Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

LMŠ, SD in Levica po anketah popularne med ljudstvom po letu vladanja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:54 pop

Tudi včeraj objavljeni rezultati raziskave Ninamedia za TVS so potrdil značilnost zadnjih mesecev, da ta agencija vsakič krepko boljše deleže kot Mediana za POPTV izmeri največjima vladnima strankama LMŠ Marjana Šarca, SD Dejana Židana, praviloma pa tudi Levici Luke Meseca. A pri slednji se to ne zgodi ravno vsakič. Največje vladajoče stranke, ki v lanskem in letošnjem letu niso bile niti približno tako uspešne na volitvah, so že dalj časa spet izjemno priljubljene po anketah. Po letu vladanja imajo največje koalicijske stranke ljudje izjemno radi, bi lahko sklepali po anketah.

Ankete niso volitve

V Spletnem časopisu rezultate različnih raziskav preračunam tako, da pri vseh upoštevam le anketirane, ki se opredelijo za stranke, kar omogoča primerjavo med raziskavami in raziskav z volitvami. Na grafiki, ki jo s klikom lahko povečate, so na začetku prikazani rezultati volitev, v nadaljevanju pa deleži za stranke v zadnjih mesecih po raziskavah za POPTV in TVS. Da sta LMŠ in celo SD po raziskavah pred SDS Janeza Janše je v zadnjih dveh letih precej običajno. To se je dogajalo tudi prve mesece lanskega leta, a so se volitve poslancev potem razpletle čisto drugače. Pa tudi lokalne volitve. In volitve v evropski parlament. Rezultate volitev in meritev zadnje mesece kaže grafika:

Pregled anket, z rezultati lanskih in letošnjih volitev poslancev, občinskih svetnikov (proporcionalni del) in evropski poslancev

SDS je na volitvah poslancev lani prehitela LMŠ in SD celo v seštevku. Daleč najvišji delež je SDS dosegla tudi na lokalnih in evropskih volitvah.

LMŠ pa je po Ninamedii ta mesec dosegla enega od boljših rezultatov v meritvah javnega mnenja sploh, a nekaj boljši je bil po meritvi iste agencije med opredeljenimi volivci za LMŠ pravzaprav prejšnji mesec. Enega slabših rezultatov zadnje mesece je po Ninameidiji dosegla SDS Janeza Janše. Kako se razlikujejo rezultati, ki jih objavita POPTV in TVS, kaže dodatna grafika, v kateri so prikazane vse stranke, ki ju merijo in iz katere je tudi razvidno, da največje koalicijske stranke LMŠ, SD in Levica po TVS dosegajo krepko višje deleže kot po POPTV:

POPTV in TVS, primerjava vseh merjenih strank

Podobno podobo pokaže tudi primerjava skupnega deleža vladnih strank, ki brez pogodbene rezerve v opozicije Levice same v parlamentu nimajo večine za vladanje. Po raziskavi TVS jo imajo, se je pa ta podpora vladajočim strankam v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko znižala.

Po rezultatih zadnje raziskave za POPTV pa pet vladnih strank ni podpirala večina volivcev. A za dlako. V seštevku je bilo podpornikov 49,9. Vladajoči so po letu vladanja, skratka, izjemno popularni. Krepko bolj kot na volitvah.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu