Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ekscesi Aste Vrečko: Franja zanjo najpomembnejša kulturna dediščina države

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th julij 2023, 08:06 dop

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica), ki je junija aktivistki na kolesarskih protestih levice Svetlani Makarovič izplačala 8.346 evrov, ki se jim je Makaroviča v celoti odrekla pred 23 let, ko je zavrnila državno nagrado, se znova trudi biti v središču pozornosti. Makarovičeva je znana po čaščenju rdeče zvezde, ki je simbol komunizma, pa tudi nekdanje jugoslovanske partije in vojske. Zdaj je na družabnem omrežju naša kulturna zvezdnica Asta Vrečko za najpomembnejšo kulturno dediščino v državi razglasila partizansko bolnica Franja, ki je znova poškodovana zaradi neurja.

Že prej je veliko pozornost pritegnila, ker je kot ministrica počastila ustanovitev komunistične partije Slovenije na Čebinah in s tem revolucije in ukinitve temeljnih pravic in svoboščin državljanov v povojnem totalitarnem režimu. Ukinila pa je poseben muzej posvečen slovenski osamosvojitvi. Z osamosvojitvijo je bila diktatura komunistične partije dokončno odpravljena.

Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena in nosilka znaka evropske dediščine, doslej je pa ministri za kulturo in država še niso razglašali za našo najpomembnejšo kulturno dediščino. Povrhu že spet deloma uničeno, kar kaže, da jo slabo varujejo.

Ker je bolnišnica v soteski, jo pogosto doletijo težave. Hud naliv 18. septembra 2007 je z udarom vode popolnoma uničil 13 izmed 14 barak. Z denarjem občine Cerkno in ministrstva za kulturo, pa tudi s prostovoljnimi prispevki, so bolnišnico obnovili in je bila zadnja leta pomembna turistična atrakcija območja. Namesto originalnih barak in predmetov so postavili replike (originali so v muzeju v Cerknem), nad bolnišnico pa so zgradili zadrževalnike vode, a je bila v neurju zdaj bolnišnica ponovno močno poškodovana, tri barake so uničene, še tri poškodovane.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu