Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Račun za našo obilno vlado

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd julij 2023, 07:05 dop

Kot še nikoli po osamosvojitvi so ta teden vladajoči zagoljufali z novim davkom, ki bo povprečno družino stal tisoč evrov letno, kakšnih sto evrov pa vsakega povprečnega upokojenca. Ta denar hočejo, da bi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica) dokazal, kako uspešen je. Zaposleni in upokojenci za Maljevca ne bodo več plačali državnemu proračunu. S proračunom so namreč težave. Tam so omejitve in veliko porabnikov. Dodaten denar za Maljevca bi bil tam ogrožen. Več denarja hočejo sodniki in šolniki. Pa ceste in vojska. In še vsi mogoči. Plačevali bomo zaradi tega zdravstveni zavarovalnici. Čeprav denar ne bo za zdravstveno zavarovanje. Zdravstvena zavarovalnica tudi ne bo odločala o porabi in ne bo nadzorovala porabe. Zavod za zdravstveno zavarovanje je le obvod, nekakšna davčna oaza, da se vladajoči Maljevci pri trošenju izognejo omejitvam, ki veljajo za državni proračun, da lahko porabijo več kot največ smejo po načrtu državne porabe. Goljufajo sami sebe. Plačali pa bomo vsi ljudje.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac Foto: Matija Sušnik

Da bi prikrili sporno ravnanje so nov davek, ki ne bo šel v državni proračun, uzakonili skrajno bliskovito s kršitvijo pravil, ki jih država ima, da bi preprečila točno takšno neodgovorno ravnanje oblasti. Premislek in strokovne razprave so preprečili tako, da so nov davek uzakonili po nujnem postopku, kot da smo v vojni in izrednih razmerah. In to na izrednih na hitro sklicanih sejah državnega zbora. Povrhu že v času poletnih počitnic. Davkov in prispevkov se na tak način absolutno ne sme uzakonjati. Tudi nobenega razloga ni bilo za to. Nič se ni mudilo. Ni izrednih razmer. Nov “prispevek” bomo začeli plačevati šele čez dve leti, ker trenutno tega denarja vlada za starostnike še niti ni sposobna porabiti. Tudi to namreč ni preprosto. Ni mogoče brez obsežnega načrtovanja, ki zagotovi, da denarja ne bodo dobili in obračali napačni. Desni, recimo. Ali kakšni zasebniki. Ali tisti, ki so v nepravih “nevladnih” organizacijah.

Možnost resnih strokovnih javnih razprav so v vladi onemogočili že pred tem, ko so kar na dopisni seji potrdili, da hočejo nov davek za zdravstveno zavarovalnico, ki pa ne bo zanjo. Kršili so pravila socialnega dialoga, ker ni bilo usklajevanja z delodajalci in delojemalci, ki jih novosti neposredno zadevajo. Udarile jih bodo (nas bodo) po denarnicah. Pravniki v parlamentu pa so opozorili, da je zakon po vrhu tako slabo pripravljen, da predstavlja kršitev ustavnega reda, ker ga normalen človek niti razumeti ne more. Bo pa moral po teh nejasnostih plačevati in zakon bi mu naj zagotavljal pravice.

Nejasne.

Razlog za kršenje pravil je bil preprost: svoje goljufanje so poskušali čim bolj skriti. Da bi čim manj odmevalo. Ker nestrokovno ravnanje ni popularno. Ljudje sčasoma opazijo, da frizerski saloni, kamor jih usmerja vlada, niso najbolj strokovna rešitev, ko boli zob. Pa čeprav frizerske salone v primeru zobobola še tako priporočajo vlada in največji mediji, ki jih vladajoči nadzorujejo, ker so jih depolitizirali in necenzurirali.

A povsem vladajočim ni uspelo preprečiti javnih in strokovnih razprav. Oglasil se je, čeprav časa za resne analize ni bilo, fiskalni svet in opozoril na negativne posledice vladnih dodatnih prispevkov za vzdržnost javnih financ, državni svet je izglasoval veto, gospodarstveniki so izstopili iz ekonomsko socialnega sveta, med upokojenci je revolt, ker bodo ob odstotek pokojnin. A to se, takšna je politična računica, hitro pozabi, po žepu pa bo ljudi, podjetja in kmete nov prispevek udaril šele čez dve leti. Tik pred volitvami, ko bodo že depolitizirali vse medije. In utišali kritike, ki vznemirjajo javnost. Za utišanje kritikov bo poskrbel tudi strokovni svet za omejevanje svobode medijev in pregon kritikov vlade Nike Kovač, ki sicer vodi zasebni zavod 8. marec, ki ga je ustanovil, saj veste, Simon Maljevac. Tik pred volitvami bo vlada tudi že obračala milijardo več in bodo tisti, ki bodo dobili državne posle, navdušeni. Kakšen evro bodo lahko namenili tudi “našim medijem”. In še komu, ki ima vpliv na javno mnenje.

Kar bi lahko prineslo dodatne glasove na volitvah. Račun pa bo tako prišel šele po njih.

Vse skupaj niti ni presenetljivo. Premier Robert Golob je po volitvah z ustanovitvijo petih novih ministrstev poskrbel, da imamo eno najbolj obilnih vlad v Evropi. Že, ko so množico novih ministrstev ustanavljali, je bilo jasno, da to ne bo poceni. In da vladi za javni denar ni mar. Državni sekretarji, direktorji direktoratov, piarovci, računovodje in kar je še tega, kar nujno potrebuje vsako novo ministrstvo, stanejo. A to je še malenkost proti bolj dolgoročnim posledicam obilne vlade, ki bodo zadele državne finance in posledično državljane. Ambiciozni novi ministri za svoje politike zahtevajo denar. Veliko denarja.

Če imaš denar, si uspešen minister. In te bodo ljudje še volili. Ta teden si je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac zagotovil skoraj milijardo letno. Denar pa je dobil na način, o kakršnem sanjajo vsi ministri: poseben evro izven omejitev državnega proračuna. Pravzaprav je dobil, če seštejemo tudi še druge vire, 500 evrov od vsakega državljana letno. Sanjsko.

A to pomeni tudi, da bodo za toliko vsi ljudje, tudi starejši, ki bodo denar morali dati, sčasoma revnejši in da bodo še večje potrebe za pomoč države. Še bolj bomo potrebovali Simone Maljevce. Številni ljudje sami zase in za svoje starše ne bodo več sposobni poskrbeti, ker jim bo vlada preprosto pobrala denar. In to preko zdravstvene zavarovalnice, da bi bilo manj očitno, kdo hoče več denarja, ker se je poredil in se še redi.

Vlada, namreč.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu