Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sramota vladnega in kulturniškega vrha ob rdeči zvezdi Svetlani Makarovič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:18 pop

Svetlana Makarovič je z uličnim protestnikom Jašo Jenullom in Borisom A. Novakom osramotila vladni in kulturniški vrh države, državna televizija pa je to sramoto neposredno prenašala, da je lahko vsa država opazovala nespodobno ravnanje. Če uporabim primerjavo: v Berlinu je ob koncu prestižno državne prireditve, kjer so počastili največje kulturne dosežke svobodne in demokratične Nemčije, na oder prišla zelo cenjena in odlična umetnica iz časov nacizma, na sebi je imela velik kljukasti križ, zahtevala pa je, da ji novi oblastniki, ki so ji politično blizu, dajo nagrado, ki jo je pred 23 leti zavrnila, ker bi jo takrat z njo dobil tudi duhovnik, cerkev pa nacisti sovražijo in zavračajo, ker je opij za ljudstvo, no, konkurenca edinemu fürerju. Državni vrh tam, skupaj z ministrico iz skrajno desničarske Alternative za Nemčijo, pa bi navdušeno ploskal veliki umetnici iz totalitarne preteklost z velikim kljukastim križem na prsih.

Posnetek RTV SLO proslave, ko je uradno več ni bilo

Pravi škandal ni bil prihod Makarovičeve z rdečo zvezdo. Škandal je bil, da je temu komunističnemu vložku kot simbolu zlorabljanja oblasti državni in kulturniški vrh ploskal in se s tem poklonil ravnanju totalitarnega režima, v katerem ljudje niso imeli niti najosnovnejših političnih in siceršnjih svoboščin. Po zelo modri razsodbi ustavnega sodišča, ki je Zoranu Jankoviću prepovedalo poimenovanje ceste po diktatorju Josipu Brozu Titu, lahko posamezniki, kar je Svetlana Makarovič, slavijo, kar hočejo, tudi diktatorje ali te ali one bogove, državne oblasti pa ne smejo častiti kratenja temeljnih človekovih svoboščin in zlorab oblasti. Torej tudi ne Josipa Broza, Adolfa Hitlerja ali očitnih simbolov komunizma in fašizma.

Kaj bi bilo, če bi v Nemčiji na oder prišla zelo cenjena in odlična umetnica iz časov nacizma, na sebi pa bi imela velik kljukast križ?

Makarovičeva je bila primer zlorabe in napačnega Jankovićevega odnosa na celi črti. To ni nenavadno. Državo vodijo politiki iz nekdanje Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Ni pa težava le rdeča zvezda kot simbol komunizma, ki ga imajo pri nas številni radi. Nagrado je Makarovičeva poskušala dobiti tudi mimo pravil v dogovoru z ministrico Asto Vrečko, ker ima Makarovičeva zveze z oblastniki, saj je s sodelovanjem v protestniški volilni kampanji pomagala stranki ministrice in levi sredini priti na oblast. In to skupaj z novinarji RTV Slovenija. Ki so tudi znani politični aktivisti. Nič skrito. Zdaj pa skupaj izstavljajo račune, vlada pa kaznuje in preganja policiste, ki so med temi protesti, ki so se občasno sprevrgli v skrajno nasilje, opravljali precej težko delo za slabe plače.

Le dodatna nenavadnost je bila, da je državna televizija prenašala ta prihod Makarovičeve na oder kot del prireditve, čeprav je bilo prireditve že konec. Da niso ugasnili kamer, je bilo prav. Tako smo lahko ta škandal, kako oblast ploska zlorabi državne proslave, vsi videli. Hkrati pa smo lahko vsi videli tudi, da je RTV Slovenija le podaljšana roka vladne politike in da delajo, kar jim ukažejo vladajoči politiki in ne uredniki, ki jih tako ali tako ravno vse odstavljajo. Oblast jih odstavlja.

Če bi šlo za urednike, bi prenos, ko se je prireditev končala, prekinili, posnetke nadaljevanja pa uporabili v poročilih za poročanje o škandalu.

Pričakovano je bilo, da bo v scenariju vladajočih prihod Makarovičeve na oder, ki zahteva nagrado, ki jo je leta 2000 zavrnila, ker kot komunistka ne mara duhovnikov. Najbolj nori del bitk za interpretacijo po proslavi je, da vse skupaj nima nič z odnosom do komunizma in diktature, ki je svoje umetnike dobro plačevala in nagrajevala za služenje oblasti. Tudi demokratična država jih še vedno. Velikodušno. Kaj simbolizira velika rdeča zvezda, ki jo ima Makarovičeva redno na sebi?

Da je na zvezdo ponosna in se ima za rdečo zvezdnico, je njena stvar. Da temu ploska državni vrh, pa je podobna sramota kot je bil že pokop udbovca Janeza Zemljariča z državnimi častmi ali ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, s katerim se spominjamo časa, ko so bile državljanom povrnjene temeljne politične in druge pravice in svoboščine z odstranitvijo rdeče zvezde iz zastave in sicer simbolov države.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu