Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vprašanja Golobu: Okupacija RTVS, plače SDH, Magna in nasilni otroci

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd maj 2023, 02:50 pop

Z vprašanji poslancev se bo danes začela redna seja državnega zbora, ki bo v sredo razpravljal tudi o rebalansu proračuna, s katerim bo pet novih ministrstev, ki si jih je ustanovila koalicija Svobode, SD in Levice, dobilo denar. Z rebalansom vlada za letos načrtuje tri milijarde primanjkljaja. Pred poslanci pa bo tudi ideje vladajočih o vračanju Covid glob, podržavljenju prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in drugačni zaščiti živali.

Černač o SDH, Hoivik o RTVS, Cigler Kralj o nasilju

Andrej Hoivik (SDS) bo premiera opoldne spraševal o stanju na RTV Slovenija, ki jo vlada poskuša zavzeti s predčasno zamenjavo celotnega vodstva in posledično tudi vseh najpomembnejših urednikov, a jim je projekt nekoliko zastal na ustavnem sodišču, ki je čistko zadržalo, da bi presodilo, ali je takšna politična okupacija medija v skladu z ustavno ureditvijo. Zvonko Černač (SDS) bo Roberta Goloba (Svoboda) spraševal o upravljanju in razpolaganju z državnim in paradržavnim premoženjem, kjer so proteste celo iz vladnih strank sprožile odločitve vrha SDH, ki je krepko dvignil plače in druge ugodnosti direktorjem državnih podjetij, njihovim nadzornikom in tudi šefoma SDH Žigi Debeljaku in Janezu Tomšiču, ki sta se povišici plač zaradi protestov odpovedala, odprto pa ostaja, kako sta lahko sama sebi povišala nadomestila za vodenje nadzornih svetov in delo v njih. Debeljaku, denimo, za vodenje nadzornega sveta Telekoma in Gen-Energije.

Iz NSi bo Janeza Ciglerja Kralja zanimalo medvrstniško nasilje, kot je bilo pred mesecem na vrhu nakupovalnega središča v Celju, vodja poslanske skupine vladne Levice Matej Tašner Vatovec pa bo spraševal o odločitvi podjetja Magna Steyer, ki je svojo proizvodnjo umakniti iz Hoč. Zanimala ga bo škoda za državni proračun in “morebitna politična, kazenska in odškodninska odgovornost vpletenih pri pripravi poslov”.

Zaščita živali, državno zavarovanje, Covid globe…

Med zanimivejšimi dogodki v državnem zboru bodo prva branja (splošne razprave) o drugačni zaščiti živali v torek, v četrtek pa o podržavljenju prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja in o vračanju glob in odškodninah, ki bi jih vladna koalicija dodelila kaznovanim v času omejevanja širjenja epidemije covida. Prva branja, ko o rešitvah še ni niti mnenj pravnikov v parlamentu poslanci praviloma preskočijo. Ob živalih, kjer so dopolnitev zakona predlagali koalicijski poslanci, so splošno razpravo zahtevali poslanci SDS, pri ukinjanju dopolnilnega zavarovanja so splošno razpravo zahtevalo poslanci Svobode, ki zakon tudi predlagajo, pri vračanju glob iz časa Covida, kar je predlagala vlada, pa so splošno razpravo zahtevali poslanci vseh treh strank vladne koalicije: Svobode, SD in Levice. O svojem lastnem predlogu stranke splošne razprave praviloma zahtevajo, če ocenjujejo, da lahko s tem nabirajo politične točke.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu