Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POP TV: Golobu se je druženje z Jankovićem in Kučanom splačalo, bolj popularna tudi Švarc Pipanova

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th maj 2023, 10:45 dop

Precejšen skok popularnosti Svobode Roberta Goloba je pokazala raziskave Mediane, rezultate je sinoči objavil POP TV. To najbrž kaže, da so bila javna druženja Goloba z Zoranom Jankovićem in Milanom Kučanom in ideološki boji, ki jih je vlada sprožala za obrambo prejšnjega nedemokratičnega sistema, med volivci bolj na levi dobro sprejeti. Svobodo bi, če upoštevamo le za stranke opredeljene volivce, volilo več volivcev kot jih je bilo za to stranko na volitvah 24. aprila lani.

Na lestvici popularnosti pa se je povzpela pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je na petem mestu takoj za Golobom. Objemanje z županom Ljubljane Jankovićem ji je na levi očitno prinesli dodatne točke.

Foto: twitter

Ta mesec je zbrala povprečno oceno 2,82, takšno oceno je še prejšnji mesec imela Ljudmila Novak (NSi), ki pa izgublja. Prehitel jo je Matjaž Han (SD), ki je šesti. Na vrhu lestvice popularnosti je Nataša Pirc Musar pred Anžetom Logarjem (SDS)

LMŠ in SAB sta danes Svoboda

Višje deleže kot na volitvah bi ta teden dobilo vseh pet strank v parlamentu, najbolj sta se v primerjavi z volitvami okrepili SDS Janeza Janše in SD Tanje Fajon, ki je po raziskavi Mediane za POP TV zadnje mesece že redno pred NSi Mateja Tonina. Vse večje stranke so rezultat popravile na račun tistih, ki so ostale pred vrati parlamenta, del teh danes tudi ne obstaja več. LMŠ Marjana Šarca, ki je na volitvah zbrala 3,7 odstotka in SAB Alenke Bratušek z 2,6 odstotki, sta se združi v Golobovo Svobodo. Če bi deleže sešteli, bi morala Svoboda za ponovitev rezultata volitev doseči 40,8 odstotka.

Primerjava rezultatov meritev Mediana za POPTV zadnje tri mesece kaže, da je Svobodi v maju uspel precejšen skok. Pri ostalih strankah so nihanja manjša. V primerjavi s prejšnjim mesecem pa je nekaj manjših strank dramatično izgubili. Še prejšnji mesec bi se po raziskavi za POP TV v DZ uvrstili Resnica in SLS, tokrat so oboji daleč od praga. Ta nihanja je nekoliko težko pojasniti, možno je, da so pri majhnih strankah napake meritve velike.

Da je Svoboda trenutno visoko, kaže tudi primerjava rezultatov vseh meritev za pet največjih strank zadnje štiri mesece.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu