Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POPRAVEK IN PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV ODGOVORNEGA UREDNIKA PORTALA SIOL.NET

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:29 pop

Odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič je zahteval objavo popravka in prikaza nasprotnih dejstev v povezavi z navedbami v članku z naslovom »UREDNIK SIOL.NET POJASNJUJE “CENZURO” DO GOLOBA IN NOVINARJEV KRITIČNE KOLUMNE«, objavljenim na »Spletnem časopisu« na naslovu https://spletnicasopis.eu/2022/11/25/mihael-sustersic-nisem-cenzuriral-arhiviral-sem/, dne 25. 11. 2022. Objavljamo ga brez uredniških in lektorskih posegov.

POPRAVEK IN PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV ODGOVORNEGA UREDNIKA PORTALA SIOL.NET NA TRDITVE V ČLANKU Z NASLOVOM UREDNIK SIOL.NET POJASNJUJE “CENZURO” DO GOLOBA IN NOVINARJEV KRITIČNE KOLUMNE

  1. Odgovorni urednik portala Siol.net je Mihael Šuštaršič in ne Mihael Šušteršič, kot avtor vseskozi napačno navaja v članku.
  2. Avtor se v prispevku sprašuje, »od koga naj bi bil Šuštaršič opozorjen« oz. kdo naj bi »pritiskal nanj« in da Šuštaršič v odgovoru tega ne pove. Sprašuje se, »a morda nekdanja novinarka danes pa piarovka Svobode Vesna Vukovič« ipd. Lahko odgovorim, da temu ni tako in da ni bilo nobenih »pritiskov«, ampak, kot tudi jasno piše v odgovoru, da sem bil na spornost zapisanega opozorjen in sem se z vsebino opozorila več kot očitno strinjal: »Omenjena sporna članka sta primera sramotenja osebe (obrekovanja) na podlagi povsem nepreverjenih informacij«.
  3. Avtor zapiše, da »novi urednik (…) avtorja, prejšnjega odgovornega urednika ni nič obvestil, da bo ukrepal z arhiviranjem«. Gre za »novega odgovornega urednika«, ki je položajno na isti ravni, kot je bil »prejšnji odgovorni urednik« in ne zgolj za »urednika«. Poleg tega odgovorni urednik ne rabi pojasnjevati svojemu predhodniku, kaj bo (še) objavljeno in javno dostopno na spletnih straneh spletnega medija, ki ga vodi, kot to v omenjenem stavku zatrdi avtor članka.
  4. Šuštaršič NE trdi, »da bi moralo biti navajanje povezav do strokovnih člankov zaračunano naročnikom, a da ni našel pogodbe o tem«, ampak, kot jasno piše v odgovoru: »Odločil sem se tudi za umik vseh povezav iz vaših kolumen na vaš spletni časopis, ker za to ne obstaja nobena komercialna pogodba, v arhivih TSmedia pa tudi ni nobene dokumentacije o kakšnem takem dogovoru, ki bi vam dovoljeval preusmeritve internetnega prometa na spletno stran vašega ‘spletnega časopisa’. Tovrstne preusmeritve, ki jih v vaših kolumnah ni bilo malo, namreč našim naročnikom zaračunavamo.« Dejstvo je, da preusmeritve na »spletni časopis« niso preusmeritve na »strokovne članke«. Ta portal tudi predstavlja konkurenco portalu Siol.net. Dejstvo tudi je, da NI nobene komercialne pogodbe o sodelovanju s Spletnim časopisom v arhivu TSmedia, ne da »nisem našel pogodbe o tem«. Zato tudi ni razloga, da TSmedia še naprej omogoča brezplačne preusmeritve internetnega prometa na Spletni časopis.
  5. Avtor trdi, da se »virov in povezav do avtorskih vsebin na Siol.net ne zaračunava«. Treba je pojasniti, da je z menjavo odgovornega urednika na portalu Siol.net prišlo do spremembe uredniške politike in da se tovrstnih povezav v novinarskih vsebinah na zunanje portale komercialne narave ne dela več. Predvsem iz komercialnih razlogov, da Siol.net ne ustvarja prometa konkurenci in odpelje bralca na druge internetne strani. To je mogoče le s komercialni oglasi, kar pa TSmedia seveda zaračuna.

Mihael Šuštaršič

Odgovorni urednik Siol.net

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu