Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POP TV: Janša s SDS že spet pred Golobovo Svobodo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th junij 2023, 03:05 pop

“Na 32. rojstni dan države pa spremljamo tudi pomembne premike na domačem političnem prizorišču. Janševa SDS je prvič po lanskih volitvah prehitela Golobovo Svobodo. Njegova vlada pa ima vse več nasprotnikov.” Tako so sinoči na POP TV napovedali rezultate meritve moči strank, ki jo zanje opravlja Mediana. Trditev, da je SDS Janeza Janše prvič pred Svobodo, je netočna. SDS je bila pred Svobodo že aprila po meritvi Mediane za Delo. Razlike so bile tudi takrat majhne. Za spremembo na vrhu je zaslužen predvsem precejšen padec popularnosti Svobode, deleži SDS se v meritvah zadnje čase ne spreminjajo veliko.

Velik upad je Svoboda doživela v primerjavi z meritvijo Mediane za POP TV pred mesecem in v primerjavi z zadnjo objavljeno meritvijo Ninamedia pred tednom, po kateri je bila stranka Roberta Goloba daleč pred SDS in bi jo volilo celo več volivcev kot na volitvah lani. Če upoštevamo, da sta se tej stranki pridružili SAB in LMŠ, pa bi bil celo rezultat celo po Dnevniku manj spektakularen.

Ninamedia pred tednom je v primerjavi z Mediano pokazala tudi krepko boljši rezultat SD Tanji Fajon, ki pa je tudi po meritvi Mediane za POP TV pred NSi.

Po raziskavi Mediane za POP TV je Svoboda daleč za rezultatom, ki ga je sama (brez LMŠ in SAB) dosegla na volitvah in je edina stranka v parlamentu, ki v primerjavi z volitvami izgublja.

Ko gre za osebnosti je po tokratni meritvi Mediane na vrhu Anže Logar (SDS), premier Robert Golob pa je na petem mestu tik pred Ljudmilo Novak (NSi), ki je najvišje uvrščeni politik NSi.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu