Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odvetniška pisarna Zakonjšek: Popravek članka o Oštru

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th julij 2023, 07:02 pop

Portal Oštro s pomočjo odvetniške pisarne Zakonjšek zahteva objavo popravka po zakonu o medijih na članek, ki je bil 14. junija objavljen z naslovom: “PORTAL OŠTRO MOTI OCENA, DA SO SVETNIKI RTVS NAGNALI ŠEFA PRAVNE SLUŽBE, POTEM PA PROTESTIRALI, ZAKAJ NI POJASNIL IN POMOČI”. Zahtevajo objavo takšnega popravka:

» Popravek članka o Oštru

V Spletnem časopisu: Novice o politiki in medijih je bil dne 14. 6. 2023 objavljen članek z naslovom »Portal Oštro moti ocena, da so svetniki RTVS nagnali šefa pravne službe, potem pa protestirali, zakaj ni pojasnil in pomoči« (v nadaljevanju Članek), katerega avtor je Peter Jančič.

V Članku Peter Jančič navaja, da on ni trdil, da so svetniki RTVS vodjo pravne službe RTVS Draga Zadergala nagnali po uradnem začetku seje, kar ne drži. V članku, ki ga je Jančič na portalu objavil dne 6. 6. 2023, je namreč poročal, da so »takoj na začetku seje nagnali vodjo pravne službe«.

Jančič v Članku z dne 14. 6. 2023 trdi, da mu je novinarka Oštra to, da je poročal, da so vodjo pravne službe nagnali, »podtaknila« in »manipulativno« pričakovala, da bo njeno podtikanje pojasnil.
Novinarka v prošnji za odziv na svoje ugotovitve ni »manipulativno pričakovala«, da bo Jančič njeno »podtikanje pojasnil«, pač pa je delovala skladno s 3. členom Kodeksa novinarjev Slovenije, ki določa, da mora novinar pridobiti odziv tistih, ki jih informacije zadevajo.

Enako kot tudi ne drži Jančičev očitek, da je novinarka Rozman iz odziva Petra Jančiča, ki ga je dobila pred objavo svojega članka, povzela le nekaj delčkov, da bi lažje izpeljala svoje zamisli.

Novinarka medija Oštra odziva res ni vključila v celoti, saj je Jančič v njem razpravljal tudi o temah, ki niso bile predmet obravnave članka. Novinarka je odziv povzela smiselno, glede na obravnavano trditev.

Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji«

Dopis so mi najprej poslali v obliki pdf slike, ki ne omogoča kopiranja ali poseganja in sem ga zaradi tega v celoti, kot so mi ga poslali, tudi objavil. Celoten dopis zahteve za objavo popravka je bil takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu