Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pada Popovič, padel Arčon, v Mariboru zmaga Arsenoviču

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th december 2018, 09:48 dop

V Kopru je bilo dan po volilni nedelji še nekaj upanja za Borisa Popoviča, prednost Aleša Bržana pred štetjem 46 glasovnic po pošti je bila ducat glasov. Bržan je celo že napovedal, da bo zahteval ponovitev štetja na enem od volišč. A na koncu je štetje pokazalo, da je Bržan prvi. Za sedem glasov.  Francu Kanglerju (NLS) ni uspela vrnitev v Mariboru. Župan drugega največjega mesta v državi bo Saša Arsenovič (SMC). Tam je bilo igre hitro konec.  Velika razlika med kandidatoma s 57,9 odstotka za Arsenoviča in 42,1 odstotka za Kanglerja  kaže, da je bila povsem točna ocena, ki sem jo objavil pred volitvami, da so mediji z raziskavami javnega mnenja, ki bi naj kazale povsem izenačen rezultat (in celo prednost Kanglerja) zadnje dni prepričevali volivce naj gredo na volišča za Arsenoviča, ki je po prvem krogu že odločno vodil. Sporočali so, da bo za Arsenoviča pomemben vsak glas, kar je oblika reklamiranja. Večer je to storil tako:

Volitve meritve, kako Kangler nenadoma vodi, niso niti najmanj potrdile. Boris Popovič je skoraj že padel v Kopru, v nedeljo ga je prehitel neodvisni Aleš Bržan. Ponoči so podatki na spletnem portalu vlade kazali, da je po 99,99 odstotka preštetih glasov bilo za Bržana 13.116 volivcev, za Popoviča pa 11.968. A ko so pozneje prišteli še glasove iz predčasnih volišč, kar so zjutraj objavili tudi na portalu vlade, se je razlika dramatično zmanjšala 13.901 proti 13.889. Ko bodo po poldnevu prešteti še glasovi po pošti po vseh občinah, bo v Kopru razplet dokončno jasen. Po pošti je prišlo 46 glasovnic. Končni razplet je bil, da Popoviča ni ujel Bržana.

Serija porazov SD, a dobili so Kranj in Ptuj

V Novi gorici je zgrmel župan Matej Arčon, uspešnejši je bil Klemen Miklavič. V Kamniku pa se je končalo vladanje Liste Marjana Šarca. Matej Slapar (NSi) je bil uspešnejši od Igorja Žavbija (LMŠ). Tako se je na razplet odzval premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec:

 

Kranj, ki sodi med večje občine, je za SD osvojil Matjaž Rakovec. V primerjavi s prejšnjimi volitvami po številu županov najmočnejša ostaja SLS, ki pa izgublja, SDS je prehitela SD, a obema se je število županov znižalo, SD se krepi v večjih občinah, po številu v vseh pa se je okrepila NSi in po števili županov sicer majhna SMC, ki je dobila prve. Niti enega župana med parlamentarnimi strankami nimajo LMŠ, SAB, Levica in SNS. Veliko večino županskih položajev, 123, so osvojili uradno nestrankarski kandidati. Grafično je razplet županskih volitev po podatkih, ki jih objavlja vlada, takšen:

 

Za pet se je število županskih položajev v primerjavi s prejšnjimi volitvami zmanjšalo SLS Marjana Podobnika, ki pa ostaja po številu najuspešnejša med strankami. Volitve pa so se v drugem krogu, ko gre za število občin, kjer vladajo, precej slabo končale za SD Dejana Židana, imela bo štiri župane po državi manj. Po številu županov jih je spet prehitela SDS Janeza Janše. SD ne bo več vladala Jesenicam, kjer je Tomažu Tomu Mencingerju (SD) v tradicionalno bolj levi občini oblast odvzel novinar Dela Blaž Račič, kar je za SD presenetljiv udarec iz časopisne hiše Delo, ki je v lasti Kolektorja Stojana Petriča (Petrič je član vodstva foruma 21 Milana Kučana). SD in Kolektor sta v Idriji, kjer je center tega koncerna, podprla kandidaturo Mirande Groff Ferjančič, a je ta donedavna državna sekretarka na finančnem ministrstvu gladko izgubila proti neodvisnemu Tomažu Venclju. Podobno se je za SD slabo končalo s kandidaturo nekdanjega novinarja Dela, pozneje pa Dnevnika, Dejana Karbe v Ljutomeru. Čeprav sta ga podprla lokalna odbora NSi in SLS (centrali v Ljubljani pa ne) je županski položaj ubranila Olga Karba. Za županjo je bilo 3.014 volivcev, za novinarja, ki je kandidiral za SD pa 2.402. Braslovč ne bo več vodil župan iz SD Branimir Strojanšek, premagal ga Tomaž Žohar. Oblast je SD izgubila tudi na Lovrencu na Pohorju, kjer je neodvisni  Marko Rakovnik potolkel Joška Manfreda. V Moravčah jim je Martina Rebolja z oblasti stresel nekdanji diplomat Milan Balažic, ki se je s SD že večkrat razšel. Precej boleče za SD je najbrž, da je v Radencih njihovega Emila Šmida prešibal Roman Leljak, raziskovalec zlorab tajne službe v prejšnjem sistemu, ko je bila predhodnica SD oblast. Ob seriji porazov so zabeležili tudi nekaj uspehov. Največji je, da bo Matjaž Rakovec zavladal v Kranju. Uspelo pa jim je tudi z Nuško Gajšek na Ptuju. Za SD in prejšnjo vladno koalicijo je pomembna še zmaga v Slovenskih Konjicah, kjer je Darku Ratajcu, ki so ga predlagale SD, SMC in DeSUS s 2.860 uspelo premagati Mirana Gorinška (SLS)

NSI ob Kamniku dobila še Žužemberk

Manj kot SD je izgubila SDS, ki je z Andrejem Steyerjem zavzela Apače, z Andrejem Martinom Kostelcem  Šentrupert, Branko Marinič je zmagal v Vidmu, Danijel Vrbnjak pa v Ormožu. Vrbnjak je s 2965 glasovi premagal župana (nekoč tudi poslanca NSi) Alojza Soka s 2358 glasovi. So pa, podobno kot SD, v SDS utrpeli nekaj porazov, Dornave ne bo več vodil Rajko Janžekovič, premagal ga je neodvisni Janko Merc, v Naklem je Marka Mravljo prešibal Ivan Meglič (SLS), Antona Zakrajška je v Velikih Laščah premagal Tadej Malovrh, župana Kungote Igorja Stropnika je odnesla neodvisna Tamara Šnof.

DeSUSu Karla Erjavca je edini županski položaj priboril Danilo Markočič, ki je v Izoli zbral več glasov kot Evgenij Komljanec. Boleč pa je za DeSUS najbrž poraz uradno neodvisnega Tomaža Gantarja v Piranu, ki ga je premagal Đenio Zadković.

Za NSi, ki je med večjimi edina povečala število županov, je gotovo najbolj zvezdniška zmaga Mateja Slaparja v Kamniku. Iz območja Kamnika prihaja ob  Marjanu Šarcu tudi šef NSi Matej ToninJože Papež pa je za NSi osvojil še Žužemberk, kjer ga je volilo več volivcev kot dosedanjega župana Franca Škufco. Preostalih osem županski položajev je NSi dosegla že v prvem krogu.

SMC je sicer z osvojitvijo drugega največjega mesta v državi dosegla velik uspeh, hkrati pa tudi enega bolj nerodnih porazov. V Brežicah je bil v drugem krogu župan Ivan Molan uspešnejši od Igorja Zorčiča, ki ni kdorkoli. Je poslanec in tudi vodja poslanske skupine SMC. Volilo ga je 4712 občanov, Molana 5655.

Kdo je izgubil lokalne volitve, lahko odgovorite v anketi:

Kdo je največji poraženec lokalnih volitev?

View Results

Loading ... Loading ...

Vsi, sicer še neuradni in nedokončni rezultati, med drugim morajo biti prišteti še glasovi po pošti, so takšni:

 

Še bolj natančni podatki, tudi za vsako občino posebej, so dostopni na povezavi tukaj: lv2018/rezultati/zupani.html

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu