi tega, ker sicer ne bi prišli do novega vodstva, dobili še teden dni časa, da popravijo dokumentacijo. Razburjanje sproža predvsem kandidatura Darje Groznik za direktorico radia proti dosedanjemu direktorju Mirku Štularju, ki ga je na vrh tudi nastavil Kadunc. Štular ima nekaj težav, ker je bil tudi del prejšnjega vodstva Andreja Graha Whatmougha in se javno ni pridružil protestom levičarskih novinarskih aktivistov, da je treba celotno vodstvo, torej tudi njega, odstaviti. Bi pa bil vtis, če bi bila na vrh MMC izvoljena Gorščakova, Štular za direktorja radia, za direktorico televizije pa, denimo, Ksenija Horvat, še dodatno neroden, ker bi s tem največji medij v državi s svojimi kadri prevzel nekdanji direktor Igor Kadunc, ki danes vodi STA, in ne Zvezdan Martič s svojo štiričlansko upravo. Kadunc se je medtem tudi precej spravil na Groznikovo, ker je ta povedala, da se je o svoji kandidaturi pogovorila z novim šefom uprave Zvezdanom Martičem. Nad Groznikovo Kadunc ni niti malo navdušen. Tako:

Komu vse bo uspelo pravilno vložiti kandidature za vodenje RTVS v času Svobode v podaljšanem roku, bo jasno konec prihodnjega tedna.

Iz RTVS pa so mi ta teden vendarle poslali pisni dokument, s katerim je vršilec dolžnosti direktorja TVS Andraž Pöschl, le nekaj dni po tem, ko ga je svet RTVS konec avgusta nastavil za začasnega direktorja TVS mimo zakona, da bi s tem takoj pridobili vpliv na program televizije, preklical pravila, ki so določala, iz katerih protestov in kako poroča RTVS. S tem je prepovedal neposreden prenos prijavljenih in organiziranih protestov Pavla Ruparja.

Najprej mi tega Pöschlovega dokumenta iz RTV, ko sem prosil za pojasnila, niso poslali. So pa priznali, da je neposredne prenose res prepovedal in pojasnili, da je to storil, ker bi naj ne bili del programsko-produkcijskih načrtov. Ker niso nič odgovorili, zakaj ne pošljejo tudi dokumenta, s katerim je začasni direktor preprečil prenose, sem se pritožil informacijski pooblaščenki, ki je ocenila, da prošnja za dokumente ne sodi med novinarska vprašanja in da so roki za dostop do dokumentov drugačni: daljši. V skladu s temi daljšimi roki so mi iz RTVS zdaj sporočili, da so moji prošnji po dokumentu ugodili in so mi Pőschlovo odločitev poslali.

Tako so odgovorili:

“Spoštovani,

na podlagi prejete zahteve, s katero ste kot odgovorni urednik medija »Spletni časopis: Novice o politiki in medijih« zaprosili za pisno dokumentacijo  o odločitvi vršilca dolžnosti direktorja Televizije  Andraža Pöschla  v zvezi s prenosi shodov in protestov, vas obveščam, da smo zahtevo obravnavali po Zakonu o dostop do informacij javnega značaja, ki  v 1. odst. 4. člena določa, da je informacija javnega značaja informacija, »ki izvira iz delovnega področja organa, nahaja pa se v obliki dokumenta, zadeve, dosjeja, registra, evidence ali drugega dokumentarnega gradiva (v nadaljnjem besedilu: dokument), ki ga je organ izdelal sam, v sodelovanju z drugim organom, ali pridobil od drugih oseb«.

Ugotovljeno je bilo, da je bil v  zvezi s sprejeto odločitvijo v.d. direktorja TVS ustvarjen dopis z dne 30.8.2023 z naslovom »Preklic objavljenih pravil za prenose protestov in shodov«.  Dokument ne vsebuje informacij, ki bi predstavljale izjemo po 1. odst. 6. člena ZDIJZ, zato smo vaši zahtevi ugodili.

V prilogi vam v elektronski obliki posredujem dopis z dne 30.8.2023 z naslovom »Preklic objavljenih pravil za prenose protestov in shodov«, iz katerega izhajajo pojasnila in razlogi v. d. direktorja TVS za uvedbo ukrepa.

Lep pozdrav.

Preklic objavljenih pravil, ki so mi ga poslali in pravila sama, ki ne smejo več biti objavljena na spletni strani RTVS, sta takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu