Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Levico bo pred izpadom iz DZ reševala Asta Vrečko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th september 2023, 11:54 dop

Tri mesece po kongresu Levice, ki je bil v začetku junija, na katerem se je minister za delo Luka Mesec, kot je napovedal, še zadnjič potegoval za predsednika, je Levica le dobila novega šefa. Pred izpadom iz parlamenta na naslednjih volitvah jih bo poskusila rešiti ministrica za kulturo Asta Vrečko. Gre za po programu precej komunistično stranko, ki je na lanskih volitvah dosegla katastrofalen poraz, nekaj časa je kazalo celo, da ne bodo niti v državnem zboru,

Ministrica za kulturo Asta Vrečko in finančni minister Klemen Boštjančič Foto: DZ/ Matija Sušnik

V internem spopadu v stranki je čez poletje večina ocenila, da ima Vrečkova, ki ima kot ministrica za kulturo velik vpliv na medije v državni in paradržavni lasti, več možnosti, da stranki še zagotovi sedeže v državnem zboru kot poslanec Miha Kordiš, ki je tudi kmetijski podjetnik. Levica je od zadnjih volitev tudi uradno v vladi, čeprav jih šef Svobode Robert Golob za zagotavljanje večine ne potrebuje, zadošča mu že SD Tanje Fajon. Dejansko so bili, sicer brez ministrov, že v vladni koaliciji Marjana Šarca (takrat LMŠ, danes Svoboda). Uradno so se sicer razglašali za opozicijo. Po lanskih volitvah si SD ni želela, da bi jim Levica kot konkurent pobirala volivce iz opozicije. Dogajanje po volitvah pa kaže, da ima Levica s svojo socialistično politiko proti podjetnikom in za čim večji vpliv države velik vpliv na vladno politiko.

Vrečkova je po Ljudmili Novak, ki ji je uspelo NSi vrniti v parlament in Katarini Kresal, ki ji je uspelo doseči slovo LDS od parlamenta, četrta predsednica večjih političnih strank v zgodovini naše države. Ob njej stranko SD vodi še Tanja Fajon, ki ji je Levica konkurenca, na lanskih volitvah pa tudi SD ni dosegla dobrega rezultata. Prehitela jih je NSi Mateja Tonina.

Ob ministrici Asti Vrečko bo prihodnja leta Levico pomagala koordinirati še poslanka Nataša Sukič.

Nataša Sukič (Levica) Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu