Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čigav bo politično guverner in novi ustavni sodnik?

Print Friendly, PDF & Email

Po zavrnitvi kandidata Primoža Dolenca prejšnji mesec, ker ga je podprlo le 30, proti pa je bilo 39 poslancev, je predsednik republike Borut Pahor danes sporočil, da so se na ponovljen razpis za guvernerja prijavili Jože Damijan, Eva Lorenčič, Igor Masten, Tomaž Toplak in Boštjan Vasle. O prijavljenih kandidatih bo Pahor vodje poslanskih skupin seznanil v sredo in četrtek ta teden, ko bo nadaljeval posvetovanja, ali bi za sodnico ustavnega sodišča predlagal Katjo Šugman Stubbs ali  Verico Trstenjak. Prava posvetovanja z vodji poslanskih skupin, koga bi predlagal za guvernerja Banke Slovenije,  pa je Pahor napovedal za sredino novembra.

Levo sredino združila dobra kandidatka z desne

Brez šefa je Banka Slovenije od aprila, ker je prejšnji guverner Boštjan Jazbec prevzel bolje plačano funkcijo na ravni EU, ki je nezdružljiva z guvernersko. Predsednik Pahor se je takrat odločil, da bo odločanje o novem guvernerju prepustil novim poslancem, ki zdaj že sedijo v poslanski klopeh, a je zaradi množice strank v parlamentu, ki imajo različne interese, večino zdaj težko doseči.

Pri ustavnem sodniku se zdi, da bi do večine lahko prišlo, ker je z desne SDS predlagala Verico Trstenjak, ki ima visoke, tudi mednarodne reference, bila je pravobranilka evropske skupnosti. A jo z leve kljub visokim strokovnim referencam najbrž ne bodo podprli, ker je bila nekoč generalna sekretarka kratkotrajne vlade Andrej Bajuka, ki so jo sestavili SLS+SKD in SDS. Kandidatura Trstenjakove je spodbudila vladno koalicijo, da se je dogovorila o podpori lastni kandidatki Katji Šugman Stubbs, ki bi bila lahko dobila večina, ki jo ima koalicija skupaj z “zunanjo” partnerico Levico Luke Meseca.

Ustavni sodniki in guverner Banke Slovenije so izvoljeni le, če jih podpre najmanj 46 poslancev, predlaga pa jih lahko le predsednik republik. Glasovanja so tajna in so zato mogoča tudi presenečenja.

Poslanci odločajo brez uradne predstavitve

V parlamentu kandidatov ne preverjajo posebej, celo predstavit se poslancem uradno ne pridejo. Zaslišanj, kakršno smo pri izbiri vrhovnega sodnika (v ZDA vrhovno sodišče opravlja tudi vlogo ustavnega) nedavno spremljali iz ZDA, pri nas ni. Je pa Pahor poskrbel, da se morajo kandidati vsaj predstaviti javnosti in medijem, ko jih predlaga državnemu zboru, s čemer je nekoliko popravil slab vtis o popolni ne transparentnosti odločanja.

Z imenovanji šefov Banke Slovenije je imel Pahor nekaj težav že v preteklosti, ko je državi še vladala koalicija treh strank (SMC, Desus, SD). Pahorju je julija 2015 spodletelo s kandidaturo Janeza Fabjana za viceguvernerja Banke Slovenije. Fabjanu je takrat do 46 glasov zmanjkal en (koalicijski) glas, kar je bilo precejšnje presenečenje, ker je koalicija SMC, DeSUS in SD takrat veljala za zelo trdno.

Predsednik republike Borut Pahor pred leti v pogovoru z nekdanjim predsednikom ustavnega sodišča Petrom Jambrekom o dilemah volitev ustavnih sodnikov
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu