Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

MOSS: 24UR.COM beži, Bo Nika Kovač popravila branost SIOL.NET

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th september 2023, 12:06 dop

Velik zmagovalec medijske politike vlade Roberta Goloba ostaja spletni portal POP TV 24UR.COM, ki se je zadnji mesec v primerjavi z drugimi ponudniki še okrepil. Na drugem mestu po številu bralcev, a vse dlje od 24ur.com, ostaja Siol.net, ki je v lasti državnega Telekoma. Siol.net so v raziskavi oglaševalske zbornice že drugič zapored namerili rekordno nizek čas, ki ga bralci povprečno namenijo prebiranju. Se je pa ta državni portal zadnji teden okrepil z novo kolumnistko Niko Kovač. Politična aktivistka levice Kovačeva, ki je tudi svetovalka premiera Roberta Goloba (Svoboda) na področju medijev in preprečevanja domnevnega sovražnega govora, je nadomestila bolj sredinskega Žigo Turka, ki mu je novi odgovorni urednik Mihael Šuštaršič odpovedal sodelovanje po zapletih z nenavadnim naslovom, ki so ga Turkovi kolumni določili v uredništvu.

Nika Kovač in Robert Golob Foto: Vlada

Na branost največjih medijev so v zadnjem mesecu vplivale katastrofalne poplave, ki so prizadele državo, branost je večjim portalom v primerjavi z julijem to povišalo, kaže meritve oglaševalske zbornice MOSS, ki jo ta objavlja mesečno. Ob POP TV, ki je v lasti češkega podjetja, ki mu čez poletje zaradi protestov SDS, da vlada razprodaja podporo športu in invalidom, ni uspelo vstopiti še na trg športnih stav, je v zadnjem letu bralce precej pridobival še portal N1, ki ga financira manjši telekomunikacijski ponudnik na trgu Telemach, v lasti skupine United Group, za katero je srbski poslovnež Dragan Šolak.

Po branosti je N1 že prehitel portala z veliko več tradicije Dela in Slovenskih Novic, je pa tudi daleč pred portali Dnevnika in Večera, ki ju na lestvici zaradi nizke branosti niti ne prikazujem. Težava tradicionalnih dnevnikov, ki so v lasti levih tranzicijskih tajkunov, je, da poskušajo spletne portale tržiti z delnim zaračunavanjem vsebin, ki niso prosto dostopne, kar jim niža branost.

Portal POP TV je imel pred letom resnega konkurenta v SIOL.NET, a je po zamenjavi urednika in uredniške politike v bolj “svobodno” smer precej zaostal za prvim igralcem na trgu. Izgube so še posebej velike pri povprečnem času branosti.

Po času branosti Šolakov portal N1 manj napreduje kot po številu bralcev. Rastoče število bralcev tega portala pa kaže, da je z velikimi finančnimi vložki v novinarsko ekipo, za kar je poskrbel Šolak, mogoče relativno hitro priti med bolj brane spletne portale v državi in prehiteti portale tradicionalnih dnevnikov, ki se z velikimi težavami po izgubljanju kupcev tiskanih izdaj soočajo tudi na spletu. Portal N1 za zdaj po številu bralcev in času branosti še precej zaostaja za Siol.net večjega telekomunikacijskega ponudnika Telekom, ki ima veliko daljšo tradicijo. A se razlika hitro manjša.

Meritev oglaševalske zbornice prikazuje le medije, ki se sami odločijo sodelovati in tudi finančno prispevajo za raziskavo. Med temi ni portala Nove24TV, ki velja za medij, ki je v času vlade Roberta Goloba v nemilosti. Zadnji mesec televizijski program Nove24TV v svoji shemi državni Telekom premika navzdol in jih postavlja daleč od slovenskih informativnih programov, čeprav tovrstne vsebine Nova24TV ponuja. Gre za nadaljevanje zlorabe državne oblasti za vpliv na medije, ki se je začela, ko je Goloba koalicija po volitvah predčasno zamenjala nadzornike in upravo SDH, potem pa še nadzornike in upravo Telekoma, nadzornike po novem vodi Žiga Debeljak, upravo pa Boštjan Košak. Najprej so ti nižali nadomestila, ki jih prejemajo manjše medijske mreže, ki so do vlade kritične in jih ne obvladujejo. Kako močno vladajoče moti Nova24TV, kaže tudi to, da jo preiskujejo celo s posebno preiskovalno komisijo, ki so jo ustanovili v državnem zboru in jo vodi nekdanja urednica TVS Mojca Pašek Šetinc, ki je bila močno vpletena tudi v zlorabo oblasti pri poskusu prevzema oblasti na RTVS mimo zakona in pravil pravne države.

Vsi podatki so povzeti po merjenju obiskanosti spletnih strani MOSS, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) od leta 2006 in rezultatih, ki jih o dosegu in povprečnem dnevnem času spremljanja obiskovalca javno objavlja oglaševalska zbornica. Še podrobnejše rezultate in podatke za daljše časovno obdobje si lahko ogledate tukaj: https://www.moss-soz.si/rezultati/.

V raziskavo so vključeni le mediji, ki so se za to sami odločili in za meritev tudi plačajo. Ti mediji prejmejo tudi veliko podrobnejše vsakodnevne podatke o branosti portalov.

Spletni časopis ni med temi mediji, ker si dodatnih stroškov kot majhen igralec na trgu ne more privoščiti. Kot urednik več večjih medijev pa sem v preteklosti imel dostop do podrobnejših dnevnih podatkov.

Obdelava javno objavljenih podatkov in grafični prikaz je delo Spletnega časopisa. V preteklosti je oglaševalska zbornica objavljala tudi podatke o prodanih nakladah dnevnega časopisja, a so to ukinili konec leta 2017 po hudem upadu prodanih naklad, ki je doletel večino vseh dnevnikov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu