Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Spor pred ESČP, ker ni sodnega varstva pred zlorabami oblasti v medijih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th maj 2023, 07:31 dop

Z odpravo začasnega zadržanja novele Zakona o RTV Slovenija je ustavno sodišče zaščitilo zakonodajalca (državno oblast) proti posameznikom, ki so lahko edini nosilci človekovih pravic. To odpira pomembno vprašanje, ali so človekove pravice v Sloveniji še učinkovito (za)varovane, sta v posebni izjavi pravnik Matej Avbelj in predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič povzela odločitev štirih ustavnih sodnikov, ki so odpravili odločitev petih sodnikov februarja, ki so zadržali predčasne menjave celotnega vodstva RTV Slovenija, dokler ne presodijo ustavnosti. Gregorčič je z odločitvijo štirih sodnikov predčasno odstavljen in nima možnosti pravne zaščite, ki jo ustava zagotavlja vsakomur. Da niso sposobni presoditi v razumnem času, je zapisalo ustavno sodišče samo v sklepu četverice. Ker v državi ni zagotovljena možnost sodnega varstva posameznika pred arbitrarnimi odločitvami oblasti za podrejanje medijev, sta Gregorčič in Avbelj sprožila spor pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP).

Celotna izjava je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu