Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Češki 24UR.COM in Šolakov N1 zmagovalca Golobove depolitizacije medijev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2023, 08:56 dop

Veliko prednost pred drugimi spletnimi portali po dosegu je spletni portal POP TV 24UR.COM zadnji mesec še povečal. Po rezultatih meritve oglaševalske zbornice MOSS, ki jih ta objavlja mesečno, je ta portal velik zmagovalec depolitizacije spletnih medijev, ki jo izvaja sedanja vlada. Pred letom je imel 24UR.COM resnega konkurenta v SIOL.NET, ki pa je po zamenjavi urednika in uredniške politike v bolj vladno smer, že precej zaostal za prvim igralcem na trgu.

Takšne spremembe imajo v medijih tudi finančne posledice, glavni vir prihodkov spletnih portalov so oglasi, a šefa uprave Telekoma Boštjana Košaka, ki je s članico uprave Irmo Gubanec spremembe za vlado premiera Roberta Goloba in generalno sekretarko Svobode Vesno Vuković izvedel, to zanesljivo ne skrbi, ker lahko primanjkljaj, ki so ga povzročili, veliko državno podjetje z lahkoto pokrije. Funkcije vseh šefov Telekoma pa so odvisne od naklonjenosti oblasti. Del dogajanja na trgu je, ob tem vzponu spletnega portala POP TV, ki je v lasti češkega podjetja, da se zadnje leto po številu bralcev dviguje portal N1, ki ga financira manjši telekomunikacijski ponudnik na trgu Telemach, v lasti skupine United Group, za katero je srbski poslovnež Dragan Šolak. V letu dni se je doseg N1 povečali za 33 odstotkov, 24UR.com pa za pol maj. Siol.net, ki je v lasti slovenskega podjetja, se je doseg v tem času (primerjava julij lani in julij letos) zmanjšal.

K manjšemu dosegu SIOL.NET je prispevalo, ker je novi odgovorni urednik Mihael Šuštaršič bralcem ukinil možnost kratkega komentiranja člankov, zanesljivo pa ni koristila niti nova uredniška usmeritev medija proti množici tistih, ki praviloma necenzurirano napadajo Janeza Janšo in SDS po direktivah Vesne Vuković, kritične zapise čez premiera Roberta Goloba in vladajoče pa kvečjemu cenzurirajo.

Vse bolj proti povprečju SIOL.NET tone tudi po času branja, kjer pa je upad prizadel praktično vse največje spletne medije, ki jih meri MOSS. Izjema je tudi pri tem Portal N1, ki ga vodi urednica Katja Šeruga, povprečen čas branosti se je med večjimi portali v zadnjem letu povečal le temu mediju.

Vsi podatki so povzeti po merjenju obiskanosti spletnih strani MOSS, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) od leta 2006 in rezultatih, ki jih o dosegu in povprečnem dnevnem času spremljanja obiskovalca javno objavlja oglaševalska zbornica. Še podrobnejše rezultate in podatke za daljše časovno obdobje si lahko ogledate tukaj: https://www.moss-soz.si/rezultati/.

V raziskavo so vključeni le mediji, ki so se za to sami odločili in za meritev tudi plačajo. Ti mediji prejmejo tudi veliko podrobnejše vsakodnevne podatke o branosti portalov.

Spletni časopis ni med temi mediji, ker si dodatnih stroškov kot majhen igralec na trgu ne more privoščiti. Kot urednik več večjih medijev pa sem v preteklosti imel dostop do podrobnejših dnevnih podatkov.

Obdelava javno objavljenih podatkov in grafični prikaz je delo Spletnega časopisa. V preteklosti je oglaševalska zbornica objavljala tudi podatke o prodanih nakladah dnevnega časopisja, a so to ukinili konec leta 2017 po hudem upadu prodanih naklad, ki je doletel večino vseh dnevnikov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu