Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Uničen še komandni center S-400, Šojgu se je odzval, da so zadeli drugi Patriot

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2023, 10:17 dop

Po tem, ko so Ukrajinci objavili posnetke, kako jim je prvič uspelo uničiti poveljniško vozilo ruskega sistema protizračne obrambe S-400 AD na področju Hersona, je v Moskvi ruski obrambni minister Sergej Šojgu povedal, da bi naj Rusi z raketami zadeli že drugi sistem Patriot v Ukrajini. Obsežni spopadi raket in dronov in sistemov elektronske obrambe potekajo, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da je že določeno, kdaj se bo začela ukrajinska ofenziva. Po ocenah zahodnih vojaških strokovnjakov bi cilj lahko bil tudi popolno ponovno zavzetje Krima, kjer se je konflikt z rusko okupacijo ozemlja sosednje države tudi začel.

Po obsežnih ruskih raketiranjih ukrajinskih mest v zadnjih dneh, posledica so bile tudi civilne žrtve, Ukrajinci pa so večino raket in dronov sestrelili, so droni prileteli tudi nad Moskvo, kar je ruski predsednik Vladimir Putin označil za teroristično dejanje. Ocenil je, da ruska protizračna obramba dobro deluje, a je še nekaj prostora za izboljšave in med drugim za vojno, ki poteka, obtožil Ukrajino. Rusija bi se naj, je dejal Putin, le odzivala na vojno, ki bi jo naj Ukrajinci sprožili v svoji državi, v Dombasu.

Za trditev, da so poškodovali še drugi sistem Patriot, Šojgu ni predstavil posnetkov in ocen, kakšno škodo bi naj povzročili. Po prvi podobni trditvi ruske stranki, da so 15. maja zadeli sistem Patriot v Kijevu, so Američani čez tri dni priznali, da je bila na kraju samem popravljena manjša škoda. Sistema Patriot in S-400 sestavlja večje število različnih vozil, ki niso vsa na istem kraju in ju je zaradi tega težko v celoti uničiti. Pred uničenjem komandnega centra S-400 s preciznim izstrelkom GMLRS so Ukrajinci Rusom že uničili vozilo za izstreljevanje raket tega modernega sistema, ki ščiti tudi pred balističnimi raketami. Na ukrajinski strani so objavili posnetke obojega:

Pri ruskih izjavah, kaj vse so zadeli, je dobro biti previden, po njih so Ukrajini namreč uničili že nekajkrat več reaktivcev kot jih je ta država sploh imela. Ameriška oklepna vozila pa so postala žrtev učinkovitega ruskega orožja že v času, ko jih Ukrajinci še videli niso.

Ko gre za slovensko tehniko so v zadnjem tednu iz Ukrajine objavili posnetke našega Valuka, vlada jih je v Ukrajino dvajset poslala konec aprila. To je precej star oklepnik, namenjen predvsem za prevoz pehote, je pa najmodernejše oklepno vozilo, kar smo jih doslej poslali v Ukrajino.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu