Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prikrivano: Pomladni trojček je krepko prehitel Šarčev šesterček

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st november 2018, 08:29 dop

Obmolknili so po lokalnih volitvah nacionalni mediji, ko bi morali analitično predstaviti, kako uspešne so bile stranke na volitvah občinskih svetnikov po državi. Številke so preproste: lokalne volitve so bile hud polom vladnih strank. V primerjavi s prejšnjimi volitvami je pomladni trojček (SDS, NSi in SLS) po številu volivcev krepko prehitel koalicijski šesterček (LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS, SAB). Šestim vladnim strankam je število volivcev padlo na 196.745. Desnemu trojčku poskočilo na 226.942.

Prikrivan poraz vladnih strank

Prišlo je skratka do preobrata, ki desnici pol leta prej ni uspel na volitvah poslancev. Podatki, brez upoštevanja SNS Zmaga Jelinčiča, so takšni:

V primerjavi so upoštevani glasovi, ki jih na prejšnjih volitvah (2014) le v Kamniku zbrala LMŠ Marjana Šarca in seštevek glasov, ki sta jih na prejšnjih volitvah zbrali IDS in TRS. To sta stranki, ki sta se pozneje združili v Levico Luke Meseca. Sicer so prikazani podatki, ki jih objavlja vlada, ki sešteje glasove v večjih občinah, kjer volijo stranke po sorazmernostnem sistemu, torej na enak način kot na državni ravni. Število zbranih glasov je bilo za vse stranke takšno:

 

 

Zanimiva je še primerjava doseženih odstotka strank na tokratnih in na prejšnjih volitvah občinskih svetnikov po državi, ki omogoča primerjavo brez vpliva letos višje udeležbe volivcev.  Primerjava v odstotkih pokaže, da so največje poraženke lokalnih volitev SMC Mira Cerarja z -62,8 odstotka, DeSUS Karla Erjavca z -35 odstotkov in SLS s -26,9 odstotka.

Nadaljevanje trenda iz volitev v DZ

Podoben je bil vrstni red največjih poražencev že na parlamentarnih volitvah junija, kjer je SMC izgubila kar 72 odstotkov, DeSUS 52 odstotkov in SLS 34 odstotkov. Šefa stranke so menjali le v SLS, kjer je vodenje od Marka Zidanška nedavno prevzel Marjan Podobnik. Primerjava deležev na prejšnjih in tokratnih lokalnih volitvah, s prikazom razlike v odstotkih, je takšna:

Najbolj se je okrepila SDS Janeza Janše, ki je bila po občinskih svetih najmočnejša že na prejšnjih volitvah. V odstotkih pa so izjemen vzpon v primerjavi s prejšnjimi volitvami dosegli tudi LMŠ, SAB Alenke Bratušek in Levici. A razlog za to je, ker je LMŠ pred štirimi leti nastopala le v eni občini, podobno pa še nista bili v večini občin prisotni tudi SAB in Levica, ki je bila pred štirimi leti celo še koalicija množice strank.

Zgodovinska zmaga v Ljubljani je polom

Še huje kot po občinah sta bili SMC (-77 odstotkov) in DeSUS (-56 odstotkov) poraženi na volitvah v prestolnici Ljubljana, ki jo del novinarjev v velikih medijih razglaša za primer zmage levega pola v politiki, kar je povsem smešna trditev. Leve stranke so bile v Ljubljani najbolj dramatično poražene. Zmagal je Zoran Janković, ki ni bil kandidat kakšne od vladnih strank. Po tej logiki bi tudi za Borisa Popoviča lahko kdo rekel, da v levo usmerjenem Kopru zmaguje za leve stranke. Ali za Andreja Fištravca v Mariboru. A to ni res. Ti župani so igra izven običajnih pravil strank in tudi voli se jih po drugem sistemu. Čeprav se Janković res razglaša za levičarja. V mestnem svetu Ljubljane so v primerjavi s prejšnjimi volitvami od velikih igralcev pridobili le SDS +42 odstotkov, Levica +23 odstotkov in Lista Z. Jankovića +2,12 odstotka. Na novo sta v mestnem svetu s 3,3 in 2,4 odstotki LMŠ in SAB, kjer pa primerjava s preteklostjo v odstotkih ni mogoča. Rezultat strank in Jankovićeve liste v Ljubljani je bil primerjalno s prejšnjimi lokalnimi volitvami tak:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Podoben rezultat iz junijskih volitev poslancev, a  z nekoliko drugače obrnjeno grafiko, je takšen.

Grafika o rezultatu volitev poslancev je nastala poleti, ko uradni rezultat volitev poslancev še ni bil razglašen, zato je v grafiki opozorilo, da podatki še niso dokončni in uradni,  a odstotki se niso več spreminjali in so uradni rezultat.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu