Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Groženj o strelu v srce Tomašiču na telefon, ki so mu ga zaplenili, tožilstvo ne bo preganjalo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th junij 2024, 08:37 dop

Skoraj hkrati, ko je policija voditelju in direktorju Nove24 TV Borisu Tomašiču tik pred volitvami v preiskavi ravnanja vodilnih na Telekomu iz časov vlade Marjana Šarca, zaplenili telefon in računalnik, je državno tožilstvo odločilo, da ne bo preganjalo grožnje s smrtjo, ki jo je po SMS sporočilu Tomašiču poslal gledalec njegove oddaje, da bi ta drugače poročal. Poslal mu je sporočilo, da si zasluži eno na gobec ali strel v srce. Odločitev tožilstva, da grožnje, ker jo je poslal 70 letnik, nima smisla preganjati, je takšna:

V preteklosti je tožilstvo, v njegove imenu današnja generalna tožilka Katarina Bergant, sporočilo tudi, da ne bo preganjalo javnih pozivov Ludvika Tomšiča na levičarskih protestih, da je treba Janeza Janšo, ki je takrat prevzemal oblast v državi, takoj ubiti in samo ubiti. Te proteste so zaznamovali pozivi k smrti janšizma, objave tiralic in terminologija iz časov nacizma in komunizma o “ljudski oblasti”, za kar se je razglašal Hitler, pa tudi komunisti v Jugoslaviji.

Do sodnega postopka je pozneje vendarle prišlo, sodišče pa je odločilo, da je bilo ravnanje sicer nesporno kaznivo, a Tomšiča zaradi neprištevnosti zanj ni tudi obsodilo.

Pri zaplembi telefona, na katerega je dobil grožnjo in računalnika Tomašiču je nenavadno, ker Tomašič ni med osumljenimi, ki jih preiskuje policija in tudi ni bil med podpisniki pogodbe o nadomestilu za predvajanje programov, ki je po mnenju vladajočih strank bilo v preteklosti previsoko in ga je novi vrh Telekoma, ki so si ga nastavili, znižal. Ko je bilo prvotno nadomestilo določeno, Tomašič tudi še ni bil direktor Nove24TV. O tej pogodbi je nekdanji politik SD, danes pa televizijski voditelj Aljuš Pertinač opozoril:

Zaplemba telefona in računalnika pomembnemu voditelju in novinarju je dodatno sporna, ker je s tem policija pridobila podatke o njegovih virih, ker pa je znano, da je vrh policije, ki so ga večkrat zamenjali, da bi dosegli vdanost, podrejen vladajoči Svobodi, ni mogoče izključiti, da bodo ti podatki zlorabljeni.

Zlorabo policije za politične namene je pokazalo tudi, ker so bili o preiskavi predhodno obveščeni novinarji povezani s to stranko (Necenzurirani), ki so poročali, ko se preiskava še niti prav začela ni, relativno hitro pa je po tem to povzel tudi POP TV, ki so mu leve stranke na Telekomu zagotovile veliko nadomestilo in s tem dobiček lastnikom na Češkem.

Podrobno je te nenavadnosti opisal Bojan Požar:

Iz policije sicer ostro zavračajo, da bi ravnali politično ali, da bi jih oblast zlorabljala v predvolilnem času.

Na podoben način so podatke v preiskovalni komisiji pridobivali že iz davčne uprave, kar je razkrila Mojca Pašek Šetinc, ki je opozorila, da so podatke o poslih zasebnih medijskih podjetij od tam poslali za veliko daljši čas kot bi smeli. To komisijo vodijo vladajoči politiki, ki so s tem pridobili dostop do teh podatkov, eden od strokovnih sodelavcev preiskovalne komisije pa je tudi novinar Necenzurirano Tomaž Modic.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu