Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Delo: Svoboda pred SDS, Resni.ca in SLS izven DZ

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th maj 2023, 09:49 dop

Svoboda Roberta Goloba je po meritvi Mediane za Delo spet pred SDS Janeza Janše. Da jih je največja opozicijska stranka prehitela, so pri Delu izmerili prejšnji mesec. A ta rezultat, da so spet pred SDS, za stranko, ki vlada državi ni velik dosežek. V primerjavi z rezultatom volitev pred letom so edina parlamentarna stranka, ki izgublja volivce. Vsi ostali jih pridobivajo.

V primerjavi z raziskavo Mediane za POP TV pred dvema tednoma po Delu, ki je rezultate objavilo včeraj, bolje kaže NSi Mateja Tonina, ki je po tej raziskavi na tretjem mestu. In ne na četrtem za SD kot pred dvema tednoma. NSi sledita po Delu SD Tanje Fajon in Levica Luke Meseca. Skoraj neverjetne pa so razlike, če primerjamo raziskavi Mediane za POP TV in Delo pri najmanjših strankah. Po dveh tednih Resni.ca Zorana Stevanovića in SLS Marka Balažica nista več v DZ. Velike spremembe, ko se nič posebnega ni dogajalo, kažejo, da teh meritev ne smemo jemati preveč resno.

Kako po različnih raziskavah nihajo deleži največjim petim strankam, kaže grafika:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Pri Dnevniku prejšnji mesec kategorije “druge stranke” niso prikazali. Koliko znaša, sem preračunal sam. Izvirni deleži podpore različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu