Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je TVS bolj Šarčeva televizija kot POPTV?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th januar 2020, 09:23 dop

Raziskava Ninamedie za TVS je po treh zaporednih meritvah, v katerih je vodila SDS Janeza Janše, na vrh spet vrnila LMŠ Marjana Šarca. SDS je vodila po raziskavah, ki so jih objavili po Mediani POPTV, po Parsifali Nova24 in po Mediani Delo. A prednost SDS ni bila velika. Po TVS, rezultate iste raziskave objavita še združujoča se Dnevnik in Večer, pa je prednost LMŠ pred SDS velika. In to ni nekaj novega, vedno je tako.

Ni meritev, značilnost za Ninamedio je

Ninamedia preprosto vedno izmeri več za LMŠ kot druge raziskave.

Grafično je to nihanje (prikazujem deleže le za opredeljene volivce, kar omogoča primerjave) zadnji mesec videti tako:

Lahko bi sklepali, da Ninamedia, katere lastnik je nekdanji programski svetnik na RTVS (izvoljen na predlog PS Zorana Jankovića) Nikola Damjanić navija za LMŠ. Kar je nenavadno, ker je za bolj naklonjeno premieru veljala komercialna POPTV, iz katere je prišla celo glavna kandidatka LMŠ na evropskih volitvah Irena Joveva.

Druga možnost je, da drugi mediji stranke šefa vlade ne jemljejo dovolj resno.

Židan spet pred Mescem

Primerjava za zadnjih pet mesecev med rezultati Mediane za POPTV in Ninamedia za TVS velike razlike v meritvah, ki niso posledica spreminjanja javnega mnenja, pokaže še bolj nedvoumno. Grafiko lahko s klikom povečate, zaradi primerljivosti med raziskavami in volitvami pa so prikazani le deleži za stranke opredeljenih volivcev, ki so zaradi tega nekaj višji kot v izvirnih meritvah:

Je pa med POPTV in TVS zadnji mesec spet podoben vrstni red vsaj na tretjem in četrtem mestu. Tretja je SD Dejana Židana, četrta Levica Luke Meseca.

Po POPTV je običajno precej močnejša kot po Ninamedii za TVS SNS Zmaga Jelinčiča, komercialna televizijo pa prikaže tudi več strank. Pirati, ki jih TVS sploh ne opazi, so po POPTV tik pod štiri odstotnim pragom za vstop v državni zbor.

Primerjava zadnje raziskave za POPTV in TVS za vse stranke pokaže tak rezultat:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu