Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada znova zvišala cene vseh naftnih derivatov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th september 2023, 04:09 pop

Da bo opolnoči že deveta zaporedna podražitev naftnih derivatov so sporočili iz ministrstva za okolje. V dolgi seriji podražitev je bila manjša nepravilnost le pred mesecem, ko je vlada po katastrofalnih poplavah z znižanjem trošarin vplivala, da so bile cene bencina in dizla štiri tedne nespremenjene, podražilo pa se je tudi takrat kurilno olje. A že pred dvema tednoma nas je ponovno doletelo, kar nas bo spet danes opolnoči: povišale so se cene vseh naftnih derivatov. Kurilno olje se bo opolnoči podražilo že devetič zapored.

Goriva se dražijo zaradi višanja cen nafte. Z višjimi cenami pa več dobi tudi država, ker so davki in prispevki pomemben vir državnega proračuna, ki se lahko znajde v precejšnjih težavah, ker je bila gospodarska rast za lansko leto ocenjena odločno preveč optimistično, veliko dodatnih stroškov pa je pričakovati s sanacijo škode po poplavah, za kar ministri in drugi proračunski porabniki niso pripravljeni varčevati, kar bi morali tudi po sklepih vlade same, kot je opozoril finančni minister Klemen Boštjančič.

Na Hrvaškem, kjer so bosta opolnoči tudi podražila vsa goriva, dizel ostaja cenejši. Slovenska oblast dizel razume kot bolj umazano gorivo in zanj zaradi tega plačujemo več davkov. To je razlog, da je pri nas višja cena dizla kot v na Hrvaškem, navadni bencin pa je za odtenek cenejši v Sloveniji. Na Hrvaškem so cene osnovnih goriv določene na vseh črpalkah, omejitve veljajo tudi na avtocestah. Pri nas se tam cene oblikujejo tržno in so zaradi višjih marž naftarjev praviloma višje.

Katere ceste so avtoceste in hitre ceste določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu