Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

M-55S uničen, drugi poškodovan, T-14 Armate v boj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th avgust 2023, 10:14 dop

Ukrajinci še naprej počasi čistijo minska polja in uničujejo rusko topništvo, skladišča streliva in počasi napredujejo. Protinapadi, s katerimi so predvsem na vzhodnem delu fronte poskušali Rusi, pa se ruski vojski doslej niso posrečili. So pa iz Moskve sporočili, da so na bojišča v Ukrajino poslali tudi tanke T-14 Armate, ki bi naj bili najboljše, kar Rusi imajo. A doslej posnetkov teh oklepnikov na fronti še ni. Koliko teh tankov, ki so še v preizkusni fazi, Rusija ima, ni povsem jasno. Po nekaterih informacijah bi lahko bilo uporabnih 20. Ali so rešili vse težave s pogonom in sistemi za opazovanje okolice, ni znano.

Ko gre za že preizkušene tanke pa je precej pozornosti pritegnil slovenski M-55S, ki ga je zadel ruski lasersko vodeni topovski izstrelek iz topovskega sistema Krasnopol, ki je namenjen uničevanju tankov in podobnih ciljev. Tank je bil zadet v kupolo, a ga ni uničilo. Pozneje je bil objavljen posnetek še drugega M-55S, ki pa je povsem uničen. Po ocenah na spletnih omrežjih je prvi tank rešil izraelski reaktivni oklep, s katerim je bil nadgrajen ta star jugoslovanski tank, ki je narejen po ruski licenci. Postopek modernizacije tanka je vodilo izraelsko podjetje Elbit, izvedli pa so jo na Ravnah. Te tanke je Slovenija podedovala ob razpadu Jugoslavije od nekdanje jugoslovanske vojske. Nadgrajevali smo jih, čeprav veljajo za brezupno zastarelo tehnologijo, ker ni bilo denarja za nakup novih tankov.

Bralec me je opozoril, da je napačna moja trditev, da so bili T-55 narejeni v Jugoslaviji po ruski licenci. Opozoril je: “Tanke T-54 in T-55 je YU kupovala od SSSR-a. Kupila jih je približno 2000 kosov (vse verzije). V Sloveniji so bili predvsem v Pivki, Postojni in Mariboru. YU tanki T-84 (v SLO na Vrhniki), so bili narejeni po licenci ruskega tanka T-72. V konzorciju je bilo veliko podjetij iz SLO ( TAB, Iskra, Ravne, Štore…), končna montaža v Slavonskem Brodu (Đ Đaković).” Za netočnost se opravičujem, za opozorilo pa zahvaljujem.

Eksplozija je poškodovala optično in lasersko opremo, ki omogoča natančno merjenje in streljanje, ki je tudi posledica posodobitve po osamosvojitvi. Zdi se, da je na kupoli nujen nov Fotonin SGS-55. Kljub poškodbam je tank odpeljal naprej.

Posnetek povsem uničenega M-55S pa je takšen:

V Ukrajini je 28 slovenskih tankov M-55S. Ti tanki so bili Ukrajini podarjeni po menjavi z nemško vlado, ki je v zameno Sloveniji zagotovila 8×8 tovornjake. Pomoč izvira iz dogovorov držav Nata še iz časov vlade Janeza Janše, ki so se nanašali na pomoč s precej modernejšimi tanki M-84, v zameni pa bi Slovenija lahko dobila, denimo, oklepne osemkolesnike boxer, ki jih je takrat država tudi kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu. A se je vlada Robert Goloba odločila drugače in nakup oklepnikov, ki veljajo za najboljše na trgu trenutno odpovedala, da bi kupila slabše.

Največjo pozornost na spletnih omrežjih pa je pritegnilo, ker so ruske oblasti aretirale nekdanjega vodjo pro-ruskih separatistov in upokojenega polkovnika ruske obveščevalne službe Igorja Girkina, ki je znan tudi kot Igor Ivanovič Strelkov. Girkin je imel pomembno vlogo pri okupaciji in priključitvi Krima Ruski federaciji in pozneje pri spopadih v Donbasu, za katerimi je bila Moskva. Zadnje čase je nastopal kot vojaški bloger in vsaj že pol leta so številni ugibali, kako ne pade skozi okno visoke stavbe ali okusi močnejšega ruskega čaja. Slovel je namreč po izredno kritičnih stališčih do ruskega obrambnega ministrstva in vojske. Kaplja čez rob, da so ga oblasti včeraj aretirale, pa je najbrž bilo, ker se je zadnje čase spravil neposredno na ruskega predsednik Vladimirja Putina. Girkin ruskih oblasti ne kritizira zaradi vojne v Ukrajini, obratno, njegove ocene so, da so se vojne lotili neresno, s tem izdali vojake in domovino in jo zaradi tega tudi izgubljajo.

Igor Girkin je eden krivcev sestrelitve malezijskega boeinga 777, ki ga je zadela ruska raketa, izstrelila jo je pa ruska protiletalska brigada. Zaradi tragedije je izgubil položaj obrambnega ministra samorazglašene ljudske republike Doneck. Umrlo je vseh 298 potnikov in članov posadke. V odsotnosti je obsojen na zaporno kazen zaradi umora potnikov in članov posadke. Sam se označuje za ruskega nacionalista.

Girkin je bil aretiran s še nekaj somišljeniki, podobnimi skrajneži, ki bi jih še najbolj enostavno opisali kot popolne ruske fašiste.

Dogajanje je zanimivo, ker je nedavno šef zasebne vojske Wagner Jegenij Prigožin, ki je bil podobno razvpit na spletnih omrežjih, uprizoril pohod upora proti Moskvi, ruski redni vojski sestrelil kopico helikopterjev in celo letalo, posledica je bila smrt številnih pilotov in osebja v teh plovilih, a je Prigožin danes prost, njegova vojska najemnikov pa v Belorusiji. Girkin, ki je bil v sporu z Prigožinom, izražal pa je podobne kritike, da je ruski vojaški vrh nesposoben in bo na ta način izgubil vojno z Ukrajinci, pa je aretiran.

V preteklosti je Girkin sodeloval v bojih v Čečeniji, v Pridnesterju in tudi v Bosni, kjer je bil na strani »bratskih« Srbov. Ob začetku napada Rusije na Ukrajino je ocenil, da Ukrajinci nimajo niti najmanjše možnosti proti ruski vojski, če bo ta resna in da zaradi jedrskega orožja tudi nihče drug ne bo pomagal Ukrajincem. Ni se izkazal za dobrega preroka. Letu pozneje je opisal bridke poraze na način, ki je sprožil precej čudenja, kako mu iz Moskve, ki ne slovi po svoboščinah, ko gre za opisovanje vojaških katastrof, dovolijo povedati toliko. Ocenil je, da ruske sile v stanju, v kakršnem so, niso sposobne poraziti ukrajinskih. Zadnje čase je ta stališča še zaostril in kot nesposobnega označil kar Putina samega.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu