Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

ZNP opozarja na spornost oblastnega nadzora medijev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:48 pop

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) obsoja zlorabo parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc za obračun z demokratičnimi mediji.

Iz glavne pisarne Državnega zbora Republike Slovenije je bil namreč 10. oktobra 2022 poslan dopis št. 900-22/22-27/1 vsem občinskim svetom in županom občin, s katerim preiskovalna komisija pod vodstvom Mojce Pašek Šetinc od občin v 15 dneh zahteva dostavo dokumentacije, povezane s morebitno sklenitvijo oglaševalskih pogodb od marca 2020 do junija 2022 z 20 mediji, med njimi tednikom Demokracija, portalom Požareport in Novo24TV.

Seveda je jasno, da gre pri tem za nedopusten politični pritisk vladajoče koalicije na potencialne oglaševalce v teh medijih ter ustrahovanje le-teh. Takšna praksa je že sama po sebi sprevržena in zavržena, v času komunističnega režima se jo je oblast posluževala pri svojih posegih v medije.

Ob tem dodajmo, da je poslanska skupina SDS sredi septembra vložila zahtevo za razširitev parlamentarne preiskave. Med drugim zahteva preiskavo portala Necenzurirano.si in komercialne televizije POP TV. Zahtevali so tudi, da se iz parlamentarne komisije izloči Tomaž Modic, novinar portala Necenzurirano, ker je v konfliktu interesov, poslanka ter predsednica komisije Šetinc Paškova pa zdaj to očitno ignorira oziroma jo to ne zanima. Hkrati je evidentno, da zlorablja parlamentarno komisijo za ustrahovanje in utišanje do vlade kritičnih medijev.

Združenje novinarjev in publicistov ostro obsoja pritiske vladajoče koalicije, ki jih le-ta izvaja s pomočjo parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom poslanke Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc. Hkrati ZNP poziva vladajočo koalicijo, naj se vzdrži vseh ravnanj, ki bi kakorkoli zmanjšali pluralnost slovenskih medijev, omejevali svobodo medijev in s tem krnili slovensko demokracijo.

Upravni odbor ZNP, 16. 10. 2022

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu