Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladajoči po Ninamedii vse bolj popularni, Ljudmila Novak pa pred Robertom Golobom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th julij 2023, 07:37 dop

Dramatično boljše rezultate vladnih strank kot Mediana za POPTV in Delo je včeraj pokazala raziskava Ninamedie Nikole Damjanića za Dnevnik. Po tej raziskavi Svoboda ni skoraj poravnana s SDS ali celo za največjo opozicijsko stranko. Svoboda na lestvici popularnosti strank vodi z največjo prednostjo zadnje mesece. Po odstavitvi v preteklosti najbolj priljubljenega ministra Danijela Bešič Loredana se je še okrepila. Je pa Bešič Loredan tudi na lestvici popularnosti Dnevnika padel, verjetno pa ga bodo morali zdaj celo izločiti, ker ni več politik. Zanimivost te lestvice je, da je na njej na tretjem mestu pred premierom Robertom Golobom evropska poslanka in propadla predsedniška kandidatka pred desetletjem, ki se niti v drugi krog ni uvrstila, Ljudmila Novak. Znana pa je po konfliktnem odnosu z Janezom Janšo (SDS).

Lastnik Ninamedie Nikola Damijanić je povezan s Svobodo Zorana Jankovića in strankami sedanje vlade. V preteklosti, ko je bil programski svetnik RTVS in hkrati izvajal meritve za TVS, je ravnal sporno. Skupaj z vodstvom RTVS. Lastništvo Ninamedie je, verjetno, da bi to skril, začasno izvozil, kasneje pa se je vrnil vanj. Politično je Damjanić po funkcijah v preteklosti kot programski svetnik in nadzornik STA podobno provladen kot časopis Dnevnik, za katerega izvaja raziskave. Na povezave kaže tudi, ker so novinarja Zorana Potiča, ki je za Dnevnik v preteklosti interpretiral te raziskave, na zaupanje zaposlila na zunanjem ministrstvu Tanja Fajon (SD). S čemer se je pridružil celi hordi “borcev za neodvisno novinarstvo”, ki so jih po volitvah zaposlili vladajoči politiki.

Kako rezultati odstopajo, kaže grafika, v kateri vidimo veliko nihanje popularnosti Svobode, deleži SDS pa se po različnih raziskavah ne spreminjajo zelo.

Dramatičnih razlik v doseženih deležih z dogodki v zadnjem tednu ni mogoče pojasniti. Deloma so lahko posledica drugačnega načina anketiranja, Ninamedia ponuja le pet parlamentarnih strank. Mediana pa vse, ki so nastopale na zadnjih volitvah in tam zbrale vsaj odstotek, kar jim zagotavlja državno financiranje.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu