Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ninamedia Svobodi kaže dramatično rast

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th junij 2023, 06:30 dop

Velik skok popularnosti Gibanja Svoboda je zaznala meritev Ninamedie Nikole Damjanića za Dnevnik v primerjavi z meritvijo Mediane pred tednom za Delo. Svoboda je »poskočila« za več kot pet odstotnih točk. Podobno je Dnevnik krepko izboljšanje rezultata prikazal še SD Tanje Fajon in NSi Mateja Tonina. SD je rast pokazala tudi raziskava Parsifala pred dobrim tednom. Primerjava rezultatov meritev Ninamedia in Mediane pred tednom, upoštevani so le za stranke opredeljeni volivci, kar omogoča primerjave tudi z volitvami, je takšna:

Nenaden vzpon Svobode pokaže tudi daljša primerjava več raziskav, a v tej je razvidno tudi, da Mediana zaradi drugačnega načina anketiranja (le o parlamentarnih strankah) Svobodi praviloma nameri višji deleže:

V primerjavi z volitvami so po Ninamedii pridobile vse stranke, razlog za to pa je verjetno način anketiranja, ko drugih ne ponujajo. Če bi upoštevali, da sta s k Svobodi priključili LMŠ in SAB, bi bila Svoboda edina stranka, ki v primerjavi z volitvami ni pridobila.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu