Site icon Spletni časopis

Ekscesi Aste Vrečko: Franja zanjo najpomembnejša kulturna dediščina države

Franja Asta Vrečko

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica), ki je junija aktivistki na kolesarskih protestih levice Svetlani Makarovič izplačala 8.346 evrov, ki se jim je Makaroviča v celoti odrekla pred 23 let, ko je zavrnila državno nagrado, se znova trudi biti v središču pozornosti. Makarovičeva je znana po čaščenju rdeče zvezde, ki je simbol komunizma, pa tudi nekdanje jugoslovanske partije in vojske. Zdaj je na družabnem omrežju naša kulturna zvezdnica Asta Vrečko za najpomembnejšo kulturno dediščino v državi razglasila partizansko bolnica Franja, ki je znova poškodovana zaradi neurja.

Že prej je veliko pozornost pritegnila, ker je kot ministrica počastila ustanovitev komunistične partije Slovenije na Čebinah in s tem revolucije in ukinitve temeljnih pravic in svoboščin državljanov v povojnem totalitarnem režimu. Ukinila pa je poseben muzej posvečen slovenski osamosvojitvi. Z osamosvojitvijo je bila diktatura komunistične partije dokončno odpravljena.

Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena in nosilka znaka evropske dediščine, doslej je pa ministri za kulturo in država še niso razglašali za našo najpomembnejšo kulturno dediščino. Povrhu že spet deloma uničeno, kar kaže, da jo slabo varujejo.

Ker je bolnišnica v soteski, jo pogosto doletijo težave. Hud naliv 18. septembra 2007 je z udarom vode popolnoma uničil 13 izmed 14 barak. Z denarjem občine Cerkno in ministrstva za kulturo, pa tudi s prostovoljnimi prispevki, so bolnišnico obnovili in je bila zadnja leta pomembna turistična atrakcija območja. Namesto originalnih barak in predmetov so postavili replike (originali so v muzeju v Cerknem), nad bolnišnico pa so zgradili zadrževalnike vode, a je bila v neurju zdaj bolnišnica ponovno močno poškodovana, tri barake so uničene, še tri poškodovane.

Exit mobile version