Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Policija ostro zavrača, da bi posilstvo mladoletnega Palestinca prikrili zaradi pritiskov kogarkoli

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th junij 2023, 06:42 pop

Iz policije so se odzvali na članek “PO PROTESTIH PROTI “DEPORTACIJAM” SMO IZVEDELI, DA JE MLADOLETNI PALESTINEC NA PODROČJU CERKNICE POSILIL 78 LET STARO ŽENSKO”, v katerem poročam o tem, da je policija potrdila, da se je pred skoraj dvema tednoma 17 letni migrant, prosilec za mednarodno zaščito, po državljanstvu pa Palestinec, po izhodu iz azilnega doma v Logatcu na območju Cerknice posilil 78 letno žensko, ki jo je poskušal tudi oropati. V članku sem to, da je javnost za dogajanje izvedela šele po skoraj dveh tednih in to iz neuradnih virov, pojasnil tako:

“O dogodku, ki je bil v soboto prejšnji mesec, policija ni obvestila javnosti. Zaradi tega sem jih danes zaprosil za podrobne informacije, kako so obveščali javnost, ali so dogodek morebiti prikrili in tudi za informacije, kaj se je dogajalo. Znano je, da policija vsa posilstva in nasilne dogodke povezane z migranti zaradi ostrega pritiska politike, nevladnih organizacij in informacijske pooblaščenke mora prikrivati javnosti. Na vprašanja, kako so obveščali javnost in zakaj je najbrž niso (opaziti ni bilo), mi niso odgovorili.”

Odziv, ki so ga na članek poslali iz policije, objavljam v celoti:

Spoštovani.

Naš predhodni odgovor dopolnjujemo in ostro zavračamo, da bi policija morala prikrivati javnosti zaradi pritiskov kogarkoli, kakor je to povzeto v članku:
»https://spletnicasopis.eu/2023/06/08/po-protestih-proti-deportacijam-smo-izvedeli-da-je-mladoletni-palestinec-na-podrocju-cerknice-posilil-78-letno-zensko/« z 8. 6. 2023, ki ga je objavil vaš medij. O primerih, kjer bi z razkritjem podatkov o kaznivih dejanjih lahko prišlo do ponovne viktimizacije žrtev kaznivih dejanj, ne obveščamo javnosti in o tem tudi v preteklosti nismo poročali. V okviru varstva osebnih podatkov zgolj podajamo odgovore na posamična novinarska vprašanja. Posebej to velja za kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost ali kazniva dejanja, kjer so posledice ponovne viktimizacije žrtve lahko zelo hude. Enako je potrebno poudariti, da je v konkretnem primeru osumljena mladoletna oseba, ki je v priporu in zoper njo teče predkazenski postopek. V teh primerih, ne glede na to, kdo je osumljenec, tako policija kot ostali moramo spoštovati določila 287. člena Kazenskega zakonika, ki prepoveduje objavo osebnih podatkov mladoletne osebe, ki je udeleženec v sodnem, upravnem ali v kakršnemkoli drugem postopku, ali objaviti drugih informacij, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati njegovo identiteto. Ponovno poudarjamo, da podatkov ne prikrivamo javnosti, ter pri našem poročanju zgolj spoštujemo varovanje osebnih podatkov žrtev ali osumljencev kaznivih dejanj in posebej, da se prepreči ponovna viktimizacija žrtev.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu